START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Ervaar de kracht van deze 3 vragen om jouw dag met de juiste intentie en focus te beginnen

dagboekschrijven

Vraag jij je soms op het einde van je dag af: “wat heb ik nu eigenlijk gedaan de hele dag?” Je bent moe en helemaal op en toch lijkt het alsof je niks nuttigs hebt gedaan. Of stel je wel eens vast dat je niet eens aan jouw takenlijstje toekomt, doordat je steeds in de weer bent voor anderen? Je stelt steeds weer taken uit naar de volgende dag. Het lijkt wel alsof je uren te kort hebt in een dag … en dat geeft niet bepaald een bevredigend gevoel. Als je niet weet welke richting je uit wil, dan is het onmogelijk om de juiste stappen te zetten. Heb je geen duidelijke focus, dan dwarrel je maar wat in het rond. En dat is vermoeiend, zelfs uitputtend! In dit artikel leer ik jou een simpele oefening in dagboekschrijven dat slechts 5 minuten duurt. Het zijn 3 simpele vragen die direct helderheid brengen in jouw intentie voor de dag en het zorgt ervoor dat je jouw focus scherp stelt. 

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

’s Morgens springen duizenden mensen uit hun bed, eten een snelle hap en vliegen naar het werk. Voordat ze het goed beseffen is het middag, ze eten hun lunch terwijl ze doorwerken en plots is het einde werkdag. Thuisgekomen ploffen ze - na alle dringende huishoudelijke taken - in de zetel. Net voor ze in slaap vallen vragen ze zichzelf af: wat heb ik nu eigenlijk aan mijn dag gehad? Ik heb nergens echt plezier in gehad, ik heb alleen gehold en het lijkt alsof ik niks goed heb gedaan. De volgende dag is een exacte kopie van de dag daarvoor, en de dag daarvoor … en de dag daarvoor. Telkens weer doorgaan en opnieuw en opnieuw. Komt dit jou herkenbaar over? Die neiging om alsmaar sneller en sneller te gaan. Natuurlijk, het is een logische menselijke reactie. We krijgen ons werk niet af, we komen niet toe aan dat wat belangrijk voor onszelf is… en dan is onze oplossing om nog wat sneller te gaan. Maar we hebben onze snelheidslimiet bereikt. Sneller gaat niet meer. Harder lukt niet meer. Het is OP.

Dagboekschrijven

Zoals je wellicht kunt vermoeden, ben ik zelf iemand die graag schrijft. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik heb bijvoorbeeld als kind nooit iets gehad met dagboekschrijven, terwijl de meeste schrijvers dat in hun jeugd wel deden. Maar sinds ik dagboekschrijven heb ontdekt, liet ik het nooit meer los. Schrijven heeft iets therapeutisch en meditatief. Door het schrijven vertraag je letterlijk je denken. Je kunt niet zo snel schrijven als dat je vaak denkt, waardoor je automatisch trager gaat denken. En om te schrijven is er ook concentratie nodig, je traint als het ware je aandacht. Vandaar dat schrijven me enorm aantrekt en mij ook deugd doet. Het is een welgekomen momentje voor mezelf in de hectische drukke dag.

Drie vragen voor de juiste intentie en focus

Elke ochtend neem ik 5 minuten tijd om te schrijven in mijn dagboek. Ik schrijf zelf in mijn evernote, waar ik werk in een vast sjabloon. Maar uiteraard kan dit in een ouderwets schriftje. Het geeft me een duidelijk doel voor de dag, een juiste focus die doorheen heel de dag blijft doorwerken. De vragen die ik standaard mezelf stel, zijn: Vraag 1: Waarvoor ben jij op dit moment dankbaar?

  1. ………………………………………
  2. ………………………………………
  3. …………...…………………………

Vraag 2: Wat zijn de 3 acties die jouw dag fantastisch zullen maken?

  1. ………………………………………
  2. ………………………………………
  3. …………...…………………………

Vraag 3: Welke affirmatie wens jij jezelf vandaag toe? Mijn affirmatie*: ……………………………………………………………………………… *Een affirmatie is een positieve zelfbevestiging. Het bevat net die woorden waaraan je jij nood hebt om een volgende stap te zetten. Bijvoorbeeld: ik ben zelfzeker en heb vertrouwen in mezelf.

