START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Zo maak je jouw beste jaar ooit + oefening

photo-1467810563316-b5476525c0f9

Die dagen tussen Kerst en Nieuwjaar hebben iets magisch.
Het is de periode waarbij ik - en heel veel andere mensen - even helemaal naar binnen keren.

Elk jaar maak ik het stil voor mezelf, en reflecteer ik over het vorige jaar en kijk ik naar het nieuwe jaar. Ik neem hiervoor letterlijk een hele dag om in die stilte te zakken en aan de slag te gaan met reflectieve vragen over het voorbije jaar en het nieuwe jaar.

Maar uiteraard ook in andere periodes van het jaar is het interessant om stil te staan.

In dit artikel, wil ik jou graag helpen om van dit jaar misschien wel jouw beste jaar ooit te maken. Dankzij de juiste intentie en de juiste mindset is het mogelijk om die toekomst een handje te helpen. Ik deel met jou de vragen die ik zelf ook gebruik om mijn eigen toekomst te ontvouwen.

Ik wens je er veel plezier mee en ben uiteraard erg benieuwd naar het resultaat. Deel je het in de reacties of op sociale media? We hebben  geen vat op het verleden of op de toekomst. Maar wanneer je met een juiste intentie (juist spreken, juist denken en juist handelen, de juiste mindset) naar de toekomst toestapt, dan zal die toekomst ook in die richting zich ontvouwen.

Als ik jou met opzet beledig, dan zal ik wellicht van jou een wederwoord mogen ontvangen. Of als ik jou uitnodig voor een etentje en we hebben een gezellige avond achter de rug, dan bestaat de kans dat jij mij ook uitnodigt voor een etentje bij jou thuis. Maar ook op langere termijn werkt karma door. Een belangrijke tool om inzicht te verwerven is mediteren. Om juist inzicht te krijgen in onszelf, inzicht in ons gedrag, inzicht in onze gedachten en emoties… is het belangrijk om stil te staan en te kijken met een niet-oordelende aandacht. Mediteren is erg simpel, en toch ondervinden veel mensen moeilijkheden. Over het waarom van mediteren en waarom je misschien moeilijkheden ervaart, verwijs ik je graag door naar: mediteren voor beginners.


Het komende jaar een handje helpen met de juiste intentie

Zoals ik in de inleiding schreef, maak ik het stil tussen Kerst en Nieuwjaar en reflecteer ik over het vorige jaar en kijk ik naar het nieuwe jaar. Vorige jaren organiseerden we telkens een workshop met als naam “de stille dag”, maar dit jaar neem ik zelf deel aan de workshop van Lut en mijn moeder in Brugge. Spannend!

Ik verwen mezelf dit keer en laat me helemaal onderdompelen in de magische ruimte van de stilte. Zo’n stille dag is een ideaal moment om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij jezelf en je omgeving. Je wensen en je verlangens. Maar ook dat wat wezenlijk en essentieel is.

In dit laatste stukje van dit artikel wil ik je inspireren met 25 vragen die je zullen helpen om meer inzicht en wijsheid te ontwikkelen over jezelf en waar je het volgende jaar naar toe wil. Je kan deze vragen 1 voor 1 beantwoorden, of je kunt ook die vragen eruit halen die jou net wel of net niet aanspreken.

Beluister je de podcast, dan kun je na elke vraag de podcast even stilzetten om voor jezelf de ruimte te nemen om te reflecteren en belangrijke zaken op te schrijven. We werken in deze oefening richting 1 woord, het woord voor het komende jaar. En het resultaat van deze oefening kan uitmonden in een moodboard om het ook visueel te maken en dit in jouw bureau of woonkamer te hangen.


