START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Welk chronotype ben jij?

chronotypes

Ieder mens heeft een eigen bioritme afhankelijk van welk chronotype je bent. De ene persoon springt ’s morgens uit ben om aan de dag te beginnen, terwijl de andere persoon uren nodig heeft om wakker te worden. Een andere persoon krijgt naarmate de avond valt meer en meer energie en zal in de avond en zelfs ’s nachts het meest productief zijn. 

We zijn heel vaak bezig met WAT en HOE je iets moet doen, maar zelden WANNEER het juiste moment is. En met dit artikel wil ik je tonen dat dit minstens even belangrijk is.

Johan vertelde me tijdens de podcast dat hij ’s nachts zijn mond dicht plakt. Ook in het gesprek met Ilse Van Eetvelde hadden we het over de ochtend en carpe diem. 


Een juist moment voor alles

Volgens wetenschappelijk onderzoek is er juist moment voor alles, gebaseerd op onze biologie en hormonen. Dr. Michael Breus schreef er een interessant boek over: The Power of When, Learn the Best Time to do Everything.

Op basis van zelfkennis, het kennen van jouw eigen chronotype, kun je werken met je innerlijke lichaamsklok voor een maximale gezondheid, geluk en productiviteit.

Wellicht heb je zelf ook al gemerkt dat je tijdens een vakantieperiode een ander bioritme volgt? Persoonlijk volg ik – als ik het normale levensritme loslaat – meer en meer het Spaanse levensritme: ‘s morgens vroeg opstaan om “de dag te plukken”, tegen de middag nood aan een siësta en in de latere namiddag giert de energie door mijn lijf om nog heel wat te ondernemen. Meestal ben ik dus ’s morgens en ’s avonds het meest productief. 


Waarom is het belangrijk om je chronotype te kennen?

Als je een ambitieuze persoon bent die meer wil bereiken in een dag en/of je wil beter voor jezelf zorgen, dan is het ook belangrijk om te weten hoe je jouw dag indeelt. Met andere woorden: welke taken en opdrachten doe je wanneer.


Vier verschillende chronotypes

Volgens psycholoog en slaapspecialist Dr. Michael Breus zijn er vier chronotypes: dolfijnen, leeuwen, beren en wolven. De helft van de bevolking zou bestaan uit beren en de rest is verdeeld tussen dolfijnen, leeuwen en wolven.


Beer

Als je het chronotype “beer” bent, dan heb je (net zoals 50% van de bevolking) de neiging om het ritme van de zon tevolgen: dus bij opkomst van de zon zul je wakker worden en als de zon ondergaat, dan is het tijd om te slapen. Overdag ben je dus het meest energiek en ’s nachts zul je zonder moeite slapen. Jouw productiviteits-piek zal dus ergens halverwege de ochtend zijn en daalt halverwege de middag (afhankelijk van het seizoen uiteraard).

Dolfijn

10% van de mensen zijn eerder lichte slapers die moeite hebben met het volgen van een normale slaapritme. Ze zijn het meest productief in het midden van de ochtend tot de vroege avond. Maar ’s nachts worden ze vaak wakker en dit heeft wel een impact op hun levenskwaliteit.

Leeuw

Ben je eerder een vroege vogel? Wakker in de ochtend en dan ook het meest productief? Dan ben je wellicht eerder een leeuw. Het meeste van je todo-lijstje is tegen de middag dan ook afgevinkt. Belangrijk is dan ook vroeg naar bed, net zoals 15-20% van de bevolking.

Wolf

En tot slot de nachtuilen onder ons, ook zo’n 15-20% van de bevolking. Dit zijn mensen die later gaan slapen en ook later wakker worden. Hun productiviteit piek ligt op het midden van de dag en vooral ’s avonds.


Wat kun je hier nu mee?

Afhankelijk van welk type je bent, kun je dus jouw dag anders en beter indelen. Wanneer doe je bijvoorbeeld bepaalde taken waarvoor je je moet concentreren? Of wanneer ga je zwaar fysiek werk doen? Hoe deel je dus het best jouw dag in, zodat je ook op het juiste moment beschikt over de juiste energie.

Misschien heb je ooit al jouw ideale week gemaakt? Wel dan is het de moeite om eens te kijken of dit ook een match is met jouw chronotype.


Ik ben erg benieuwd welk chronotype jij bent.
Schrijf jouw type bij de reacties!

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.