START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Wat ik leerde van Leo Bormans over Geluk

Geluk, het moet zowat de grootste drijfveer zijn van de mens. Er vloeide ook al heel wat inkt over dit onderwerp. Leo Bormans vroeg de honderd knapste onderzoekers hun werk in maximaal duizend woorden samen te vatten als een boodschap aan de wereld. Het boek World Book of Hapiness werd geboren. Een boek over geluk, hoop en liefde.

Afgelopen weekend had ik de eer en het genoegen om Leo Bormans te ontmoeten op de opening van het nieuwe vormingscentrum van Vonk en Visie. In dit artikel vertel ik je graag wat ik leerde van Leo Bormans over geluk.

er-is-geen-weg-naar-geluk-geluk-is-de-weg

Maarten en Belle (eigenaars van Vonk en Visie), hadden Leo Bormans uitgenodigd als spreker voor de opening van hun prachtig nieuwe gebouw. Vonk en Visie is aan een stevige groei bezig en een eigen vormingscentrum was een volgende stap. De missie van Vonk en Visie is om leerkrachten te inspireren om een context te creëren waarin leerlingen graag leren. Om dit te realiseren geeft Vonk en Visie inspirerende vormingen. Met het nieuwe gebouw komt er een heel nieuwe toekomst. Want niet alleen leerkrachten zullen kunnen genieten van fantastische vormingen, maar ook welzijnswerkers. Met veel plezier zet ik mijn schouders mee onder Vonk en Visie.

Leo Bormans reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life” en is auteur van de internationale bestseller “The World Book of Happiness”. Voormalig Europees Voorzitter Herman Van Rompuy heeft het cadeau gedaan aan alle wereldleiders met de vraag “geluk en levenskwaliteit” ook op de politieke agenda te zetten. En ook alle regeringsleden van ons land kregen intussen een versie van zijn boek. Of ze intussen ook al iets met het boek hebben gedaan, laat ik in het midden.

Wat is geluk?

Leo vroeg om te denken aan een gelukkig moment van de voorbije dagen. Ik moest niet zover denken, want een uurtje daarvoor beleefde ik er eentje. De hartelijke ontvangst van Belle en Maarten bezorgde mij een heel warm gevoel.

Zo’n gelukkig moment zou zo goed als nooit iets te maken hebben met materiaal of geld. Maar zou wel deze ingrediënten bevatten:
 • Het is niet een ding, maar wel een ervaring
 • Het moment komt als een verrassing
 • Het gaat meestal over een waardering, een zoen, schouderklopje, ...
 • Je beleeft het vaak niet alleen, maar met meerdere mensen
Als ik mijn “gelukkig moment” bekijk, dan waren die 4 elementen inderdaad allemaal aanwezig. Maar in onze zoektocht naar geluk, hoe komt het dat we vaak naar het omgekeerde zoeken?

Er is ook onderzoek gedaan naar hoe stervende mensen terugblikken op hun leven. De top 5 waarvan stervende mensen het meest spijt hebben zijn:
 • had ik maar meer mijn eigen leven geleid
 • had ik maar minder hard gewerkt
 • had ik maar meer mijn eigen gevoelens toegelaten
 • had ik maar meer tijd besteed aan vrienden
 • had ik maar meer geluk toegelaten
Hoe komt het dat we toch steeds het omgekeerde doen van dat wat ons gelukkig maakt?

Is geluk maakbaar?

Volgens onderzoek is geluk voor een deel maakbaar. Geluk is voor 50% genetisch bepaald, daar kun je niks aan doen. Ben je eerder positief of negatief gericht, wel dat zit dus in je genen. 10% is bepaald door je omgeving. De plaats waar je geboren bent, daar kun je ook al niet veel aan doen. Maar het interessante is dat 40% afhangt van jouw mindset. En daarvan weten we intussen dat je dit zelf kunt sturen.

Mixed emotions maken gelukkig. Het toelaten van alle emoties die er zijn, maakt dat we ons gelukkiger voelen. Een lach, een traan, bang maar ook boos … en alle emoties die daarvan afgeleid zijn. Het gaat erover ten volle te voelen en dat toe te laten.

Er zijn 3 eigenschappen die het moeilijk maken om geluk te ervaren of om gelukkig te zijn: bange mensen, moeilijk met emoties kunnen omgaan én perfectionisme. Er zijn trouwens negatieve en positieve perfectionisten. De negatieve perfectionisten zijn bang om fouten te maken, de positieve perfectionisten willen het vooral zo goed mogelijk doen.

Wat maakt ons gelukkig?

Veiligheid is een basisvoorwaarde voor geluk. Dat is evident. Maar veiligheid is bij ons niet het grote probleem. Verbondenheid is ook zo’n voorwaarde en daar wringt het schoentje. Er is nog nooit zoveel eenzaamheid geweest en de digitale wereld is daarvan een belangrijke spelbreker.

Een ander element is “je intern kompas volgen”. We hebben allemaal zo’n intern kompas, weten wat voor jou goed is en waar je naartoe wil. Alleen zijn er ontzettend veel magneten die aan dat kompas trekken.

Positief in het leven staan kun je leren. In de positieve psychologie heet dat “Reframing”. Simpel gezegd:
 • als je focust op problemen, dan krijg je problemen
 • als je focust op oplossing, dan krijg je oplossingen
Leo gaf 3 activiteiten die volgens de wetenschap ons geluk kunnen opkrikken:
 • Boeken lezen, + 8%
 • Sporten (vooral zwemmen), + 9%
 • Dansen + 10%
VRAAG: welk gelukkig moment ervaarde jij de voorbije dagen en wat leer jij daaruit?

Geef jouw reactie:

1 reactie

vivapo
 

kom wel thuis, zei jij jij ook, zei ik heel spontaan en ik liet je gaan naar het Licht dat jou nu wenkt ultiem gelukkig moment
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.