Besluit

Dagboekschrijven is ontzettend krachtig om jouw dag goed te starten. Het brengt je direct in de juiste mindset. De vragen in dit artikel helpen om jouw focus voor de dag te bepalen, voor een positieve mindset en om contact te maken met het groter geheel en jouw toekomst. Ik kan er veel over schrijven, maar het overtuigende argument om het te doen zal jouw ervaring zijn. Probeer het gewoon eens, nu bijvoorbeeld :-)

Vraag: Wat is jouw ervaring met dagboekschrijven?

Geef jouw reactie:

7 berichten

Emmy Sneyders
 

Een tijdje geleden kocht ik bij de Standaard boekenwinkel een klein boekje "Een dagboek vol geluk". Daar probeer ik elke dag 3 dingen in te schrijven die me tijdens de dag gelukkig gemaakt hebben. Buiten dat heb ik ook nog een dagboek, ik schrijf het "aan iemand", dat maakt het volgens mij gemakkelijker.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Wat fijn dat ze dat bij De Standaard gaven! En nog leuker dat jij er dankbaar gebruik van maakt :-)
Lees verder
Lees minder
vivapo
 

Mijn ervaring met dagboekschrijven (in mijn geval ochtendpagina's) heb ik op mijn blog uit de doeken gedaan; jij belicht echter het ochtendlijk dagboekschrijven vanuit een andere invalshoek die ik vanaf morgen zal inbedden in mijn ochtendritueel. Van harte dank! Ondertussen kreeg ik op dit bericht (https://vivapo.wordpress.com/2017/02/26/acties-die-mijn-dag-fantastisch-zullen-maken/) - waarin ik ook jouw drie standaardvragen heb vermeld - al een aantal positieve reacties. Je zet ons aan het schrijven Jan!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Wat een fijne reactie! Dank je wel !!!!
Lees verder
Lees minder
winterzon
 

Tot nu deed ik niet echt aan dagboek schrijven. Wel heb ik voor mezelf een boekje (gekregen van mijn loopbaancoach Veronika Wuyts) waar ik iedere avond in noteer: 1 succes van mezelf voor die dag en 3 dingen waarvoor ik dankbaar ben van de afgelopen dag. Dat zijn niet altijd heel grootse dingen, kan ook de zon zijn die scheen en me deugd deed, ... Ik heb bewust in mijn smartphone een alarmke gezet om er mij te doen aan herinneren. Ik wordt dan verplicht om even (5 minuten) te gaan zetten en over die 4 dingetjes eens bewust na te denken. Het leert je bewuster omgaan met kleine succesjes en kleine dingen waar je dankbaar om kan zijn. Iets wat ik uit één van je blogs gehaald heb, denk ik. Ik heb nog een ander boekje waar ik op bepaalde momenten dingen in noteer, van me afschrijf. Heb de afgelopen twee jaar een moeilijk een moeilijk parcours bewandeld. Het neerschrijven van waarnemingen en gevoelens deed me de dingen helderder zien en het overzicht bewaren. Dat boekje heb ik al even niet meer gebruikt, omdat ik me veel beter voel en het niet meer nodig vond (voelde). Misschien met ik het omdopen en er bij het begin van de dag een affirmatie voor mezelf en enkele acties voor een fantastische dag in noteren. Alleen nog een geschikt moment vinden, want 's morgens is wel een druk en strak moment. Bedankt voor de tips Jan. Ze leren me veel bewuster met de dingen omgaan.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel knap! En doe Veronika veel groetjes van mij :-)
Lees verder
Lees minder
vivapo
 

Dagelijks ritueel vraagt een zekere discipline. Schrijven als meditatie dagelijks ritueel. Stilstaan bij wat mij dankbaar maakt en mezelf een mantra toewensen vraagt een zekere discipline. Dagelijks ritueel. ©vivapo – 15/3/2017
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.