START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Zie jij jezelf graag? 7 tips naar (nog) meer eigenliefde

Ik heb een vraag voor jou: als jij helemaal gelukkig zou zijn met jezelf, als je jezelf 100% graag zou zien, … zou jij dan doen wat je nu soms doet? Moeilijke vraag he? Ik worstel(de) er zelf ook al een lange tijd mee. Als ik observeer wat er rond mij in de wereld gebeurt, zowel ver én ook erg dicht in mijn leven, dan merk ik veel pijn en leed dat voortkomt uit het feit dat mensen zichzelf niet voldoende graag zien. Ik zie mensen die zichzelf verdoven met alcohol, met overmatig veel eten, met hard werken, ... En begrijp me niet verkeerd, ik wil niet klinken als een mummelende pastoor ... Maar er is een verschil tussen "genieten van" een goed glas wijn of drinken om jezelf te verdoven. Ik heb niets tegen mensen die alcohol drinken, veel eten, hard werken, ... . Ik merk gewoon dat mensen dit soms doen als "een vlucht". Een vlucht van zichzelf, omdat ze zichzelf niet graag zien. In dit artikel geef ik je graag 7 tips om te groeien naar meer eigenliefde. En ohja: ik kan hier zeker ook nog veel van leren :-)  

Graag zien en eigenliefde is de kern van alles

Vooral in de wereld van vandaag, met al die prikkels, geweld en wereldclowns, is het ontzettend belangrijk om te weten hoe je van jezelf kunt houden. Geluk zit niet in geld of in materiële dingen. Denk maar eens terug aan een momentje van de afgelopen week waar je geluk kon ervaren - al was het maar mini. Wellicht kom je dan uit bij een ervaring, een moment in relatie met iemand anders, iets wat je niet had verwacht. Eigenliefde is de kern van vreugde, om te kunnen genieten van jouw leven. Het is onmogelijk om plezier te ervaren, om geluk te ervaren, als je jezelf niet graag ziet of als je geen vrede hebt met jezelf.

7 tips naar (nog) meer eigenliefde

In de tips die hier volgen zul je vaak lezen "ruimte geven aan". Ik heb ontdekt dat deze woorden voor mij erg krachtig zijn, omdat het iets is wat je zelf in handen hebt. "Jij kunt ervoor kiezen om iets ruimte te geven". Je bent dus aan zet... Jij kunt ervoor kiezen om iets te doen. Het geeft je de kracht om iets te ondernemen ipv "af te wachten" totdat het misschien komt.

Tip 1: Leef aan 80%

In het Westen zijn we collectief in een prestatiemaatschappij terecht gekomen. We streven met z'n allen naar meer en meer, harder en harder, groter en groter, ... Het moet steeds maar beter, slimmer ... En vaak zit daar een economische realiteit achter. De grote bankencrisis van 2008 was daar een mooi voorbeeld van en toch hebben we daar niks uit geleerd. Ik las afgelopen week een artikel uit 1997 - jawel 20 jaar geleden - waarin men een oproep deed om met z'n allen trager te gaan leven. Ik heb zo de indruk dat het omgekeerde gebeurd is. En we hoeven hier individueel niet aan mee te doen. Leven aan 80% is méér dan voldoende ipv aan 120%. Dus: laten we onze lat wat zakken en wat trager leven waardoor er weer wat ruimte komt voor genieten en jezelf graag zien. Kun jij af en toe vertragen of op 80% leven? Of voel je de neiging om sneller dan 100% te gaan?

Tips 2: Sta stil bij wat je nu hebt en ontwikkel dankbaarheid

Het lijkt alsof we nooit "genoeg" zijn of dat we nooit genoeg hebben. Dat is eigen aan onze natuur en komt vanuit de vele jaren waarin onze voorouders geleefd hebben vanuit schaarste. Maar als je nu gewoon eens kijkt naar jezelf en naar wat je hebt of bent ... Dan kun je toch alleen maar vaststellen dat je helemaal ok bent met wie je bent en wat je hebt. Jij bent helemaal OK zoals je nu bent. Je hoeft helemaal geen extra opleiding te volgen, je hoeft helemaal niet nog extra kg's te vermageren, je hoeft helemaal niets ... het is helemaal ok zo! Sta jij stil bij wat je hebt en kun je dan dankbaarheid voelen?

Tips 3: Geef ruimte aan wat er nu is

Wanneer iets niet is zoals je het wil... geef dat dan ruimte zonder het direct anders te willen. Door je ervaring te labelen - het te benoemen - geef je ruimte aan die ervaring. Het bijzondere is dat je hierdoor je ervaring laat zijn zoals ze is en hier ook rust kunt in ervaren. Misschien valt zelfs je neiging om het anders te willen helemaal weg. Geef jij voldoende ruimte aan elk moment?

Tips 4: Geef ruimte aan je gevoelens, je emoties

Gevoelens en emoties horen nu eenmaal bij het "mens-zijn". Moest je geen gevoelens of emoties hebben, dan was je waarschijnlijk een plant. Ook hier zijn we vaak in gevecht met onszelf. We voelen verdriet, maar we kroppen het op (want wat zouden andere mensen ervan denken als ze zouden zien dat we verdrietig zijn?). Geef jij voldoende ruimte aan jouw ervaring op vlak van emoties en gevoelens?

Tips 5: Wees trouw aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf betekent dat je doet wat je denkt en voelt. Dat je JA zegt tegen jezelf, je eigen waarden en je eigen normen. En dat je je niet laat ompraten door anderen. En toch is dat bijzonder moeilijk. Jezelf graag zien betekent dat je trouw bent aan jezelf, zowel op korte als op lange termijn. Wanneer is het voor jou moeilijk om trouw te blijven aan jezelf?

Tips 6: Laat jezelf verwennen

Wie zichzelf graag ziet laat zichzelf ook graag verwennen. Het kunnen aannemen van complimentjes, naar de sauna gaan, jezelf laten masseren, ... Hoe laat jij je af en toe verwennen?

Tips 7: Gezond eten en bewegen

Wie zichzelf graag ziet, draagt zorg voor zijn/haar lichaam. En dat doe je door voeding te nemen die gezond voor je is en door ook voldoende te bewegen. En dan heb ik het niet over extremen. Ook hier is belangrijk om te luisteren naar jezelf. Ooit liep ik een marathon en als ik eerlijk ben, dan wist ik dat dat teveel was ... En toch deed ik het met alle gevolgen van dien: 3 maanden blessure tijd na het lopen van die marathon. Hoe verzorg jij jouw lichaam? Ik wens je alvast alle zelfliefde toe die jij nodig hebt!

Geef jouw reactie:

1 reactie

winterzon
 

Allemaal waar wat je daar schrijft. En eerlijk gezegd ben ik goed bezig. Niet van vandaag op morgen. Door de jaren heen geleerd en dag na dag aan werken, maar op den duur wordt het een routine. Geeft mij in iedere geval een goed gevoel en veel zelfvertrouwen.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.