START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Terugval in oude gewoontes? 7 tips om te herstarten

photo-1533228876829-65c94e7b5025

Hoe frustrerend kan het zijn. Je hebt een grote inspanning gedaan om met een “slechte” gewoonte te stoppen, je hebt dat een hele tijd goed kunnen volhouden. En plots is die oude gewoonte daar terug. Of het nu gaat over gezonde voeding, voldoende bewegen, op tijd gaan slapen, stoppen met roken of andere verslavende gewoontes … Eenmaal het ooit een gewoonte geworden is, zit het in je systeem en is een terugval altijd mogelijk. En als het dan gebeurt, wel dan zou je ermee kunnen wenen.

In dit artikel geef ik je 7 tips hoe je kunt herstarten na een terugval in oude gewoontes. 

Meer kans tot herval in stressvolle periodes

De voorbije jaren kon ik mijn goede en gezonde gewoontes goed volhouden. Eigenlijk was het geen kwestie van volhouden, want het kostte me geen energie. Integendeel zelfs, ik was erg gemotiveerd, zag er alleen maar de voordelen van in en het ging ook zeer goed. Ik heb het over mijn gezonde voeding, regelmatig sporten, mijn dagelijkse routines die me helpen om productief te zijn…

Het ging me allemaal voor de wind. En dan overkwam het me. Net voor de zomer kreeg ik een knieblessure waardoor ik niet meer kon gaan joggen. Ik verloor mijn manier om negatieve energie te lossen en van het één kwam het ander. Wanneer ik stress ervaar, dan heb ik de neiging om meer en ongezond te eten. Ook dat deed ik. Eenmaal op vakantie was het hek helemaal van de dam. Lekker eten en vooral veel rusten. Ohja, ik heb er van genoten overigens.

Maar dan thuis gekomen ... dan kon ik wel wenen. Ik kon in geen enkele broek meer en zelfs mijn t-shirts begonnen erg te spannen. Ohjee, al die bijgekomen kg’s… dat voelde echt niet lekker. Een negatieve spiraal en vooral veel negatieve gedachten over mezelf én schuldgevoel. De voorbije weken ben ik gelukkig terug in mijn “goede" doen. Ik heb de draad terug opgepakt, maar het heeft me veel tijd, zweet en bijna ook tranen gekost. Ik heb een aantal trucjes of tips die je kan toepassen wanneer je (voor de zoveelste keer) hervallen bent in oude gewoonten.


7 tips om te herstarten met goede gewoontes


1. Bouw momentum

Er bestaat zoiets als "een juist moment" om te starten. En hiermee bedoel ik iets anders dan uitstelgedrag ;-). Je kan dus een zekere spanning opbouwen naar dat juiste moment toe om vervolgens met volle daadkracht te starten met je nieuwe / gezonde gewoonte. Kies een datum die voor jou juist aanvoelt. En maak alles in gereedheid om te (her)starten en ga er helemaal voor!

2. Zie het einddoel helder voor ogen

Wat wil je precies bereiken? Waar wil je naartoe? Wat moet deze vernieuwde gewoonte jou bieden? Maak het dus heel helder zodat je precies weet waar je wil landen.

3. Begin met de kleinst mogelijke stap

We hebben de neiging (althans ik) om heel ambitieus te starten met een nieuwe gewoonte. Terug gaan joggen? Waarom niet onmiddellijk de 10km gaan lopen. Uiteraard is dat dom en onrealistisch. Die ambitieuze doelen zijn vaak ook de reden waarom je er gewoon niet mee start. Begin dus zo klein mogelijk. Misschien met het maken van je eerste kleine training? Of je kledij klaarleggen? Of 1 rondje om de blok? Zo klein mogelijk zodat het bijna te grappig is om het te doen, dan weet je zeker dat je het zal doen. En morgen een stapje extra ... en dus zo opbouwen.

4. Pas je omgeving aan

Stoppen met sms'en of internetten achter het stuur (wat een zeer gevaarlijke slechte gewoonte is)? Wel zorg ervoor dat je tijdens het rijden niet aan je gsm kan. Dit is een voorbeeld van hoe je jouw omgeving kunt aanpassen in het voordeel van jouw goede gewoonte. Geen snoepjes of koekjes of alcohol of sigaretten in huis, sportkledij direct aantrekken als je opstaat en ga zo maar door. Je bent vast heel erg creatief in het aanpassen van jouw omgeving.

5. Schakel je netwerk in

Wat als vrienden of familie weten dat je herstart met een gezonde gewoonte? Wel dan zullen ze er wellicht naar vragen. En ook dat is een bijzondere stimulans om verder te doen of vol te houden. Verantwoording afleggen, dat helpt!

6. Maak het visueel

Zorg dat je elke dag verschillende herinneringen krijgt aan jouw gezonde gewoonte. Maak bijvoorbeeld een achtergrond voor jouw computer, zet herinneringen in je gsm, ..

7. Maak een plan B (voor als het mislukt)

En ohja ... als laatste ... weet dat er moeilijke momenten zullen komen. Dus kun je er maar beter op voorbereid zijn. Zo ga ik nu altijd in de ochtend joggen, omdat ik weet dat de drukte er vaak voor zorgt dat er anders geen tijd meer is. Of zorg voor een gezonde snack in je tas, zodat je in moeilijke momenten niet in de verleiding komt voor ongezonde voeding.Vraag: Met welke gezonde gewoonte ga jij opnieuw starten

Geef jouw reactie:

1 reactie

ine_winters@hotmail.com
 

Tof om met nieuwe inspiratie de week te herstarten en er weerin te vliegen!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.