START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Stoppen met slechte gewoontes of een goede gewoonte starten? 5 tips voor succesvolle gedragsverandering (2/2)

Je leven is voor een groot deel het resultaat van je gedrag, van je dagelijkse gewoontes. Of je relatie goed zit of niet, komt voor een groot stuk door je gedrag. Hoe gelukkig of ongelukkig je bent, is voor een groot stuk het resultaat van jouw gedrag. Of je in een goede of slechte conditie bent, is voor een groot deel het resultaat van jouw gedrag. Of je succesvol of niet succesvol bent... is het resultaat van jouw gedrag. Gedragsverandering kan dus wel eens de ontbrekende schakel zijn voor een grote doorbraak in jouw leven.

Uiteraard spelen ook heel wat andere dingen mee, zoals de context, je omgeving, je gezondheid, etc… maar jouw gedrag zal in grote mate bepalen of jij jouw doelen bereikt.

In het vorige artikel ben ik dieper ingegaan op waarom je gedrag veranderen toch zo moeilijk is. Daarin hebben we geleerd dat gedrag veranderen zo moeilijk is omdat je ratio en je emotie vaak tegenstrijdige dingen willen. Je ratio weet wat belangrijk is op langere termijn, maar je emotie heeft geen kijk op langere termijn en heeft vooral geen geduld. Vandaag geef ik je concrete tips hoe je succesvol kunt veranderen.

gedrag-veranderen

De voorbije weken heb ik twee experimenten gedaan. Geen wereldschokkende experimenten, maar toch zaken die buiten mijn persoonlijke comfortzone liggen. Zo ben ik helemaal gestopt met het drinken van mijn dagelijkse portie cola zero. En heb ik mijn kledingstijl helemaal aangepast. Het klinkt misschien raar, maar dit vraagt een hoop doorzettingsvermogen en wilskracht.

Stoppen met cola zero? Het stoorde mij al langer dat ik elke dag 3 blikjes cola zero dronk. Ja, dat is bijna een liter cola per dag! Rationeel gezien weet ik dat cola drinken erg ongezond is. Op internet vind je trouwens artikels die je kunnen aantonen hoe ongezond cola drinken wel is.

Als zelfs een verroeste spijker na een cola bakje er weer als nieuw uitziet, dan weet je gewoon dat cola drinken niet echt gezond is voor de maag en voor de rest van het lichaam. Anderzijds was cola drinken voor mij een moment waarbij ik de batterijen kon opladen. Ik vond het lekker, het gaf me energie en het was een mini pauze in mijn dag. Mijn ratio wou dat ik stopte met cola, mijn emotie had gewoon zin in cola.

Een kostuum dragen? Een ander voorbeeld waar ik de voorbije weken mee geëxperimenteerd hebt, is het dragen van een kostuum. Waarom ik enkel kostuums draag? Ik zie het graag en ik voel er mij goed in. Maar je wil niet weten hoe vaak ik me per dag heb moeten verantwoorden voor het dragen van een kostuum… Heel vaak kreeg ik positieve feedback, ja zelfs complimenten. Uiteraard leuk, maar het zette mij ook aan het denken: gedrag veranderen kun je niet alleen want ook jouw omgeving moet mee.

Hoe banaal deze voorbeelden ook zijn, het zal voor veel mensen herkenbaar zijn: je wil gedrag veranderen, met iets stoppen of net met iets starten… je hebt er alle redenen toe, maar je botst op een muur van weerstand.

5 tips voor succesvolle gedragsverandering

Ik geef je graag een aantal tips waardoor het gemakkelijker zal zijn om jouw gedrag te veranderen. Maar verwacht geen mirakels, gedrag veranderen start bij jezelf. Je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet doen drinken ?

1. Communiceer vaak over jouw waarom

Gedrag veranderen zonder duidelijk doel heeft geen enkel nut. Maak dus eerst en vooral voor jezelf duidelijk waarom je graag iets wil veranderen. In een tweede fase is het gigantisch belangrijk om de waarom ook aan andere mensen rond jou te vertellen zodat zij hiermee rekening kunnen houden. Ik wou stoppen met cola drinken voor mijn gezondheid. Ik wou vooral veel meer water drinken. Ik wist dus goed wat ik niet meer wou, wat ik meer wou en waarom ik het wou. Ik informeerde ook mijn omgeving over deze nieuwe stap die ik zette zodat ook mijn omgeving hiermee rekening kon houden. Een direct gevolg was dat mijn vrouw, die de wekelijkse boodschappen doet, geen cola meer kocht.

Ik geef toe, gedragsverandering kan pas echt slagen als ook je omgeving meewil. En dat heb je vaak niet helemaal in de hand. Vertel je omgeving waarom jij graag iets wil veranderen en wat je doel daarbij is. Vraag hen ook om jou hierin te ondersteunen en vertel hoe ze dit kunnen doen. Als je wil stoppen met alcohol drinken, dan kan het helpen dat je omgeving je niet meer vraagt of je een borreltje wil, of dat er geen alcohol meer in huis is, enzo... .

2. Maak gebruik van technologie

Bij het stoppen met cola drinken wou ik ook een gezond alternatief. Zoals hierboven beschreven was dit meer water drinken. Op de markt zijn heel veel leuke apps te vinden die je kunnen helpen om je gedrag te veranderen. Om meer water te drinken maakte ik gebruik van de app Waterlogged. Deze app herinnerende mij er verschillende keren per dag aan om extra water te drinken.

