START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Hoe trots en schaamte elkaar afwisselen (interview Story Club Podcast)

photo-1562040117-e435cf391aa0

Voor deze podcast werd ik geïnterviewd door Raf Stevens voor de Story Club podcast, een interviewprogramma over storytelling, communicatie en leiderschap. Het was een bijzonder gesprek dat Raf op meesterlijke wijze heeft gemonteerd.

Toen ik het resultaat kon beluisteren had ik enerzijds een gevoel van trots (de regelmatige glimlach op mijn gezicht was hier de stille verrader), maar er was ook schaamte. Veel schaamte. Het gevoel van schaamte genereerde nieuwe gedachten: “Zou ik het wel laten horen aan anderen?”, "Zou ik het zelf wel verspreiden?”

Deze podcast is een erg kwetsbare aflevering geworden en op zo’n moment komt de schrik voor afwijzing op de voorgrond. Lang geleden zou ik me laten intimideren door mijn eigen schaamte en angst voor afwijzing. Nu laat ik dat gevoel er zijn ... en doe ik verder, want het zou zonde zijn om mijn verhaal niet te vertellen.

In dit artikel vertel ik je het verhaal achter het verhaal van schaamte en kwetsbaarheid en kun je uiteraard ook de podcast beluisteren. 


De podcast met Raf Stevens

Het was een erg fijn gesprek met vele stiltes en ruimte voor reflectie. Zo heb ik het graag. Alleen voelde het wel wat vreemd aan. Normaal gezien heb ik de touwtjes in handen en stel ik de vragen. Nu kreeg ik tal van interessante vragen voorgeschoteld en dat raakte stukken uit mijn persoonlijk leven die al een tijdje niet meer besproken zijn geweest. Het is een verhaal dat ook niet meer zo belangrijk is voor mij, het zijn gebeurtenissen van vele jaren geleden en ze staan vandaag niet meer op de voorgrond.

Vroeger - en nu spreek ik van meer dan 20 jaar geleden - was mijn persoonlijk verhaal één groot obstakel in mijn leven. Het belemmerde me bijna in alle facetten van het leven tot ik zelfs een bepaalde tijd niet meer naar buiten durfde. Er was angst en die had me bijna helemaal in de greep. Ik had veel opruimwerk te doen.

De vele coaching en opleidingen die ik volgde, hebben me gebracht tot de persoon die ik vandaag ben. Zonder schroom of schaamte kan ik mezelf tonen en mezelf helemaal op het toneel gooien. Ja, die angst om afgekeurd te worden is er soms nog, maar ik kan het nu benoemen zonder dat het me nog in de weg staat. Mijn verleden is prima zoals het is. Het heeft me de kwaliteiten meegegeven die ik vandaag kan inzetten in alles wat ik onderneem.


Gedachten kleuren je emoties en bepalen je gedrag

Elke ervaring bestaat uit een gedachte, emotie, lichamelijke gewaarwording. Vervolgens bepaalt dit ook je gedrag (ook niets doen of piekeren is gedrag). Stel dat je de gedachte hebt: “wat zullen de mensen van mij denken”. Dan merk je misschien ook de emotie “angst”. De eerdere gedachte kleurde dus je emotie. En dit kun je misschien ook ergens voelen in je lichaam, bv een kriebel in je buik of spanning op je schouders. Tot welk gedrag zal dit je nu aanzetten? Misschien belemmert dit je wel om iets te doen. Wel, zo was het bij mij lange tijd. Tot ik kon opmerken dat deze gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen er mogen zijn. En dat je door dit te benoemen, je er bewust van te zijn, je ook een stap verder kunt zetten. Nu benoem ik de angst, de schaamte of wat er ook is. En ik onderzoek en verander eventueel de gedachte in iets wat mij wel vooruit helpt of mij het gewenste gedrag doet stellen.

En voila, schaamte of angst voor afwijzing zal nu ook vandaag geen belemmering zijn om deze mooie podcast aflevering te delen met jou.

Veel luisterplezier!


Wil je meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.