START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Positiviteit als richtingaanwijzer voor een ander en beter leven

photo-1558035866-0ee1a667f163

Dit is een gastblog van Anja Copejans

Wie me kent als Perfection is a bitch, weet dat ik sedert anderhalf jaar mijn leven noodgedwongen drastisch heb omgegooid. Van een druk bezette bezige bij, veranderde mijn leven plots 180° zonder dat ik zelf nog enigszins controle had over het pad dat zich plots voor me ontrolde. Mijn blog werd mijn uitlaatklep, positiviteit en omdenken mijn handelsmerk.

Na een periode lang piekeren over hoe ik de klok kon terug draaien en vooral terug mezelf worden, stond ik stil bij wat me energie leverde en vooral ook wat me energie kostte. De confrontatie was onthutsend. Stilstaan bij wat je blij maakt of waar je gelukkig van wordt, was blijkbaar niet zo evident meer eens je niet meer in staat bent bewust je leven te leiden.

Het was een keiharde spiegel waarin de reflectie van mezelf me nog allesbehalve gelukkig kon maken. Ik ontdekte dat ik doorheen de tijd de connectie met mijn buikgevoel was verloren, net datgene wat me altijd had aangestuurd. Ik kon me geen geuren, beelden of muziek meer voor de geest halen die nog enige positieve impact op me hadden. Zelfs emoties waren me totaal vreemd geworden, alleen had ik daar zelf nooit eerder wat van gemerkt omdat ik op automatische piloot door mijn eigen leven racete en de verbinding met mijn diepste zelf was verloren.

Het ervaren van stress was voor mij, net als voor iedereen, een negatief signaal dat ik vooral mijn grenzen had overschreden de laatste jaren. Ik had niet geluisterd naar mijn lichaam dat niet langer fluisterde om aandacht maar was gaan schreeuwen tot het volledig blokkeerde.


Wat zorgt voor een negatieve mindset?

“Hoe kon het toch zover komen?” was de vraag die ik me constant stelde, het leverde alleen maar meer gepieker op. Tot ik me realiseerde dat we bij kinderen zien dat alles wat zij doen vooral op gevoel is gebaseerd, dat was bij mij niet anders geweest. Van jongs af aan ontstaan er echter patronen in ons onderbewustzijn die door de waarden en normen van onze omgeving worden geïmplementeerd maar tegelijk ook ons vrije kind belemmeren.

Dit kan je niet met ratio doorbreken, enkel met je gevoel, wat de enige juiste leidraad is voor meer balans in je leven. Persoonlijke communicatie en bewustwording van je innerlijke stem heeft blijvend effect op je gedrag terwijl een negatieve mindset je onbewust een negatieve flow bezorgt. Dit omdenken en positief denken kan je vooral bekomen door te relativeren. Stel je de vraag of wat de ergernis met je doet de moeite waard is of een wezenlijk verschil maakt? Het is de interne motivatie en het kritisch bewustzijn, dat vooral werkt op je gevoel, wat zowel gevoelens als gedachten positief kan beïnvloeden. Dit creëert een groter gevoel van geluk en is tegelijk productief voor structureel effect vanuit je kern.

Een grotere connectie met jezelf zorgt voor authenticiteit dat op zijn beurt jouw zelfvertrouwen boost. Wanneer je niet op zoek moet naar bevestiging voor datgene wat je doet maar je het krijgt omdat je gewoon jezelf bent, is het nogal evident dat je geluksgevoel stijgt, toch?


Wat zijn nu de tools en inzichten die mij hierbij hebben geholpen?

 • Aanvaarding: sprookjes noch perfectie zijn onbestaande. Alles in dit leven is duaal. Wanneer je dit beseft en kan aanvaarden is het veel eenvoudiger, zowel voor jou als voor je omgeving.
  .
 • Zelfzorg: durven kiezen voor jezelf vraagt om lef maar bewust niks doen helpt en is soms nodig om de connectie met jezelf te bewaren. Zelfzorg is vooral een noodzaak, geen luxe.
  .
 • Eerlijkheid: wees authentiek betekent ook wees eerlijk met jezelf. Net als bij aanvaarding van de realiteit helpt het wanneer je jezelf kan omarmen zoals je bent. Durf je grenzen aan te geven en hulp te vragen wanneer je merkt dat het je niet alleen kan. Hiervoor moet je je kwetsbaar durven op te stellen maar dit is zoveel waard op termijn. Het blijft een oefening om je comfortzone te verlaten maar de realiteit onderdrukken helpt je echt niet vooruit, out-of-the-box denken doet dat wel.

