START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Wat is jouw kernwerk?

Kernwerk


Productiviteit gaat niet over véél gedaan krijgen in je beperkte tijd.  Maar wel over de juiste, de belangrijke dingen gedaan krijgen. Dingen die jou vooruit helpen in het leven. Weten wat jouw kernwerk is, is daarbij erg helpend. En daarover gaat dit artikel.

Deze week een vraag van Wouter: “Het artikel overspoeld door teveel todo's sprak mij enorm aan, zeer herkenbaar. Je sprak in dat artikel over kernwerk. Maar hoe weet ik wat mijn kernwerk is?".

Dankjewel Wouter voor deze zeer interessante vraag.

Bij het woord "productiviteit" denken we al vrij vlug dat dit gaat over méér werk kunnen verzetten in minder tijd. Als ik spreek over productiviteit dan gaat dat vooral over jouw belangrijkste werk gedaan krijgen. Dat kan trouwens in alle levensdomeinen.


Graag een voorbeeld?

Een vriend van me is momenteel aan het verbouwen. Hij heeft een nieuw huis gekocht met zeer veel werk in. In zijn levensdomein "gezin" is zijn kernwerk om zijn huis leefbaar te maken. Elke week en elke dag wijzigen de precieze taken: van de gang schilderen, tot verlichting ophangen, tot meubels verhuizen, etc ... .

Naast verbouwen heeft hij ook een job als commercieel medewerker. In deze job heeft hij super veel verschillende taken. Hij maakt afspraken met klanten, geeft advies aan klanten, voert verkoopgesprekken, stelt offertes en facturen op, handelt bestellingen af. Daarnaast heeft hij ook een wekelijkse meeting met zijn collega's, is hij ook "peter" van enkele nieuwe collega's, volgt hij regelmatig opleidingen, en werkt hij elke dag een 2-tal uur op z'n bureau om zijn administratie op orde te krijgen.

Kernwerk in het levensdomein "werk / bijdrage" is het werk waarvoor je betaald wordt en waar jij een meerwaarde in bent, betekenisvol werk dus. In het geval van mijn vriend, is kernwerk als commercieel medewerkers: verkopen. Dus alle acties die als rechtstreeks resultaat "een verkoop" hebben, is kernwerk. Al de rest is minder belangrijk.

Als het goed is, geeft "kernwerk" jou ook echt energie. Omdat je voelt en/of weet dat dit het ding is waarvoor jij er bent. Het geeft betekenis.


On stage - Backstage en Off-stage

Als muzikant zijnde (ik speel bij coverband Frituur Paula), kan ik het nog duidelijker maken met dit volgend metafoor.

Kernwerk is dat wat je doet op het podium (on stage), dat wat gezien zal / mag worden door anderen. Dat wat je wil afleveren, produceren, maken, ....

Daarnaast is er ook de backstage, waar je je voorbereidingen treft voor het werk op het podium. In het geval van mijn vriend hierboven is "backstage-werk" alle administratieve handelingen, het peterschap over nieuwe collega's, de wekelijkse vergaderingen, … . Als muzikant is dit m’n vervoer naar een optreden, wekelijks repeteren, m’n instrument onderhouden, … .

Off stage is loskoppelen van dit levensdomein. Even afstand nemen, energie opdoen, batterijen opladen.


Besluit

Als het gaat over productiviteit, dan kunnen we dus een onderscheid maken tussen "kernwerk" en de rest. Belangrijke taken gedaan krijgen, gaat dus over: je kernwerk gedaan krijgen. Over op het podium jouw ding doen.

Het bepalen van jouw kernwerk, is een belangrijke stap voorwaarts in jouw productiviteit. Vaak merken mensen dat ze nooit toekomen aan hun kernwerk. Ze doen super veel, zijn heel erg bezig. Maar doen eigenlijk werk in de marge, dat waar ze voor betaald worden ... daar komen ze niet aan toe.

Wat is jouw kernwerk?


Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.