25 vragen die je helpen om de juiste intentie te bepalen

Vragen voor een terugblik op het voorbije jaar:

 1. Maak een lijst van 16 dingen die je hebt bereikt.
 2. Wat heb je ongelooflijk goed gedaan?
 3. Wat waren situaties waarin je gegroeid bent als persoon?
 4. Welke doelen heb je bereikt op privé vlak?
 5. Welke doelen heb je bereikt op beroepsmatig vlak?
 6. Wat waren de belangrijkste beslissingen van dit jaar?
 7. Wat waren positieve levensveranderingen?
 8. Welke speciale herinneringen koester je?
 9. Wat waren originele dingen die je hebt gedaan en wat was daarin het meest originele?
 10. Wat zijn de complimentjes die je dit jaar hebt gekregen en wat was dan het meest onverwachte?
 11. Wat waren minder leuke ervaringen?
 12. Wat was voor jou belangrijk en heb je niet kunnen verwezenlijken (en hoe komt dat)?
 13. Waar moet je dringend mee stoppen om een volgende stap te kunnen zetten in jouw groeiproces?
 14. Wie of wat heb je te vergeven?
 15. Waarvoor ben je erg dankbaar?
 16. Wat is het ene ding dat je hebt geleerd?


Vragen om vooruit te kijken naar het komende jaar:

 1. Welke dingen van het afgelopen jaar wil je dupliceren?
 2. Wat wil je graag realiseren?
 3. Wat zijn jouw grootste prioriteiten voor 2017?
 4. Welk avontuur wil je beleven?
 5. Welke steden wil jij bezoeken?
 6. Welke vrienden wil je opnieuw opzoeken?
 7. Welke persoon wil je ontmoeten?
 8. Welk geschenk wil jij jezelf geven?
 9. Wat is jouw grote (misschien zelfs onmogelijke) droom?


Jouw intentie voor het komende jaar

Maak het nu even stil bij jezelf om vervolgens 1 woord te laten komen. . Wat het ook is, het is goed... het is namelijk jouw woord. Ik ben natuurlijk, als vele andere mensen, benieuwd naar jouw woord. Je kan het delen het hieronder te schrijven bij de reacties. 

Verder wens ik jou een fantastisch sprankelend jaar toe en fijne feestdagen!

Hartelijke groeten Jan

Geef jouw reactie:

18 berichten

Griet
 

Mijn woord = loslaten. Heeft me geen zo'n aangenaam gevoel...
Lees verder
Lees minder
Griet
 

Geeft dus...
Lees verder
Lees minder
Veerle
 

Vertrouwen
Lees verder
Lees minder
Sebastiaan Pandelaers
 

meer-initiatief-nemen #mijnintentie2017
Lees verder
Lees minder
Sebastiaan Pandelaers
 

1 kernwoord - liefde
Lees verder
Lees minder
Melissa Nijs
 

Neem vooral ook eens een kijkje op http://www.susannahconway.com/word/
Lees verder
Lees minder
Kat
 

"Intensifiëren"
Lees verder
Lees minder
Patsy
 

Geen woord wel een beeld ?
Lees verder
Lees minder
Mandy
 

Onvoorwaardelijk. Mezelf en de ander onvoorwaardelijk accepteren en liefhebben. Een onvoorwaardelijk vertrouwen in mezelf en in het leven. Geven omdat ik dat wil, niet vanuit een gevoel dat het moet. Ja. Onvoorwaardelijk. Dat is 'm! :-) Dankjewel voor de inspirerende podcasts, Jan!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooi, dank je wel Mandy. Fijne om te horen :-)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Wat een mooi beeld. Dank je wel om dit te delen Patsy!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooi Kat, dank je wel !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Prachtig Sebastiaan, dank je wel om dit te delen.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi, veel succes Veerle!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Klinkt ook erg "vrij". Dank je wel om dit te delen. Groetjes, Jan
Lees verder
Lees minder
Moorke
 

Thuiskomen... in mijn nieuwe huis waar ik mij nog niet volledig thuis in voel, in mijn nieuwe job waar ik ook nog niet volledig thuis ben... Ik hoop eindelijk thuis te kunnen komen in mijn eigen leven... Heerlijk om het oude jaar met deze vragen af te sluiten en het nieuwe met mooie intenties te beginnen!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooi Moorke, dank je wel! Ik wens je een fijne thuiskomst :-)
Lees verder
Lees minder
vivapo
 

schrijven
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.