START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Gevangen in een gouden kooi? Dit is de eerste stap naar bevrijding

Gevangen in een gouden kooi

Je bent helemaal niet meer gelukkig in je job of je relatie. Maar je hebt zoveel voordelen dat eruit stappen wel erg dom zou zijn? Dan heb je misschien wel last van het “gouden kooi syndroom”. Je hart is al lang ergens anders, maar je verstand zegt toch te blijven.

Een vreselijk moeilijke situatie als je daarin terecht komt. Want maand na maand krijg je het gevoel minder en minder te leven. Het lijkt wel alsof je langzaam en beetje bij beetje doodgaat in die gouden kooi.

In dit artikel vertel ik je wat je te doen staat. Lees vooral NIET verder als je niet van plan bent om uit die gouden kooi te stappen. 


De gouden kooi

Als mens zijn we voortdurend in verandering, zowel fysiek als mentaal. De versie van jezelf van 10 jaar geleden is helemaal niet meer wie jij vandaag bent. Je hebt intussen bijzondere ervaringen opgedaan, je bent een stukje wijzer geworden, je bent gegroeid. De uitdagingen van 10 jaar geleden lijken peanuts met de uitdagingen waar jij vandaag voor staat. Het is heel normaal dat wat jaren geleden juist leek, vandaag niet meer past.

De relatie waarvoor je ooit - bewust of onbewust - hebt gekozen, kan vandaag niet meer jouw keuze zijn.
De werksituatie waarin je ooit verzeild bent geraakt, kan je nu zeer ongelukkig maken of zelfs tot een bore of burn-out leiden.

Maar ...

  • wat als er ook zoveel voordelen gepaard gaan met de situatie waarin je nu zit?
  • wat als je zoveel geld verdient, of geniet van een zeker en stabiel inkomen… en dit de stap om uit je werksituatie te stappen veel te groot maakt?
  • wat als je relatie er ook voor zorgt dat je een veilige thuis hebt?
  • wat als je droom najagen ook betekent dat je zoveel zult verliezen?

Tja, dan spreken we over “het gouden kooi syndroom”.


Maar wat nu? Hoe kom je uit die gouden kooi?

Er is echt geen tovermiddeltje. Het feit dat je in een gouden kooi zit, betekent dat je zowel winst als verlies hebt. En dat maakt het je moeilijk. Maar zonder een stap te zetten, zul je niet in beweging komen. En als je in beweging komt, dan verschijnt de weg vanzelf.


Het gras is écht niet groener

Eerst en vooral, weet dat het gras niet groener is aan de overkant. Uiteraard is het fijn om te dromen en kan het spannend zijn om de stap wel of niet te zetten. Maar eenmaal je aan de overkant bent, komen dezelfde probleempjes - waar je nu ook tegen aanloopt - opnieuw de kop opsteken.

Ga dus na wat jouw “wortelprobleem” is. Wat is de echte reden waarom je nu niet meer gelukkig bent in jouw situatie. En bekijk of je daar iets kunt aan doen. Maar, wat is een wortelprobleem, hoor ik je zo denken? Wel, een wortelprobleem is de oorzaak, het begin van dat waartegen jij momenteel aanloopt.

Wat je vaak ziet is dat mensen bepaald gedrag vertonen, zoals drinken of drugs gebruiken. Door dat gedrag zijn ze erg moe of prikkelbaar of stellen ze uit wat hen goed zou doen. Dat gedrag is heel vaak slechts een secundair probleem. Ze doen dit om zichzelf te verdoven voor dat wat het wortelprobleem is. En dan kom je al vaak bij de meer existentiële vraagstukken: de roep om verbinding, geliefd willen zijn, graag gezien zijn, erkenning krijgen, ... .

Of misschien heb je een koopverslaving, want je werkt toch zo hard dat je af en toe wel eens een beloning mag? Dat lijkt een secundair probleem te zijn, want .. wat maakt dat jij zo hard werkt? Waarom?

Dus het wortelprobleem is de oorzaak en al de rest zijn vaak erg lastige bijkomende moeilijkheden. En wat je vaak merkt is dat wanneer je niet de wortel aanpakt, maar wel de secundaire uitdagingen .. dat je dan heel vaak in een cirkeltje blijft draaien, rond dat wortelprobleem.

Ga dus niet op zoek naar dat andere gras aan de overkant, want wellicht is het gras daar net hetzelfde. Ga wel op zoek hoe je, dat wat je op dit moment mist, naast die gouden kooi kunt vinden.


Praat erover

Heb je al gesproken met je partner, je werkgever, of diegene die betrokken partij is? Heb je al verteld dat je een gemis hebt? Nee? Wel ... dan is dat uiteraard de allereerste stap. Er niet over praten, wil ook zeggen dat je de ander niet de kans geeft om tegemoet te komen aan jouw verlangens. Dus, waarop wacht je nog?


Ga voor PLAN B

Heb je al alles geprobeerd en zie je echt geen uitweg meer? Dan is een doordachte keuze, en niet een impulsieve beslissing maken, de verdere stap. Ga op zoek naar een plan B, dit kan een nieuwe werksituatie zijn of dit kan de uitweg betekenen uit je relatie. Wat dat dan precies is, is natuurlijk voor iedereen anders. Het kan betekenen dat je in loopbaancoaching gaat, of met een werkbureau gaat praten om jouw carrière verder te plannen. Of het kan betekenen dat je een zelfstandige zaak start in bijberoep. Of …


VRAAG: heb jij ooit jouw gouden kooi verlaten? Wat is jouw ervaring?

PS: Het gouden kooi syndroom is - volgens ik weet - geen echt syndroom. Ik heb dat een naam gegeven, omdat het ook voor veel mensen erg herkenbaar is ;-)

Geef jouw reactie:

5 berichten

PETRA VREYS
 

In deze fase zit ik momenteel , al veel te lang , ik blijf maar ter plekke trappelen .... ik zoek echt een mentor ( die me bijna letterlijk bij de hand houdt) om knopen door te hakken
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

altijd welkom Petra...
Lees verder
Lees minder
Catja Cappon
 

Dit is waar ik ook in zit, Petra. Herkenbaar. Ik vandaag een mailtje gestuurd naar iemand die misschien een tijdje mijn mentor kan zijn. Ik ben al een tijdje zelfstandig professional, maar ik blijf heel erg ronddobberen in een babybadje. Er gaat meer tijd uit naar regelklussen, mail en Facebook dan naar echt dingen creeren. Nou ja, op zijn tijd schrijf ik offertes en voer ik gesprekken met poitentiele klanten. Maar ik ben tekstschrijver geworden om te schrijven, te creeren met woorden.. Als ik opdrachten heb dan voer ik ze uit. Maar het lukt me niet om daarnaast teksten te schrijven en producten te maken. Ik voel me ook echt in een gevangenis zitten.
Lees verder
Lees minder
sabine
 

Ik heb in september mijn gouden kooi (tijdelijk) verlaten en ben superblij met de sprong. Stel je open voor loopbaanbegeleiding en met een coach zoals Jan of de mijne, sterkt je zelfvertrouwen aan, komen je talenten in beeld en weet je waar je positieve energie naar toe wil. Succes!
Lees verder
Lees minder
Catja Cappon
 

Dank je, Sabine, voor je toevoeging. Zelfvertrouwen versterken is voor mij ook een goeie! En een extra reden om een mentor in de arm te nemen.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.