START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Hoe jezelf motiveren als je helemaal GEEN zin hebt

Hoe jezelf motiveren

Je kent het vast en zeker: je moet nog dit, je moet nog dat. Misschien taken in het huishouden, rekeningen betalen, iets voor het werk, … kortom, taken waar je echt geen zin in hebt. Je botst tegen een grens: je wil niet, maar je moet. Het is te zeggen, als je het niet doet dan dreigen er kosten of dan zul jij er schade van ondervinden. Wat te doen als je echt geen zin hebt, hoe kun jij jezelf motiveren. Wel daarover gaat dit artikel.

Jawel, de ene dag is de andere niet. En ook ik heb soms écht géén zin om te doen wat ik te doen heb. Joggen is voor mij zo’n mooi voorbeeld. Rationeel weet ik dat joggen me een super goed gevoel geeft. Na het joggen ben ik vaak alerter, energieker en gelukkiger dan ervoor. En het bizarre is dat ik soms zo’n geworstel ervaar om te vertrekken. Mijn motivatie is soms ver te vinden om te doen wat ik te doen heb. De vraag is natuurlijk: hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?


Een overvolle agenda en todo’s?

Een belangrijk aspect waarom we soms motivatie missen, is omdat we al zoveel te doen hebben. Het is perfect normaal als je het druk druk druk hebt en je veel te doen hebt, dat je lichaam en je brein schreeuwen naar rust en ontspanning. Eens niks doen, daar is ook niks mis mee. Innerlijk ervaar je dan een geworstel, want je hebt nog zoveel te doen. En dan vervangt het woordje “moeten” al snel het woordje “willen”.


Ben je een marathonner of een sprinter?

Een ander element dat meespeelt is of jij een marathonner of een sprinter bent. Als je een opdracht hebt, begin je dan tijdig of stel jij graag uit tot op het laatste moment? Een marathonner heeft nood om op tijd te starten en doet consequent beetje bij beetje verder aan die opdracht. Sommige mensen, de sprinters, hebben druk nodig om te presteren en wachten tot op het laatste momentje om eraan te beginnen. Althans, om fysiek te beginnen. Mentaal zijn ze er vaak al lang mee bezig, zowel bewust als onbewust, met de opdracht, waardoor ze ook kunnen pieken op het moment dat het nodig is.


Je ziet het belang niet?

Een derde belangrijke reden waarom je geen motivatie ervaart, is omdat je misschien het belang niet inziet. Het grotere plaatje is je onduidelijk. Stel dat ik jou vraag om een uur lang doosjes te plooien. Zou je dat dan doen? Wellicht niet. Waarom zou je ook. Maar als ik je erbij vertel dat die doosjes gebruikt zullen worden voor een kinderfeest, waaraan ook jouw neefjes en nichtjes zullen deelnemen… dan ontdek je misschien wel motivatie. Alles hangt of af je er ook de reden van inziet en of je je ermee kunt verbinden.


Wat te doen als je echt geen zin hebt?


Stel jezelf de vraag: moet ik dit nu doen?

En elk woordje in die zin is belangrijk:

  • moet: is het iets wat moet en hoe kan ik het willen?
  • ik: moet ik dit doen, of zijn er andere mensen die het kunnen doen? Kan ik het delegeren?
  • dit: wat is het eigenlijk en waarom is het belangrijk?
  • nu: is nu het juiste moment of kan het misschien beter wachten?
  • doen: is het iets wat moet gebeuren (als het niet gebeurt is er een probleem)


PROBEER en deel het in kleine stukjes op

Als je eruit bent dat jij de persoon bent die het nu moet doen, en je hebt geen zin? Begin dan met een kleine eerste stap. Eenmaal je in beweging bent, is de kans dat je verder doet enorm groot. Maar die eerste kleine stap moet je wel zetten. In mijn geval is, wanneer ik echt geen zin hebt om te gaan joggen, mijn kleine eerste stap: naar de kleerkast gaan en mijn sportkledij nemen. Eenmaal ik die in handen heb, zal de rest ook gebeuren.


Beloon jezelf met een cadeautje

Beloof jezelf (en doe het ook) een cadeautje als je de taak goed volbracht hebt. Een heerlijk (paleo-vriendelijk) snoepje nadat je het huishouden helemaal in orde hebt gemaakt. Of als je toch gaan joggen bent, beloon jezelf dan met een heerlijk en lange ontspannende douche?


Visualiseer het eindresultaat

Een truc die ontzettend goed werkt ivm uitstelgedrag is visualiseren. Het visualiseren van het goede gevoel dat je achteraf hebt, of hoe leuk het is om onder die douche te staan nadat je goed gelopen hebt. Of visualiseren hoe net en proper je huis is, na het opruimen en hoe lentefris je woonkamer ruikt, Succes!


Meer lezen?


VRAAG: Wat heb jij vandaag gedaan waarvoor je eerst geen motivatie had (en wat heeft je geholpen om het wel te doen)?

Geef jouw reactie:

5 berichten

Kristel
 

Beste Jan, ik stel me de vraag : moet dit echt nu ? Hoeveel dingen leg je jezelf niet op, die eigenlijk onbelangrijk zijn en/of op andere momenten kunnen ingepland worden ? Zonder natuurlijk te vallen in een uitstelgedrag. Bedankt voor je artikel.
Lees verder
Lees minder
Catja Cappon
 

Ik ben naar buiten geweest voor een wandeling voordat ik aan het werk ging.
Lees verder
Lees minder
Griet Buysse
 

Onlangs las ik dat gaan slapen in je loopkledij ook ideaal is als je de ochtend nadien van plan bent om te joggen... ;)
Lees verder
Lees minder
Jessica
 

Nadat ik dit las en besefte dat ik zelf voor mijn HBO betaal, ben ik toch maar aan het leren gegaan voor mijn tentamens... ✌️️
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

super zeg ! :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.