START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

7 simpele tips voor een eenvoudiger leven

photo-1542663421817-77f6423e24c3

Zo nu en dan kom ik op een punt dat het me allemaal wat "teveel" wordt. Mijn enthousiasme is vaak groter dan mijn beschikbare tijd of energie en dan kom ik in een periode waar ik het gevoel heb "geleefd" te worden. Eenvoudiger leven is op zo'n moment eerder wens dan werkelijkheid.

Als jij ook zo'n enthousiast iemand bent, net zoals ik, dan herken je dat zeker en vast. Het lijkt alsof je moeilijk nee kunt zeggen, maar de waarheid is dat je gewoon ontzettend graag ja zegt op alles. Vroeger had ik het erg moeilijk met het gevoel overspoeld te worden. Dat ik in een vicieuze cirkel zat, had ik niet door. Nu ik weet dat ik af en toe, om de zoveel maanden (of zelfs jaren) in een fase kom van "te veel", is het ook veel gemakkelijker om in zo'n periode afstand te nemen, te kijken en keuzes te maken.

In dit artikel geef ik jou 7 simpele tips om jouw leven eenvoudiger te maken wanneer je overspoeld raakt door teveel todo's, teveel engagementen, teveel werk, teveel hobby's, ... 

Wat ik leerde van een troep ganzen

Enkele jaren geleden nam ik deel aan een stilte retraite. Samen met een groep mensen die ik niet kende, leefde ik enkele dagen in een prachtig domein... in stilte. Aan dat domein was een groot meer. Ik herinner me nog heel goed de eerste avond. Ik wist met mezelf geen raad. Ik was vooral boos. Boos omdat ik niet mocht praten of contact maken met andere mensen (ahja, in stilte). Iedereen was op zichzelf. Ik verveelde me om eerlijk te zijn.

Net toen ik me bewust werd van mijn innerlijke dialogen vol zelfbeklag, hoorde ik in de verte een troep eenden. Ik keek in het rond totdat ik ze vond. Wat ik zag was fascinerend. De ganzen vlogen mooi in een V-vorm en landden net voor mijn neus in het meer. Ik was sprakeloos. Nog nooit ervaarde ik zo'n gevoel van vrijheid, een gevoel van eenheid en verbondenheid met "het alles". Het werd me duidelijk dat wanneer ik de stilte zou aanvaarden, wanneer ik de leegte en de verveling waarvoor ik bang was, zou toelaten, dat er een nieuwe wereld van nieuwe en rijke ervaringen zou opengaan.


De vicieuze cirkel van teveel

Ik werd mij enkele jaren geleden bewust dat ik vast zat in een vicieuze cirkel. Als enthousiaste en ambitieuze persoon zeg ik graag JA op nieuwe prikkels, nieuwe avonturen, nieuwe leerkansen, nieuwe experimenten, ... Als ik even de tijd neem om de onderliggende reden te achterhalen waarom ik zo graag in ga op nieuwe prikkels, dan kom ik bij een laagje in mezelf dat het ontzettend moeilijk heeft met verveling of leegte.

Mijn enthousiasme en mijn veelvuldige ja's komen er omdat ik (onbewust) bang ben voor de leegte of de verveling. Doordat ik zoveel ja zeg, kom ik in periodes waarin ik moeilijk of niet tot rust of op adem kan komen. Het gevolg hiervan is dat ik mij dan allerminst gelukkig voel. Nee, eerder uitgeput en uitgeblust. En hunker ik naar rust ... en zou ik alles geven om me maar even te vervelen. Vreemd toch? De sleutel is dus evenwicht vinden tussen mijn enthousiasme én mijn beschikbare tijd en energie. Of dieperliggend: leren omgaan met verveling en de leegte. 

In de opleiding Mindfulness leren we dankzij een hele reeks oefeningen dat die leegte en verveling ontzettend rijk kan zijn, dat er heel wat ervaringen schuil gaan in die leegte en ervaring. Het is een kwestie van met nieuwe ogen kijken.


7 manieren om je leven te vereenvoudigen

 1. Ontwikkel een ochtend- en avondroutine
  Door structuur te brengen in je ochtenden en avonden, krijg je veel ruimte vrij voor wat belangrijk is.

 2. Breng tijd alleen door
  Mediteren, lezen, wandelen, joggen, … maak tijd vrij voor een date met jezelf.

 3. Krijg zicht op jouw tijd
  Maak een lijst van jouw engagementen en jouw prioriteiten. Maak vervolgens ruimte vrij in je agenda voor deze essentiële zaken. Het loggen van jouw tijd kan inzicht brengen in hoe jij omgaat met jouw tijd.

 4. Versimpel je projecten
  Onderzoek wat het meeste resultaat oplevert om een project te laten slagen en laat al de rest vallen.

 5. Ruim op
  Opruimen geeft je niet alleen een goed gevoel (nadien), het creëert meer ruimte in je huis én in je hoofd.

 6. Stel jezelf altijd de vraag: moet ik dit nu doen?
  We doen veel dingen op automatische piloot, omdat we het gewoon zijn of omdat we denken dat dat van ons verwacht wordt. Wel … door jezelf de vraag te stellen “moet ik dit nu doen” ontstaat er plots keuzevrijheid. Elk woordje in die zin is belangrijk: “moet” “ik” “dit” “nu” “doen”?

 7. Leer ‘nee’ zeggen tegen anderen en meer ‘ja’ aan jezelf.
  Door assertief in het leven te staan, door meer nee te zeggen tegen anderen, krijgt je leven veel meer ruimte voor de “ja’s” aan jezelf.


Wil je meer Mindfulness in je leven?

Mindfulness voor het leven

Mindfulness Voor Het Leven

Stop, adem en ga gefocust verder. Stuur je gedachten, gedrag en beleving. Let op: mindfulness verandert je leven. Deze training toont jou hoe.

Geef jouw reactie:

3 berichten

Ann
 

Op alles "ja" willen zeggen wordt heel erg plannen... en bijgevolg last van een te strakke planning. Prioriteiten stellen is een must. Mijn tip: doe, naast de verplichte dingen, alleen wat je leuk vindt, en vergeet niet (dagelijks!) een moment in te plannen van ontspanning, zelfs van niets doen. Ik neem elke dag minstens een kwartier de tijd om gewoon NIETS te doen. Ik verplicht mezelf daartoe. Gewoon even halt houden, rusten en gewoon observeren wat er rond je gebeurt. Welke indrukken komen er bij je binnen? Wat hoor je, wat ruik je, wat zie je. Ervaar de rust van gewoon te ZIJN. Pure mindfulness.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooie reactie en een zeer waardevolle tip! Elke dag een momentje voor jezelf. Heerlijk!
Lees verder
Lees minder
marleen
 

doe aan yoga en inderdaad rust voor jezelf nemen moet gewoon !! een aanrader voor iedereen om yoga of mindfulness te doen
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.