START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Mindfulness is iets voor zweverige types (Mindfulness Misverstand #1)

photo-1608568746185-78f659ce0752

Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks "de 10 grootste mindfulness misverstanden". 

In dit artikel heb ik het over dit misverstand:


Misverstand #1: Mindfulness is iets voor zweverige types

Mindfulness wordt wel eens geassocieerd met zweverigheid , spiritualiteit of religie. Toch heeft het hier in de kern niets mee te maken.

John Kabat-Zinn heeft in de jaren 70 het Mindfulness-based Stress Reduction programma (MBSR-program) ontwikkeld. Dit programma werd toegepast op patiënten met chronische klachten, waaronder psychische klachten zoals een depressie.

Mensen leren in deze cursus niet langer te leven op automatische piloot, maar zelf de controle te nemen. Ondertussen werden er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gevoerd naar het effect van mindfulness. Aspecten die op dit moment onderzocht zijn en waarbij een positieve invloed geregistreerd werd zijn : stress, depressie, levenskwaliteit, immuniteit, angst, pijn, stressgerelateerde klachten , ... .

Studies geven op dit moment de volgende effecten weer. Een daling ten opzichte van een pre-test meting van: 24% voor dagelijkse bekommernissen en zorgen, 44% psychologische stress, 46% medische symptomen (cijfers uit Mindfulness Based Treatment Appoaches - Clinician's Guide to Evidence Base, Ruth Bear ed., Elsevier, 2006).

Bij patiënten met een voorgeschiedenis van 3 of meer depressies werd na 60 weken observatie vastgesteld dat 66% die geen training volgden hervallen, terwijl slecht 37% die wel een training volgden.

Mindfulness heeft dus niets met zweverigheid te maken, in tegendeel... veel wetenschappelijke publicaties spreken voor zich.

Lees ook de andere Mindfulness Misverstanden:

  1. Mindfulness is voor zweverige types 
  2. Mindfulness doe je om te ontspannen 
  3. Door Mindfulness stop je met het maken van plannen in de toekomst 
  4. Mindfulness is voor en door Boeddhisten 
  5. Dankzij mindfulness heb je nooit meer stress of een depressie
  6. Door mindfulness meditatie loop je weg van de werkelijkheid
  7. Door mediteren stop je met denken
  8. Mindfulness is urenlang stilzitten in een speciale houding
  9. Mindfulness geeft je steeds weer nieuwe inzichten
  10. Mindfulness is de waarheid

Of het artikel: Mindfulness: een inleiding voor beginners


Klaar voor meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

2 berichten

Mindful MBCT
 

Mindfulness is niet religieus of zweverig van uit de originele basis principes. Men kan er van alles aan toevoegen, maar dit is dan niet de pure mindfulness. Het gaat om het hier en nu en enkel met je eigen bewustzijn.
Lees verder
Lees minder
Mindful MBCT
 

Mindfulness is niet religieus of zweverig van uit de originele basis principes. Men kan er van alles aan toevoegen, maar dit is dan niet de pure mindfulness. Het gaat om het hier en nu en enkel met je eigen bewustzijn.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.