START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Uitstelgedrag? Hierdoor hebben we er last van

photo-1598257006626-48b0c252070d

Wist je dat 20% van alle mensen last hebben van chronisch uitstelgedrag? En dat het niet alleen slecht is voor je werk, maar ook voor je gezondheid? In dit artikel verdiepen we ons even in de redenen waarom we uitstellen.

Je herkent het zeker en vast. Je weet wat belangrijk is om te doen, maar je komt er gewoon niet toe. En je kunt jezelf wel voor het hoofd slaan dat je er niet toe komt.

Ik herken het in elk geval wel. Ik worstel bijvoorbeeld met het publiceren van artikels voor deze blog. Het komt er gewoon niet van, ik stel het uit. Het vreemde is dat ik wel graag schrijf, maar toch doe ik het niet. Ik zet het op m’n planning, en stel het uit. Met een chic woord: ik procrastineer: ik stel de dingen uit.

Deze tegenstrijdige ervaring gaf me de kans om het uitstelgedrag bij mezelf verder te onderzoeken. En hoe zou ik het mooier kunnen doen dan door er een artikel over te schrijven voor mijn blog. Ik doe het! 

Waarom stellen mensen dingen uit?

Eerst en vooral wil ik benadrukken dat uitstellen niet altijd een probleem is. Soms is het zeer goed om dingen voor je uit te schuiven, omdat ze nog "bedenktijd" nodig hebben. Ideetjes rijpen ook in de tijd. De auteur Frank Partnoy schrijft in z'n boek "wait"dat uitstelgedrag het managen is van vertraging.

Heb je toch last van je uitstelgedrag, dan zijn dit enkele oorzaken:


1. Je hebt teveel te doen

Als er heel wat op je bord ligt, dan heb je wellicht te weinig tijd om alles gedaan te krijgen. Iedereen heeft slechts 24 uur in een dag en daar kun je niets aan veranderen. Vaak krijgt dat wat het luidst roept of het laatst binnenkomt je aandacht (jouw baas, email, telefoon, sociale media, …). Het probleem is dat wat echt belangrijk op zo’n manier niet aangepakt wordt. En vaak vormt dit de ideale basis om uit te stellen. Je hebt gewoon teveel te doen.


2. Je het weinig of geen intrinsieke motivatie

Er ligt een taak klaar, maar je kunt er totaal geen motivatie voor opbrengen. Je hebt nood aan duidelijkheid over de “waarom” van deze taak. Als je je niet kunt verbinden met de reden, de waarom, dan is het voor veel mensen ook moeilijk om motivatie te ontwikkelen om iets te doen. Een artikel schrijven kan voor mij echt lastig zijn (ook al doe ik het graag). Maar als ik me kan verbinden met “waarom” ik artikels schrijf, dan lukt het me wel om het te doen.


3. Je raakt verlamt door je perfectionisme

Je begint wel volle moed aan je taak, maar het afwerken lukt maar niet. Je ziet wat er zoveel beter kan aan dat wat je aan het doen bent, en dat verlamt je. Als ik een artikel schrijf, dan heb ik vaak de idee dat het nog zoveel beter kan. Daarom beperk ik mezelf nu in de tijd


4. Je bent eerder een denken dan een doener

Mensen bestaan in alle soorten, maten en gewichten. En bepaalde mensen hebben het talent om vooral te doen (zonder denken of voelen), anderen die denken vooral, sommige voelen … en zo kun je geel wat combinaties bedenken. Een denker is veel vatbaarder voor uitstelgedrag dan doeners. Ben je een denker, dan is het voor jouw een uitdaging om impulsiever dingen te gaan doen (zonder al te veel te denken).


5. Je hebt te weinig energie

Juist eten, slapen, bewegen is van cruciaal belang voor een goede en gezonde energie. Te weinig slaap, te veel koolhydraten en suikers eten, te weinig bewegen… het zijn allemaal oorzaken van moeheid. Wie te weinig energie heeft, zal meer kans hebben om dingen uit te stellen en op de lange baan te schuiven.


6. Je hebt geen planning of je houdt je er niet aan

Als je geen helder zicht hebt op je todo’s op korte termijn en je doelen op langere termijn, dan leef en werk je momenteel zonder planning. Prima, dat kan. Veel mensen doen het en leven het leven op het ritme zoals het komt. Maar, soms is dit ook een reden waarom we uitstellen. In dat geval is het interessant om te onderzoeken of het toch niet beter is om een agenda aan te schaffen of met een todo-lijst te beginnen.


7. Je weet niet hoe eraan te beginnen, wat de eerste stap is

Soms is de taak te moeilijk of weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen. Het heeft bijvoorbeeld ontzettend lang geduurd voordat mijn huis geschilderd was. Een belangrijke reden voor m’n uitstelgedrag was dat ik niet wist hoe ik eraan moest beginnen, welke verf ik nodig had, hoe je de hoekjes proper kon verven, etc… Een eerste stap was voor mij zicht krijgen op alle todo’s… en vanaf dan ging het vanzelf.


