START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Genoeg gestreden tegen middelmatigheid: Go Achieve! (3/3)

Hoogbegaafdheid en onderpresteren zijn relatief nieuwe begrippen. Mensen, zowel volwassenen als kinderen, die vaak te horen krijgen dat ze beter kunnen, dat ze lui zijn, te weinig doen voor school, ongeïnteresseerd lijken, ... zouden wel eens slimme onderpresteerders kunnen zijn.

Persoonlijk herken ik mezelf als kind in het gegeven van onderpresteren. Mijn hele lagere en middelbare schooltijd kreeg ik te horen dat ik beter kon, dat ik te weinig deed voor school. Mijn punten waren telkens met de hakken over de sloot. En het klopt ook. Ik kon beter. En voor dat onderpresteren waren heel wat redenen.

Om de begrippen "onderpresteren" en "hoogbegaafdheid" meer onder de aandacht te brengen, geef ik de komende 3 dagen graag het woord aan 3 experts in deze materie: Véronique Minnebo, Tania Gevaert en Ophélie Desmet.

Eergisteren beten we de spits af met het artikel "Wat als jouw kind hoogbegaafd is? 7 tips om het evenwicht in je gezin terug te vinden (1/3)". Gisteren het artikel van Tania met Middelmatigheid is niet OK? Aangeleerd onderpresteren ombuigen als volwassene (2/3). Vandaag komt expert Tania en Ophélie aan het woord: Middelmatigheid is niet OK? Aangeleerd onderpresteren ombuigen als volwassene.

go-achieve

Hoogbegaafd ben je je ganse leven, niet voor even dus en het gaat heus niet weg na je schooltijd. Na een lastige jeugd denk je wel eens, het kan niet erger worden. Eindelijk vrijheid, van de school af, mijn eigen keuzes nastreven… En voor een tijdje lukt dat ook, een nieuw werk geeft heel wat gezonde stress en je werkt je in ijltempo in. Maar we horen ook hoe snel de verveling er alsnog weer insluipt, veel sneller dan anderen blijken volwassen hoogbegaafden tegen bore-out aan te lopen. En van het een komt het ander, ziek, uitgeput, geen fut meer, twijfelen aan jezelf,…

Lang geleden al ben ik afgestapt van de idee dat ik een werk meerdere jaren leuk moet vinden. Destijds als prille twintiger gooide ik me in Retail, ik was (toen nog) naïef en dacht dat het feit dat ik alle artikelnummers in enkele weken tijd uit het hoofd kende, met inkoopprijs en leverancier (en hun telefoonnummer) geapprecieerd zou worden. Mijn direct leidinggevende vond het bedreigend: die streber!

Dit werd een rode draad doorheen mijn professionele carrière: snel uitgekeken op mijn job, vaak onbegrepen (die is zeker uren bezig met het werk) maar ook “niet genoeg ellebogen” en “té direct”. Als teamverantwoordelijke gaf ik mijn functie terug na net geen 3 jaar: geen zin meer in strijd. Het kwetste me letterlijk dat er enerzijds afgeremd werd (heel competente teamleden kregen het zwaar te verduren) en anderzijds gingen de eisen ongeoorloofd hoog de lucht in. Steun? Waardering? GEEN

Het werd een hele weg om terug het pad op te gaan van het ondernemerschap, zeker als hulpverlener en zeer rechtvaardigheidsgevoelig persoon (mag een hulpverlener reclame maken?) was het een evenwichtsoefening en vooral een groeiproces. Ik nam mijn tijd, startte in 2007 zeer kleinschalig en voorzichtig en liet het groeien. Ik bouwde aan de weg, dagelijks en volgde heel wat opleiding (een mens moet toch goed genoeg geïnformeerd zijn, niet?). Mijn visie groeide, ik durfde steeds meer concrete doelen te stellen en actie te ondernemen. Mijn zelfvertrouwen groeide, mijn toolkit werd nog groter en ik maakte onderweg kennis met heel wat inspirerende mensen in de wereld.

Op vandaag kan ik je zeggen van uit de grond van mijn hart: I love my job! Ik mag werken met inspirerende mensen die heel wat in zich hebben, samen zoeken we naar hoe ze nog beter kunnen presteren. Hoe zij kunnen groeien en ervoor gaan, erin geloven dat het kàn.

3 tips voor meer Achievement als volwassen hoogbegaafde

TIP 1 Geloof in jezelf, jij kan het! (echt wel!)

Rond het overlijden van Prince nog niet zo lang geleden kwamen allerlei quotes van deze schitterende artiest naar boven. Eentje bleef hangen: “toen mensen in me gingen geloven, gaf me dat zo een boost! Ik ging nog dieper, verder, …”

TIP 2: Leg de lat hoog genoeg

Het klinkt cliché, maar als jij mikt op middelmatigheid dan zal jij ook maar middelmaat oogsten. Durf in te zetten op hoog niveau, maak wel dat je ook de tools en actie plant in functie van dat doel en… neem berekende risico’s.

TIP 3: Just Do It (Richard Branson)

In de auto luister ik naar boeken, ik lees nog steeds erg graag maar ’s avonds laat komt het er vaak niet meer van. Boeken zijn inspiratie, of het nu om een romantisch verhaal gaat of een studieboek. Deze week luister ik naar Screw It, Just Do It waarin Richard Branson zijn succesvolle carrière vertelt. En laat me dit nu al zeggen, ik zit aan hoofdstuk 4, het is inspirerend: ik zit glimlachend achter het stuur. Durf, zeg maar LEF en veel berekende risico’s, dat is de rode draad doorheen dit succesverhaal.

Maar ook doorzetting en visie en goede actie plannen… en dat heeft ons vorig jaar geïnspireerd tot het ontwikkelen van een Achievement Coaching voor volwassenen.

Voor volwassen hoogbegaafden die genoeg hebben van middelmatigheid, en daar voor zichzelf verandering in willen brengen: weg van onderpresteren, weg van “ik ben raar” en welkom “Just Do It!” (om het met de wijze woorden van Richard Branson te zeggen)

Binnenkort gaat er opnieuw een Achievement Coaching voor volwassenen door met Tania Gevaert. Zelf zal ik er ook bij zijn voor een unieke wokshop! Wil je info, neem een kijkje Achievement Coaching

Over Tania en Ophélie

Tania Gevaert en Ophélie Desmet zijn oprichter van Samen Slimmer Groeien en hoogbegaafdopvoeden.be. Ze zijn samen auteur van enkele boeken over hoogbegaafdheid en onderpresteren: De slimme onderpresteerder, haal eruit wat er in zit en Slim onderpresteren aanpakken

In het voorjaar van 2016 nam ik ook met Tania en Ophélie een podcast op. Die kun je nog steeds beluisteren: Aflevering 3: Slimme Onderpresteerders met Tania Gevaert en Ophélie Desmet.

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.