START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Door meditatie loop je weg van de werkelijkheid (Mindfulness Misverstand #6)

photo-1473679408190-0693dd22fe6a

Sinds 2007 heeft mindfulness een speciaal plekje gekregen in mijn leven. Het is een manier om bewuster in het leven te staan. Toch bestaan er heel wat misverstanden rond Mindfulness en die wil ik graag verduidelijken in de reeks "de 10 grootste mindfulness misverstanden". 

In dit artikel heb ik het over dit misverstand:


Misverstand #6: Door meditatie loop je weg van de werkelijkheid

Dat je door meditatie zou weglopen van de werkelijkheid, is volgens mij een groot misverstand. Door meditatie heb je net aandacht voor en contact met wat er zich op dat moment precies aanbiedt.

Ik geef je graag een voorbeeld: Zoals in elk huisgezin verloopt de communicatie tussen mij en mijn vrouw niet altijd optimaal. Zeker in periodes waarin het drukker is, kan het gebeuren dat we elkaar even mislopen of misverstaan. Daaruit ontstaan dan kleine ergernissen en soms ook wel eens ruzie.

Herkenbaar waarschijnlijk? Wat wij intussen geleerd hebben, is om tijdens een opkomende ergernis of ruzie letterlijk afstand te nemen. Ik ga op mijn kussen zitten (klinkt nogal honds ;-)) om te onderzoeken wat er precies omgaat in mijzelf. Ik observeer mijn lichamelijke gewaarwordingen, mijn gevoel en gedachten.

Meestal kom ik er op uit dat ik me tijdens een ergernis of een ruzie laat leiden door oude patronen, door dingen uit mijn verleden waar mijn vrouw op dat moment niets mee te maken heeft. Het helpt me om enerzijds af te koelen, ik accepteer mijn gevoel van boosheid of ergernis, maar ik trap minder in de val om ook impulsief te gaan reageren.

Het moet wel gezegd: het lukt me ook niet altijd.

Mediteren betekent voor mij afstand nemen om net beter in de werkelijkheid te komen. Dus: afstand nemen om scherper te kunnen zien. 


Lees ook de andere Mindfulness Misverstanden:

  1. Mindfulness is voor zweverige types 
  2. Mindfulness doe je om te ontspannen 
  3. Door Mindfulness stop je met het maken van plannen in de toekomst 
  4. Mindfulness is voor en door Boeddhisten 
  5. Dankzij mindfulness heb je nooit meer stress of een depressie
  6. Door mindfulness meditatie loop je weg van de werkelijkheid
  7. Door mediteren stop je met denken
  8. Mindfulness is urenlang stilzitten in een speciale houding
  9. Mindfulness geeft je steeds weer nieuwe inzichten
  10. Mindfulness is de waarheid

Of het artikel: Mindfulness: een inleiding voor beginners


Klaar voor meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

1 reactie

Gregory Kramer
 

Graag plaats ik het antwoord van Alex Mero op de vraag: Welke meditatietechniek raadt u aan? De meditatie die ik beoefen is niets anders dan een daad van bevrijding die geen specifieke werkwijze of techniek vereist. Het is een staat van bewustzijn die het ons mogelijk maakt het ware te observeren in tegenstelling tot het aannemen van wat we denken dat het ware is. Ze wordt als een houding van louter contemplatie beleefd. Het gaat om een ervaring waarin we waarnemen wat er is, zonder trachten na te denken of te rationaliseren. Er moet dus geen enkele inspanning geleverd worden, geen enkele intentie aan de dag worden gelegd. Het gaat om een toestand van aanwezigheid met volle aandacht en spontaniteit met de omringende wereld en met onszelf. Het is tegelijk een ervaring van blijvende voldaanheid, maar ook een ervaring van de grootste eenvoud die wij kunnen beleven. En juist daarin ligt de grootste moeilijkheid.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.