START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Mindful leven: 10 dingen die mindfulle mensen anders doen

photo-1447966129673-88517d4367f0

Wie een mindfulness training heeft gevolgd en de kunst heeft geleerd van mindful leven, weet dat dit een belangrijk "aha-moment" kan betekenen in je leven. Vaak zijn mensen al een lange tijd op zoek om anders te leven, bewuster te leven… maar weet men niet hoe dit te doen.

Een mindfulness 8-weken geeft je veel inzicht, tools en technieken om op een veel bewustere manier te leven, met een niet-oordelende aandacht voor dat wat er is. Maar, wat doen mensen die “mindful leven” dan zo anders? In dit artikel vertel ik je graag wat meer over de historische achtergrond van het woord “mindfulness” en heb ik het over 10 dingen die mindfulle mensen anders doen. Veel leesplezier!


Wat Mindfulness in oorsprong is

Mindfulness is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik. Het is een poging om het woord “sati” uit het Pali, een oud-Aziatische taal waarin de oorspronkelijke teksten van het boeddhisme zijn opgeschreven, te vertalen. Ik schrijf “een poging” omdat Aziatische woorden vaak geen 1 op 1 vertaling kennen in een andere taal. Een woord betekent vaak meerdere woorden en zelfs meerdere betekenissen.

Het woord Sati betekent observeren, oog in oog zijn met dat wat er zich van moment tot moment voordoet, indachtigheid; oplettendheid; opmerkzaamheid. De boeddha was op zoek naar hoe je een goed en gelukkig leven kunt leiden. Hij zag dat lijden bij het leven hoort én dat er een oplossing bestaat voor een bijzondere vorm van lijden, nl. het lijden dat veroorzaakt wordt door onze geest dat de dingen des levens vaak complexer maakt dan ze zijn (door verlangen, door afkeer en door onwetendheid). Maar, vertelde hij er graag bij, er is ook een oplossing voor dat lijden: het Edele 8-voudige pad. Sati, ofwel mindfulness, is één van die 8-stappen in het achtvoudige pad.

Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de aandachttraining die we nu over de hele wereld kennen en heeft het woord Mindfulness geleend uit het Boeddhisme. Op deze manier is het woord Mindfulness een eigen leven gaan leiden en wordt het vandaag de dag in heel diverse contexten gebruikt.

Mindfulness betekent dus in oorsprong “de juiste aandacht” en is één van de acht stappen in het 8-voudige pad dat leidt tot een eenvoudig en gelukkig leven.


Wat doen mensen anders wanneer ze mindful in het leven staan?

1. Ze geloven niet altijd wat ze denken (en nemen ze zeker niet te serieus)

Gedachten zijn geen feiten en al zeker geen waarheden. Mensen die mindful in het leven staan, onderzoeken hun eigen gedachten en hechten er niet al te veel geloof aan. Het maakt het leven heel vaak een pak gemakkelijker. Zeker als je vaak met een hamertje op je eigen hoofd slaat, heel oordelend bent naar jezelf of anderen.

2. Ze vertragen wanneer ze merken dat ze te snel of te hard bezig zijn

Als mens hebben we de neiging om als het drukker is, nog sneller te gaan of nog meer te doen. Als je een diepe put hebt gegraven is het eerste wat je te doen hebt: stoppen met graven. Maar dat spreekt vaak tegen onze eigen natuur. Mindfulle mensen weten dus wanneer ze best vertragen en doen dat ook. Vaak doen ze dit heel bewust en zelfs dagelijks door even te zitten, te stoppen en te kijken naar dat wat er is.

3. Ze begrijpen dat alles komt en gaat en dat alles dus steeds in verandering is

Mindfulle mensen weten als geen ander dat alles, ja echt alles, voortdurend in verandering is. Dat betekent dus ook een voortdurend loslaten van gekende kaders, van bezit, van alles eigenlijk. Hechting aan dat wat er is, is dus een oorzaak van veel lijden. Je gehechtheid onderzoeken en het ruimte geven kan een vorm van verlichting betekenen van onaangename gedachten en gevoelens.

4. Ze focussen op 1 ding tegelijk en multitasken niet

Multitasken, weten we nu door onderzoek, is gewoon onmogelijk. En toch proberen we dat vaak. Het is onmogelijk om twee dingen met evenveel aandacht te doen. Wat geen aandacht krijgt, is ook maar half gedaan. Mindfulle mensen nemen de tijd en geven het de aandacht dat het nodig heeft.

5. Ze oefenen in nieuwsgierig zijn

De beginners geest (Beginners Mind) is één van de basisvaardigheden in mindfulness. Het is met nieuwe ogen kijken naar dat wat je (wel of niet) al kent. Het maakt dat je met een niet-oordelende blik iets verkent, waardoor je openstaat voor dat wat er op dat moment is.

6. Ze gaan naar buiten en omarmen de pracht van de natuur

De natuur is een bron van rust en van inspiratie. Het is een plek waar je tegelijkertijd je batterijen kunt opladen en gehoor kunt geven aan de stilte, van waaruit nieuw inzicht kan geboren worden. De natuur is perfect zoals ze is en doet ons reflecteren.

7. Ze verzorgen hun lichaam

Mensen die mindful in het leven staan, verzorgen hun lichaam, want ze weten als geen ander dat het lichaam je enige en echte vervoersmiddel is in het leven. Net zoals onze wagens regelmatig nieuwe brandstof nodig hebben én op onderhoud gaan, verzorgen ze ook hun lichaam.

8. Ze nemen mini-pauzes wanneer ze werken of studeren

Het nemen van kleine pauzes tussen de werkzaamheden in, zorgt ervoor dat je meer bewust bent van wat er is. Is je concentratie nog ok? Heeft je lichaam iets nodig? Ben je met het juiste bezig? Een mini-pauze is niet alleen belangrijk om de batterijen wat op te laden, maar ook te kijken of je wel met het juiste bezig bent of aandacht hebt voor dat wat er op dat moment echt toe doet.

9. Ze zijn helemaal aanwezig wanneer ze luisteren, zonder te oordelen

Mindfulle mensen kennen de kunst van echt, begrijpend en empatisch te luisteren zonder overspoeld te worden of zonder hun eigen mening op te dringen. Ze zijn aanwezig en dat voel je!

10. Ze gaan emoties niet uit de weg

Emoties horen bij het leven en alhoewel niet alle emoties even aangenaam zijn, gaan mindfulle mensen toch geen enkele emotie uit de weg. Is er verdiet, dan mag verdriet er zijn. Is er blijheid, dan mag blijheid er zijn. Is er angst, dan mag angst er zijn. En wat nog belangrijker is: emoties horen bij het leven, maar ze hoeven niet in de weg te staan van dat wat er nodig is. Ze hoeven geen belemmering te zijn voor dat wat je te doen hebt. Ook met bijvoorbeeld angst kun je doen wat er te doen is.


Wil je meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

1 reactie

Terry Mariën
 

Dank je voor het zo samengevat te formuleren. Waar ik nog verder in wil groeien is verzorging van mijn lichaam (zowel van buiten als vanbinnen..) rustige groeten, Terry
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.