Blog & Podcast

Goed communiceren? 20 tips voor een verbindend gesprek

verbindend gesprek.png

Voel jij je ook vaak misbegrepen?
Of verval je soms wel eens in een conflict, terwijl dat niet jouw bedoeling is?

We leren als kind allemaal praten in onze moedertaal. Maar écht praten met elkaar, ... en dan bedoel ik iets anders dan over koetjes en kalfjes ... dat leren we eigenlijk niet. Behalve je een opleiding hebt gevolgd in de menswetenschappen, waarbij communiceren deel uitmaakt van de job (zoals sociaal werk, orthopedagogie, ... ).

Het is trouwens niet omdat je dit op school...

Read more…

Hoe verander je het gedrag van iemand (en hoe ga je met de weerstand om)?

gedrag veranderen.png

Regelmatig hoor ik iemand zeggen: “moest hij/zij nu eens gewoon doen wat ik vraag”.
Of: “het is voor z’n eigen bestwil, maar hij wil het maar niet inzien”.

Zou het niet gemakkelijk zijn als we iemand anders konden veranderen?
Wat zou het leven plots gemakkelijk worden, niet?

Als leidinggevende, hulpverlener, leerkracht of als coach, maar ook als vader of moeder, kom je vaak in die situatie waarbij je iemand (of onszelf) wil overtuigen om het anders te doen. Om...

Read more…

Is het van moeten, willen of mogen?

moeten, willen, mogen.png

Mensen vragen om coaching op het moment dat ze "op" zijn. Ze zijn de drive verloren en begrijpen niet hoe dat kan. Hun leven loopt op wieltjes... er zijn geen grote stressoren en toch zijn ze "het" gaandeweg kwijtgeraakt.

Ik vind het bijzonder dat gedreven mensen - die veel energie krijgen door hun prestaties - toch plotseling "op" zijn. Moeten we ons dan niet focussen op energiegevende activiteiten ipv energievreters?

En daar is het misverstand: er is een verschil tussen "moeten, willen en...

Read more…

Vullen of voeden: wat kies jij?

vullen of voeden.jpg

Met bewuste aandacht leven – ofwel mindful leven - laat ons toe te onderzoeken wat we nodig hebben, om te doen wat écht belangrijk is, wat voedend is voor onszelf. Nee, ik heb het niet specifiek over voeding in dit artikel. Het gaat over elke activiteit die je bewust en onbewust doet in je dagdagelijks leven en die energiegevers of energievreters zijn voor jezelf. Kiezen tussen de automatische piloot of het bewust maken van een keuze.

Meer dan 25 jaar dronk ik koffie.
Het was...

Read more…

People-pleaser? Dit zijn de 5 grootste problemen die “te dienstbare” mensen tegenkomen

people-pleaser.jpg

Als ik terugkijk op het grootste deel van mijn leven, dan stel ik vast dat ik heel veel jaren heb geleefd en keuzes heb gemaakt in dienst van anderen. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt om ten dienste van anderen te staan. Dienstbaarheid is een van mijn belangrijkste waarde en eigenschap.

Je zou me een people-pleaser kunnen noemen en ik ben er best ook wel trots op, want die people-pleaser in mij, die heeft mooie kwaliteiten. Dankzij deze eigenschap kan ik zeer goed luisteren naar anderen,...

Read more…

Happy 2019 - wel of geen "goede voornemens"?

wel of geen goede voornemens.png

2019… het is zover!
Mijn beste wensen voor dit nieuwe jaar!

Net na 1 januari komt onvermijdelijk ook 3 januari ... en dat is mijn verjaardag.
Dit jaar maakte ik de overstap op tram 4. En dat gaf me een zeer speciaal gevoel. Hoewel ik er wat tegenop zag, merkte ik sinds mijn verjaardag een soort gemoedsrust.

Ik kijk terug op heel wat zaken die ik de voorbije 20 jaar heb opgebouwd en heb nu de grote intentie om mij te focussen op dat wat echt belangrijk is én te blijven verbeteren,...

Read more…

Zo breng je in 7 dagen verbetering in jouw levenskwaliteit

Verbeter-je-leven.png

Als mensen jou vragen: waarom doe jij wat jij doet? Wat zou jij dan antwoorden?

Moeilijke vraag hé? ????

Het is een vraag die mij regelmatig bezig houdt. Eerst en vooral om ik deze vraag zelf regelmatig stel aan mensen, maar uiteraard stel ik deze vraag ook vaak aan mijzelf. Het is de ideale manier om even te checken of “het nog klopt”. Ben ik wel bezig met de juiste dingen (en doe ik ze op de juiste manier). Als ik doorga op deze vraag, dan kom ik meestal op dezelfde...

Read more…

Snel afgeleid? 4 tips om je beter te focussen

snel-afgeleid.png

Je herkent het vast wel: je bent bezig met een project of een taak .... er komt iets tussen .... en een halve dag later besef je dat je helemaal "vergeten" bent om je project of taak af te werken.

Herkenbaar?

Ooit gebruikte een van mijn coaches het grappig woord "spobilo's" voor alle onderbrekingen, "spontane binnenlopers". Alles wat jouw aandacht roept en jou dus weghaalt van dat wat je te doen hebt. Door alle nieuwe digitale technologieën is het voor veel mensen een echte uitdaging...

Read more…

Wat we van een sterrenchef kunnen leren?

sterrenkok.png

In 2017 zijn Leen en ik op “champagneweekend” geweest naar Reims voor onze 10de huwelijksverjaardag én ons 17 jaar samenzijn. Het was een prachtig weekend. En het was ook best inspirerend.

Zoals je misschien al hebt kunnen raden is lekker eten een van onze grote passies. En dat hebben we dan ook gedaan in Le Foche, een sterrenzaak in Reims. Het was heerlijk en superlatieven zijn hier helemaal op z’n plaats.

Het lekkere eten bracht me ook de inspiratie voor dit...

Read more…

Mijn verhaal voor de Story Club podcast en hoe trots en schaamte elkaar afwisselen.

angst-en-schaamte.png

Enkele weken geleden werd ik geïnterviewd door Raf Stevens voor de Story Club podcast, een interviewprogramma over storytelling, communicatie en leiderschap.

Het was een bijzonder gesprek dat Raf op meesterlijke wijze heeft gemonteerd. Toen ik het resultaat kon beluisteren had ik enerzijds een gevoel van trots (de regelmatige glimlach op mijn gezicht was hier de stille verrader), maar er was ook schaamte. Veel schaamte. Het gevoel van schaamte genereerde nieuwe gedachten: “Zou ik...

Read more…