START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

7 succestips om jouw dromen te realiseren

photo-1613936360976-8f35cf0e5461

Een doel zonder actie of deadline, blijft voor altijd een droom

In 2016 liep ik de marathon van Antwerpen, een doel waar ik stiekem al jaren van droomde maar waarvan ik nooit dacht het te kunnen realiseren. Naast heel veel blijdschap en fierheid dat het me gelukt is, bracht het me ook fantastische lessen die ik graag met jou wil delen. Want een doel zonder acties of deadlines blijft een droom.


Twijfels

En plots stond ik aan de start van de marathon van Antwerpen. Geloof me, op zich was dat al een klein wonder. Want de twijfel die ik heb ervaren de weken voor de start, was groot. Conditioneel gezien was ik meer dan in orde. Ik had een half jaar geleden medische testen gedaan, ik ben al jaren een getrainde jogger, en ik had een schema gevolgd om de marathon te kunnen uitlopen. Dus, daar zou het niet aan liggen.

En toch sloeg de twijfel toe met als hoogtepunt een week voor de start. Ik had grote twijfels: zou ik het wel kunnen? Ik was bang om te moeten opgeven tijdens de marathon en gezichtsverlies te lijden. Ik was bang dat ik blessures zou oplopen. Ik twijfelde aan mezelf en aan m’n kunnen. Een kennis liep al verschillende marathons. Dus belde ik Frank op en vroeg hem om advies. Ik vertelde over al m’n twijfels en angsten. En hij overtuigde me om het toch te doen. Een marathon lopen doe je niet alleen op conditie, maar vooral op wilskracht. Dus, twijfel is normaal. Het hoort bij de marathon. 


Experiment

Bovendien bekeek ik de marathon niet langer als “het moet perfect zijn”, maar eerder als een experiment. Ik zou de marathon lopen om te leren hoe het de volgende keer beter zou kunnen. Ook al zou ik opgeven, dan nog was de marathon een geslaagd experiment. Dat haalde zo de druk van de ketel en maakte dat ik er ook opnieuw zin in kreeg.

Je kent het waarschijnlijk wel. Je hebt een droom, en je hebt al een aantal pogingen ondernomen om je droom of doel te realiseren ... maar telkens komt er iets op je pad waardoor je afhaakt.

Het verhaal over de marathon is een metafoor voor gelijk welk doel. Zolang je een droom niet concreet maakt, dan blijft het een droom. Doelen maak je het best SMART, zodat het Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdsgebonden is. Voor mij was de marathon vele jaren gewoon een droom. Tot ik eind vorig jaar zei: op 26 april. En geloof me, het is uit je comfortzone komen, het is in beweging komen en telkens vaststellen dat de weg vanzelf ontstaat eenmaal je in beweging bent.

Een doel zonder plan is slechts een droom

Het is me duidelijk geworden dat eender welk doel je voor ogen hebt, de weg om het te realiseren vaak dezelfde is. 


Dit zijn de 7 lessen die ik leerde dankzij mijn marathonervaring.


1. Laat je door niemand doen

Een droom die gerealiseerd wordt, zal door mensen toegejuicht worden. Maar er zullen ook mensen zijn die kritisch zijn en die redenen zullen aanhalen waarom het volgens hen niet zal lukken. De vraag is wie je aan het woord wil laten: mensen die ondersteunend en constructief zijn of die mensen die zeggen dat het niet mogelijk is?


2. Zoek een expert op, ook al heb je al veel kennis

Ook al denk je veel te weten (wat wellicht het geval is), er zijn mensen die nog meer weten of een stap verder staan dan jij. Zoek iemand die jou kan coachen. Ik dacht dat ik mezelf goed geïnformeerd had om de marathon succesvol te lopen. Toch kwam ik in de laatste week nog in contact met cruciale informatie over voeding, die ik liever toch eerder had geweten (zoals carbo loading).


3. Bekijk het als een experiment om de weerstand te beperken

Van Johan leerde ik eerder dat "alles een draft is”. Door de stappen die je zet te bekijken als een experiment, verminder je druk en zorg je ervoor dat de dingen gedaan worden. Ik bots vaak tegen het “te goed willen doen”, tegen m’n perfectionisme… en in het verleden zorgde dit dat ik m’n dromen of acties uitstelde. Nu ik alles eerder bekijk als een experiment met als doel te leren om het de volgende keer een beetje beter te doen, is mijn eigen weerstand om te beginnen veel kleiner.