Lees ook: 7 manieren om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen.

Geef jouw reactie:

12 berichten

Inge D'Hooge
 

Leuk en herkenbaar onderwerp! Zelf gebruik ik allerlei redenen om dingen uit te stellen, maar hoe langer hoe meer wordt de tijd dat ik mezelf in de luren kan leggen met drogredenen korter en korter. Wat ik goed besef is dat het almaar uitstellen van dingen een typische uiting is van stressgedrag (vechten - vluchten - bevriezen). Uitstellen is vooral een manier van 'vluchten'. En de onderdeeltjes daarvan heb je hierboven mooi opgelijst, waarvoor dank :-)
Lees verder
Lees minder
Martin
 

Daar zat ik nou net op te wachten. Ben een denker, heb moeite met impulsief dingen doen, terwijl ik dat wel graag zou willen. Ben in ieder geval wijzer geworden. (en aan het denken gezet :))
Lees verder
Lees minder
Katrien
 

Mooi herkenbaar lijstje. Voor mij is het grootste obstakel : te veel ideeën! Ik ben een denk type en ik heb de neiging om veel ideeën te produceren die me dan eigenlijk verlammen. Ik kan zoveel dingen bedenken om me als doel te stellen dat het tegen werkt. De oplossing is dan heel eenvoudig : 1 realiseerbaar doel stellen en eraan beginnen. Wat mij hierbij helpt is een inzichtswandeling in de natuur. De wandeling geeft me energie. Ik breng eerst mijn denken tot rust door actief te mediteren. Terwijl ik aan het genieten ben van de wandeling en de natuur krijg ik een inval die ik meteen in mijn telefoon opsla als actie punt om uit te voeren de volgende dag. Zo werkt het wel. Ps dat uitstelgedrag op bloggen herken ik ook , dat heb ik "opgelost " al wandelend : ik neem nu podcasts op als blog.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Fijn om te horen Inge! En goed dat je manieren gevonden hebt om met "vluchten" om te gaan. Mooie aanvulling!
Lees verder
Lees minder
Karina Verhoeven
 

Dag Inge, leuk je antwoord te lezen. Ook ik ken uitstelgedrag, voor sommige facetten van mijn werk, absoluut. Die dingen die echt niet tot mijn kernkwaliteiten behoren. Bij de andere heb ik voorkoopgedrag ;-) Karina
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Goed bezig Katrien! Zeer interessant idee om een podcast uit te geven. Leuk dat jij dit kunt combineren met wandelen. Zelf ga ik bijna dagelijks wandelen. En dat brengt inderdaad enorm veel inzicht en energie. Er is trouwens een leuk boekje uit: 1 thing. Zeker de moeite om eens te checken.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Fijn Fijn Martin! Ja, ook dat herken is. Veel denken en .... veel willen doen, maar er niet altijd toe komen. Succes met impulsiever zijn :-)
Lees verder
Lees minder
Karina Verhoeven
 

voorloop gedrag bedoelde ik in de reply op Inge. Nog een tip: vechten - vluchten - verstijven (3 V's)
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Ook mijn hoofd ontploft vaak van te veel ideeën ;-) Goeie tip om er eentje uit te kiezen en gewoon te beginnen!
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Verstijven maken van bevriezen, good thinking. Gemakkelijker te onthouden.
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Voorloopgedrag... Is dat dan de dingen doen op een tijdstip dat dit absoluut nog niet nodig is?
Lees verder
Lees minder
Kris Verrelst
 

Redenen van uitstelgedrag? Als ik terugkijk, blijken er een paar dingen vaak terug te komen. Ik stel soms zaken uit, waarvan ik weet dat ze belangrijk zijn (voor anderen, je nam een engagement of maakte een belofte). Vaak blijken die zaken dan soms dingen (taken, opdrachten, plannen te zijn, waarvan ik zelf geen energie van krijg, geen voldoening uithaal of zelfs, eigenlijk vind ik ze niet belangrijk genoeg. Als ik het echt belangrijk vind, dan komt het wel. Het is een keuze. Wat me bij m'n tweede punt brengt: het is een kwestie van kiezen. Wat zijn nu echt de prioriteiten? Waar wil ik echt voor gaan? Waar word ik door geprikkeld? "Kiezen is verliezen", is dan een vaak gehoord gezegde. Sinds kiezen voor mij gelijkgesteld is aan winnen, is kiezen iets positief geworden. Ik sta minder stil bij waar ik niet voor koos, maar wil voluit gaan voor zaken die ik niet wil uitstellen. Elke dag zien we zoveel moois, dat deel kan uitmaken van een boeiend en interessant leven, maar om er volop van te genieten en er echt deugd van te hebben, zijn keuzes voor mij een eerste stap.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.