 • Geduld: stap voor stap kan je vooruitgang boeken maar wees geduldig. Wat vandaag niet lukt, doet dat morgen misschien wel dus focus daarop. Schuldgevoel is voor niks nodig want frustratie helpt je niks vooruit.

 • Loslaten: het klinkt wat banaal maar is net als relativeren voor mij een enorme hulp geweest. Dagelijkse meditatie en regelmatig wat yoga helpen me hierbij om mijn evenwicht te vinden en vooral te bewaren wanneer het wat moeilijker gaat.

 • Dankbaarheid: om alles wat je wel hebt en wat wel goed gaat in je leven is zo belangrijk dat het voor mij een enorme openbaring was toen ik hier dagelijks bij durfde stil te staan. Elke dag is er wel iets dat je blij maakt, hoe klein het ook is, maar het heeft vooral een positieve invloed op je mindset. Maak er tijd voor en noteer elke dag een feel-good ervaring voor instant effect, omdat het werkt.

 • Connectie: met jezelf maar ook met je omgeving is van heel groot belang voor het verhogen van je mentale weerbaarheid en het verlagen van je stressniveau. Hoe vriendelijker en liefdevoller de omgeving waarop je focust, hoe groter je persoonlijke buffer is. Weer de mensen die een negatieve invloed op je uitoefenen en je vooral leegzuigen omdat hun negatieve mindset niet aansluit bij datgene wat je zelf nastreeft.

 • Complimenten: zijn zowel voor jezelf als voor je omgeving van onschatbaar belang. Geef eens een compliment op een onverwacht moment en ervaar wat voor een positieve ervaring het heeft.

Een aandachtspunt wat ik hierbij wel wil meegeven is dat plezier noch materialisme zorgt voor geluk of een blijvend gevoel van positiviteit. Het kan helpen je even te ontspannen of je stressniveau naar beneden te halen maar op termijn verandert het niks structureel aan je welbevinden. Terwijl we net soms denken dat een feestje of een middagje shoppen ons wel op zal beuren, zal het ons vaak vooral energie kosten ondanks het effect dat we menen te ervaren op korte termijn.

Ik kies ondertussen voor een duurzame aanpak, omdat het werkt. Een echt geluksgevoel zorgt voor voldoening van een andere dimensie en dat is waarschijnlijk het enige waar we in dit leven onbewust naar streven. De tips en tricks hebben tijdens mijn proces van vooruitgang mijn bewustwording en gevoel zodanig positief beïnvloed dat het effect op mijn mindset vanzelf is gevolgd. Hierdoor durf ik dankzij mijn herwonnen daadkracht acties in de wereld te zetten die ik nooit voor mogelijk had geacht. Wat je echter durft te dromen voor je toekomst, kan je realiseren vanuit het geloof in jezelf en vertrouwen.

Focus op je doelstelling, geniet en groei, elke dag opnieuw een beetje meer tot je een betere versie wordt van jezelf. En laat dat nu net mijn missie zijn, zoveel mogelijk mensen inspireren om dit te bereiken en hun volle potentieel te leven, voor meer geluk, dag na dag.

Geef jouw reactie:

3 berichten

Niels Lam
 

Duidelijk verhaal en herkenbaar. Ik bevind mij nu ook in zo'n fase en door het lezen van dit blog voel ik mij gesterkt. Bedankt!
Lees verder
Lees minder
Perfectionista
 

Dankjewel Niels!
Lees verder
Lees minder
fran
 

beste Anja confronterend om te lezen : omdat ik hierin mezelf 100 % kan vinden. ikzelf ben een perfectionist. niet verder kunnen, is voor losers ... totdat je met jezelf geconfronteerd wordt en lichaam en geest zeggen 'hier stopt het'. mijn kwaliteit is perfectionisme maar at the same time een valkuil. hartelijk dank voor je blog. met vriendelijke groeten Fran
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.