START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Dankzij Mindfulness geen plannen en doelen meer (Mindfulness misverstand #3)

photo-1470429346530-f5590bff80d2

Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks "de 10 grootste mindfulness misverstanden". 

In dit artikel heb ik het over dit misverstand:


Dankzij Mindfulness geen plannen en doelen meer

Tot deze zomer zat ik met een vrij grote verwarring. Ik kon maar niet begrijpen hoe je enerzijds in het hier en nu kon leven, en anderzijds toch ambitieus kunt zijn en dit verwoorden in doelen. Ik las dat je je verlangen moet observeren, eerder dan ze impulsief te willen bevredigen.

Mag ik dan geen doelen meer ambiëren als ik mindful wil leven?

Met deze vraag trok ik naar David Dewulf, een van de pioniers op het vlak van mindfulness in België en auteur van een hele reeks boeken. Het was een leuk gesprekje. Hij was ook erg open en vertelde me dat hij zelf iemand is die heel vaak plannen maakt in de toekomst.

Wat ik vooral meeneem uit dat gesprek is dat je door dagelijks te mediteren veel dichter komt bij je ware zelf. Je leert je automatische piloot veel beter te begrijpen. In mijn persoonlijke situatie is het maken van plannen in de toekomst veelal een vlucht van het hier en nu.

Via meditatie is het voor mij mogelijk te verkennen wanneer mijn automatische piloot aan het werk is (maken van plannen als vlucht van het hier en nu) of wanneer ik echte plannen maak (plannen die nodig zijn om mijn levenspad te bewandelen).

Dus bij een mindful leven hoort uiteraard ook het maken van plannen, het uitstippelen van jouw pad, alleen maak je je plannen op een veel bewustere manier en niet op impulsieve wijze gedreven door je automatische piloot.


Lees ook de andere Mindfulness Misverstanden:

  1. Mindfulness is voor zweverige types 
  2. Mindfulness doe je om te ontspannen 
  3. Door Mindfulness stop je met het maken van plannen in de toekomst 
  4. Mindfulness is voor en door Boeddhisten 
  5. Dankzij mindfulness heb je nooit meer stress of een depressie
  6. Door mindfulness meditatie loop je weg van de werkelijkheid
  7. Door mediteren stop je met denken
  8. Mindfulness is urenlang stilzitten in een speciale houding
  9. Mindfulness geeft je steeds weer nieuwe inzichten
  10. Mindfulness is de waarheid

Of het artikel: Mindfulness: een inleiding voor beginners


Klaar voor meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

1 reactie

ontspanningsoefeningen
 

Goed om misverstanden rondom mindfulness aan te pakken! Mindfulness is al minder vatbaar voor misverstanden dan yoga of boeddhisme, waar veel oostese cultuur mee verwoven is, maar het blijft voor veel mensen ongrijpbaar of zelfs 'zweverig'. Terwijl het zo aards is als het maar kan.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.