START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

7 manieren om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen

photo-1551129455-7d7ada16936c

We stellen allemaal wel eens wat uit. Eerst voor 5 minuten, dan voor een half uur en voor we het weten, is het een maand later. Ja, je kan niet alles tegelijkertijd en prioriteiten stellen is noodzakelijk. Maar uitstellen kan echt lastig zijn. Denk maar aan die situaties waarbij je belangrijke zaken op de lange baan schuift en je jezelf hierdoor in de problemen brengt.

In een vorig artikel schreef ik over een aantal herkenbare redenen om dingen uit te stellen.


Discipline en routine

Dingen gedaan krijgen is vaak een kwestie van discipline en routine. Elke berg kan stapje per stapje overwonnen worden, maar zoals gezegd moet je wel starten.

Vaak is starten dat zo moeilijk lijkt.

Als ik kan, ga ik elke dag wandelen of joggen. Er is echter een tijd geweest waarbij ik het ontzettend moeilijk had om te vertrekken. Ik kon maar niet over die drempel om te starten met lopen, ik stelde het lopen uit. Tot ik mezelf wat trucjes leerde om die drempel te overwinnen.

Die trucjes leer ik je hieronder en kun je vertalen naar elke taak, opdracht of verandering die je aan het uitstellen bent.


7 manieren om dingen gedaan te krijgen!


1. Visualiseer het eindresultaat

Begin met het einde voor ogen. Dat kun je doen door je ogen te sluiten en te visualiseren hoe het is om die rondje gelopen te hebben. Maak het nog sterker door dit te vergelijken met het gevoel dat je zou hebben als je het niet zou gedaan hebben en lui in de zetel zou zijn blijven hangen. Deze tip is ontzettend belangrijk om de 'weerstand' te overwinnen.


2. Nadenken is goed, maar actie is nog beter !

Het begint allemaal met je denken om te zetten in doen. In plaats van te denken wat je wil gaan doen, sta nu recht en neem bijvoorbeeld je sportkledij en start ermee. Zet iets om in een actie en je zal merken dat de rest volgt. Of nog beter: leg 's avonds je sportkledij klaar voor de volgende morgen, zo hoef je die stap al niet meer te zetten want ze liggen er al... . Hernieuw de volgende ochtend je intentie om te lopen en vertrek! Die kledij 's avonds klaar leggen is een minder grote stap omdat je niet meteen daarna ook nog eens effectief moet gaan lopen. Zo is het ook met gezond eten. Leg je alles klaar voor een gezond ontbijt, dan is er meer kans dat je niet naar die boterham met choco grijpt.


3. Plan je dag (en je week)

Door te werken met een agenda en een todo-lijstje krijg je overzicht van wat er allemaal op je programma staat. Soms is het geen kwestie van uitstellen, maar een kwestie van geen tijd. Wat je kunt doen, is een overzicht maken van hoe een ideale dag er voor jou kan uitzien. Wat zijn ingrediënten die zeker in jouw ideale dag moeten zitten?


4. Zet kleine stapjes

Een berg beklimmen doe je enkel in kleine stapjes. Dus, maak de taak zo klein mogelijk en start met het allereerste… dan ben je zeker dat het ook gedaan zal geraken. Voor mijn lopen is dat simpel: het nemen van mijn sportkledij uit de kast is de absolute eerste stap. Eenmaal ik dat overwonnen heb, is de drempel veel kleiner om de kledij aan te doen en te vertrekken. Of start met 1 rondje lopen, of slechts 5 minuutjes. Maak het zo klein mogelijk en wellicht komt de wilskracht of de zin om verder te toen vanzelf.


5. Start met de lastigste taak
Als de drempel heel erg hoog is om te starten, doe het dan als eerste opdracht nadat je uit je bed komt. Voor mij werkt dit telkens opnieuw. ’s Morgens bezit je een bepaalde energie die je door de dag kwijt raakt, heb ik al gemerkt. Dus, kom uit bed en doe wat je de dagen ervoor uitstelde … je zal zo blij zijn!


6. Vertel het aan andere mensen

Vertel je partner, collega’s of vrienden wat je aan het uitstellen bent en vraag hun hulp. Een beetje sociale druk kan wonderen doen.


7. Beloon jezelf

Het afwerken van de taak is vaak een beloning op zich. Maar het kan ook helpen om jezelf een extra beloning te geven als extra stimulans. Mijn doel is om jaarlijks 1200km te lopen. Als beloning geef ik mezelf telkens een paar nieuwe mooie sportschoenen.


Lees ook: herkenbare oorzaken van uitstelgedrag.

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.