4. Een doel bereik je niet enkel op motivatie, maar vooral door wilskracht

Motivatie is een andere motor dan wilskracht. Motivatie kun je vergelijken met een emotie, die komt en gaat. Wilskracht is eerder een spier die je kunt trainen. Een marathon lopen doe je niet enkel op motivatie, want na 30km wilt je lichaam niet meer. Alles roept dan om te stoppen. Wilskracht daarentegen, die helpt je om door te zetten ook al gaat het moeilijk.


5. Er is pijn en er is echte pijn, ken het verschil

Wanneer je jouw doel of droom onderzocht hebt en je hebt besloten om er helemaal voor te gaan, dan komt het echte werken en het zwoegen. En laat ons eerlijk zijn, het is soms echt ploeteren om ergens te geraken. En soms zie je het echt niet meer zitten en wil je opgeven. Zo ook met m’n marathon. Eenmaal na de 30km kreeg ik overal pijn. Op een bepaald moment zoveel pijn dat ik even moest wandelen omdat de pijn ondraaglijk werd. Maar wanneer ik die pijn onderzocht, begreep ik dat het geen “blessurepijn” was, maar eerder “pijn van verzuring”. Bij elke realisatie van een doel kom je op een punt waar het pijn doet. Laat je niet zomaar afschrikken van de pijn. Onderzoek of het pijn is die te dragen is of als het pijn is waarbij je er slim aan doet om te stoppen.


6. Elk doel heeft een point of no return

Bij het realiseren van een doel is er altijd een point of no return. Bij mij was dit duidelijk na 30km. Ik kon me niet meer voorstellen dat ik de marathon niet zou uitlopen (behalve bij het hebben van een blessure). En dit kun je ook gebruiken als een kracht. Het einde voor ogen hebben is belangrijk, maar eventueel kun je ook bepaalde kritische tussenstops benoemen. Deel je grote doel in kleine doelen en het wordt een veel realistischer doel.


7.  Tijd voor recuperatie, het genieten, de ontspanning

Het doel was voor mij zo uitdagend, dat ik nooit verder keek dan het realiseren van het doel. Maar, er is ook een leven na de realisatie van een doel en vooral het genieten van de realisatie. Beloon jezelf en neem de tijd om te genieten. En neem voldoende vrije tijd om te herstellen. Elke droom die gerealiseerd wordt, maakt plaats voor een nieuwe droom of wens. Toen ik een half uurtje over de meet was, vroeg ik mezelf af of ik nog een marathon zou lopen en of ik dan mijn tijd zou verbeteren, of ik een langere afstand zou doen, of …. ? Wanneer je de ontspanning ervaart van een gerealiseerd doel, ontpopt zich vanzelf een nieuw doel.


Als extra 8ste tip kan ik je vertellen dat zonder de steun, de hulp en vooral de toestemming van mijn gezin, ik dit doel nooit had kunnen realiseren. Daarom ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Zeker omdat ik heel veel uren van huis was om te trainen. Elk doel dat jij wil realiseren heeft een effect op anderen. Zonder hun uitdrukkelijke toestemming, zal jouw droom wellicht nooit werkelijkheid worden.


Vraag Welke droom ga jij realiseren en welke succestip zal jou hierbij helpen?

Geef jouw reactie:

4 berichten

frank
 

Beste coach Jan, Proficiat met deze droom die in vervulling is gegaan. Ik ben blij dat ik je twijfels eens beetje deed verdwijnen en dat je de motivatie en de kracht vond om ten minste te proberen. En hoe? Een marathon lopen is voor niet iedereen weggelegd, maar jij hebt het gedaan! De lessen die je leert door je voor te bereiden op een marathon zijn niet in één blogartikel te beschrijven. Het is een metafoor voor alle grote hindernissen in het leven. Een eerste kindje, een solliciatie en nieuwe taak op je werk, een nieuw instrument bespelen. Je maakt er nieuwe vrienden door en het houdt je in balans. Goed gedaan en ik hoop dat het een leuk feestje was voor nr 2, onze nr 2 was ok juist jarig. groetjes, Frank
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Inderdaad Frank. Nogmaals een dikke merci voor het duwtje, ik had het nodig. Proficiat voor jullie nr. 2 :-)
Lees verder
Lees minder
Chantal
 

Mooi proficiat . Waarom wil nu iedereen een marathon lopen . Ik ben al content met mijn 5 km dit was voor mij al een prestatie op zich . Het is inderdaad doorbijten ups en downs hebben en je laten begeleiden. Een personal coach werkt echt !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Inderdaad, veel mensen willen een marathon lopen. Het hoeft natuurlijk helemaal niet. Volgens mij is het belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te doen wat voor jou mogelijk is. Keep up the good work !
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.