3. Anticipeer op mogelijke hindernissen

We weten dat gedrag veranderen moeilijk is dus waarom al geen rekening houden met de mogelijke hindernissen die op ons pad zullen komen. In mijn voorbeeld van het stoppen met cola drinken, wist ik op voorhand dat de verleiding om een cola te drinken op restaurant of zelfs thuis heel groot zou zijn zonder alternatief. Daarom heb ik gezocht naar een vervanger en dat vond ik in S.Pellegrino, heerlijk bruiswater. Daarnaast zorgde ik ervoor dat ik geen cola meer in huis had.

4. Beloon elke vooruitgang

Elke stap vooruit is een goede stap. In het voorbeeld van mijn kledij is het leuk om positieve feedback te horen van mensen, op zich is dat een beloning. Ook de app die mijn watergebruik registreert, geeft mij elke dag een beloning door middel van een berichtje als ik mijn “waterdoel” behaald heb. Heel fijn en motiverend.

5. Neem de kleinst mogelijke stappen eerst

Het vraagt enorm veel energie om een trein in gang te duwen. Maar eenmaal hij op de rails staat en rijdt, dan is er veel minder energie nodig. De eerste stap is vaak de moeilijkste in gedragsverandering. Maak daarom deze stap zo klein mogelijk, zodat het zeker gebeurt.

Vraag: welke ervaring heb jij en welke tip kun jij nog toevoegen?

Geef jouw reactie:

6 berichten

blablamie
 

Lang voordat dit artikel verscheen, heb ik het zo aangepakt. Ik was vorig jaar herbegonnen met roken, na een pauze van 12 jaar (!). En in mei heb ik aangekondigd aan iedereen die het wou horen: in september stop ik. Het is begin oktober geworden maar het is me gelukt.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Super zeg, proficiat! :-)
Lees verder
Lees minder
Bart Van Deun
 

Bedankt voor jouw tips! Fantastisch dat je je hiervoor inzet en ook ivm wat je doet kwa werk. Volgens mij werken tips pas als ze in een programma zitten dat gedragsverandering als doel heeft.. Dikwijls zie je dat mensen zich fixeren op die tips en weten ze niet echt hoelang en hoe ze dit best in de praktijk toepassen. Je stelt in deze tips 2 gedragsveranderingen voor terwijl je er 20 kan aanpakken op 20 dagen plus omde dag nog 2 spontane opdrachten (bvb. ga eens alleen naar de biscoop.. enz..). De daaropvolgende 5 algemene tips kloppen ook in theorie maar hoeveel mensen gaan dit werkelijk toepassen? Natuurlijk hebben we het over de juiste steun aantrekken, zodat je je niet alleen voelt om een opdracht uit te voeren... en dat is het doel van de website, wat prachtig is, dat jij de hand aanrijkt aan mensen die die steun nodig hebben. Waarom maken we er niet iets groter van, wereldwijd? (ik heb de ervaring al ;-) Naam programma: "doe eens iets anders" Doel: eendert welke vastgeroeste gewoonte veranderen. Bewijs: wetenschappelijk bewezen Gevolg: veel mensen die je een gelukkig en succesvollere toekomst kan bezorgen.. Hoe?: programma beschikbaar!
Lees verder
Lees minder
Catja Cappon
 

Begin met een kleine stap is al een hele goeie. Bijv. Ik wilde hardlopen, maar om daar 3x in de week tijd voor uit trekken was me te veel. Toen heb ik besloten om te beginnen met 1x. Dat lukte aardig en daarna voelde ik me goed door de beweging en goed over mezelf. Na een paar weken ging ik 2x en later 3x. Dat lukte me, omdat ik eerst mezelf complimenteerde met 1x per wk. Verder merk ik het in mijn werk als freelancer. Ik wil mijn doelen realiseren, maar ook vrijheid hebben en heb een hekel aan moeten. Ook als het v mezelf moet. Ik heb het waaarom onderzocht. Mijn motivatie is erg belangrijk. Ik wil groeien, groeien en groeien. Maar stúit ook steeds op verlangen om me niet vast te leggen. Hier heb ik echt nog iets in te dooorbreken. Hoe doorbreek je zulke patronen?
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Catja Dank voor je reactie. Wat knap dat je erin lukt om doelen te stellen en er ook daadkrachtig mee om te gaan. Anderzijds snap ik zeer goed wat je wil zeggen: doelen stellen en toch de vrijheid voelen om je niet vast te leggen. Ik denk dat het belangrijk is om het einddoel en het procesdoel van elkaar te scheiden. Het einddoel is dat wat je wil bereiken: of anders gezegd: waar je geen compromissen op wil sluiten. Bijvoorbeeld: in je werk wil je een bepaalde omzet realiseren. In je gezondheid wil je bijvoorbeeld goed voor jezelf zorgen en hieraan ook een doel koppelen. Dit gaat over de "waarom". Over hoe je die einddoelen bereikt, dat zijn vaak procesdoelen. En die zijn voor mij vaak zeer flexibel. Daar ervaar ik vrijheid: ik experimenteer, ik probeer. En als ik merk dat ze niet het juiste einddoel nastreven, of het gaat niet snel genoeg of ... dan wissel ik van doel. Daar is dus veeeeel vrijheid :-) Is dit een antwoord? Misschien zit hier wel een nieuw artikel in. Dus, laat zeker van je horen met extra vragen :-)
Lees verder
Lees minder
lucdemyttenaere
 

Jan, Uit een vorig artikel weet ik dat je zelf 10 pogingen hebt ondernomen om te stoppen met roken ... Zelf had ik hierover volgende vragen : - kan het helpen om geleidelijk te verminderen (kleine stapjes) om daarna helemaal te stoppen ? - stop je best als je (redelijk) goed in je vel zit of kan het ook lukken als je in een heel moeilijke periode zit ? - ken je goede apps om je te begeleiden bij het stoppen met roken ? Alvast bedankt voor je reactie !
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.