START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Mindfulness: een inleiding voor beginners

Mindfulness (1)

Je hebt al gehoord van Mindfulness, maar je bent er nog niet helemaal mee vertrouwd of wil je er meer over weten? Dan is dit artikel een ideaal artikel om te starten: je krijgt informatie en een heel aantal boekentips! 


Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment, zonder dat je er iets mee doet. Het is een onderdeel van het achtvoudige pad. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van boeddhisme. Vipassana of inzichtsmeditatie wordt beschouwd als specifiek Boeddhistisch en voert de beoefenaar tot de visie en kennis van het bestaan zoals dit werkelijk is.

In het Westen is Mindfulness bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh, een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar les geeft. John Kabat-Zinn werd eind 1970 geïnspireerd om de basispricipes van aandachtstraining of Mindfulness toe te passen in een medische setting. Hij richtte hiervoor in 1979 zijn programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) op. Dit bleek effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte.

Lees ook de andere Mindfulness Misverstanden:

 1. Mindfulness is voor zweverige types 
 2. Mindfulness doe je om te ontspannen 
 3. Door Mindfulness stop je met het maken van plannen in de toekomst 
 4. Mindfulness is voor en door Boeddhisten 
 5. Dankzij mindfulness heb je nooit meer stress of een depressie
 6. Door mindfulness meditatie loop je weg van de werkelijkheid
 7. Door mediteren stop je met denken
 8. Mindfulness is urenlang stilzitten in een speciale houding
 9. Mindfulness geeft je steeds weer nieuwe inzichten
 10. Mindfulness is de waarheid


Mindfulness in de literatuur?

Dit zijn boeken die je gewoon moet gelezen hebben:

 • Vipassana | J. Goldstein - inzichtmeditatie als pad tot bevrijding In vipassana- of inzichtmeditatie staat de beoefening van zuivere aandacht centraal. Vipassana betekent: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Dit boek is de vrucht van meer dan twintig jaar begeleiding van inzichtmeditatie-retraites.

 • Mindfulness | David Dewulf
  een pad van vrijheid
  Mindfulness leert ons aandacht te geven aan het enige moment dat we hebben, het huidige moment. Mindfulness laat ons toe het leven dieper en intenser te beleven. De basis bestaat uit aandacht geven.

 • Waar je ook gaat, daar ben je | Jon Kabat-Zinn
  meditatie in het dagelijks leven
  In Waar je ook gaat, daar ben je zet Jon Kabat-Zinn uiteen hoe de essentie van boeddhistische meditatie - aandacht - deel kan gaan uitmaken van ons dagelijks leven.

 • Zen of het konijn in ons brein | Tom Hannes
  Zenboeddhisten zeggen dat we gelukkig kunnen zijn in dit leven. Dat we vrij kunnen zijn. En dat het zelfs eenvoudig is. Maar ons dagelijkse leven lijkt eerder getekend door niet te vermijden stress, lastige emoties, onhebbelijke gewoontes... .

 • Mindfulness | Edel Maex
  in de maalstroom van je leven
  MINDFULNESS, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. 


Interesse in meer?

Heb je bij het lezen van deze informatie goesting gekregen om Mindfulness toe te passen in je dagelijks leven. Even naar binnen kijken, even stilzitten en je openstellen voor wat er is, even stoppen in je dagelijkse ritme en je automatische piloot waarnemen, dat is een hele vooruitgang!

Ben je benieuwd wat Mindfulness voor jou kan betekenen?
Aarzel niet om mij te contacteren en ik geef graag antwoord op jouw vraag.

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

5 berichten

Leni
 

Hey Jan! Daan heeft me jouw blog aangeraden. Ik ben zelf ook nogal into mindfulness ;) De boeken van Edel Maex en Kabat-Zinn zijn inderdaad de moeite. Persoonlijk ben ik nogal fan van Thich Nhat Hanh. Hij schrijft (en spreekt) heel helder over mindfulness toepassen in het dagelijks leven. Want daar draait het uiteindelijk toch om :) Hier nog enkele leestips: - Mindfulness. Voor een gelukkig leven (Thich Nhat Hanh) - veelbelovende titel, hè! ;-) - Mindful eating (Björn Prins en Mercedes Wolters) - Radical acceptance (Tara Brach) - Liefdevolle vriendelijkheid (Sharon Salzberg) Veel leesplezier! ;-) Leni
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Leuk om te horen! bedankt voor jouw leestips.
Lees verder
Lees minder
mindfulness
 

Literatuur op het boeddhisme geïnspireerde training De vertalingen Majjhima Nikaya ‘middellange leerredes’ van uitgeverij ‘Asoka’ in drie delen, bevatten teksten van Ananda (leerling van boeddha). Eigenlijk komen alle teksten van hem omdat hij verantwoordelijk was voor het onthouden en voor het nageslacht bewaren van de leringen van Boeddha. Ananda gaf zelf ook een aantal belangrijke leringen, maar daarin zegt hij vaak dat hij die lering eerder gehoord had van de Boeddha. Ik zou je het boek ‘Majjhima Nikaya’ aanbevelen, dat is het meest praktische boek met originele teksten van Ananda en de Boeddha. Les 10 Mindfulness en is ruim 2500 jaat oud. Kijk hier ook eens naar.... Swami Prem Vijay
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

dank je wel !!
Lees verder
Lees minder
Luc van Esch
 

Hi Jan, Tijdje geleden hebben we contact gehad over een artikeltje van de mindfulness blog (via mijn site http://intuitieblog.blogspot.com) Ik heb wat nieuws wat ik graag via jouw site wil delen met de wereld: Ben benieuwd wat je ervan vind! Groetjes, Luc Individuele mindfulness etraining met persoonlijke begeleiding. Deze nieuwe e-training mindfulness is ontwikkeld omdat niet iedereen gebonden wil zijn aan een groep en een vaste tijd bij elkaar komen. In deze training ben je niet gebonden, echter je hebt wel begeleiding en persoonlijk contact met een ervaren trainer/coach die je tips kan geven bij de meditaties en je verder helpt bij je persoonlijke ontwikkeling. Verder zitten er veel geleide meditaties, (huiswerk)opdrachten, filmpjes, uitleg, modelletjes en praktische oefeningen in deze etraining. Door twee mindfulnesscoaching sessies die inbegrepen zitten in de training kun je in deze individuele training je persoonlijke proces verdiepen. Bij deze training is de toegang tot de coach, oefeningen en uitleg direct aanwezig. Dat betekent dat het oefenen en trainen van mindfulness plaatsvindt op dat moment wanneer er behoefte aan is. Meer weten? Kijk op http://www.evelp.nl/training/trainingmindfulness/
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.