START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Vijf woorden die je de ultieme vrijheid geven

Ik ben er niet zo trots op… maar lange tijd in mijn leven heb ik vooral veel dingen NIET gedaan. Ik had veel ideetjes, wensen, verlangens, dromen. Maar ik was er ontzettend goed in om ze NIET te doen. En wat voelde het voor mij frustrerend als ik vervolgens andere mensen zag die succes hadden in dat wat ik ook zo graag wou.

Intussen is er veel veranderd. Ik doe nog steeds veel dingen niet, maar wat voor mij écht belangrijk is doe ik nu vaak wel. Het is telkens een overwinning op mijn angsten, maar ik leef en geniet!

Er zijn 5 woorden die mij helpen om uit mijn comfortzone te komen, die me helpen groeien en die me de ultieme vrijheid schenken. Na dit artikel gebruik jij ze ook, wedden?

5-woorden

Op de Space Mountain: Mission 2

Onlangs was ik met ons gezinnetje in EuroDisney Parijs. Wat een prachtig pretpark is dat! Twee dagen waren nog te kort om alles te beleven en te zien. Op een gegeven moment wou Marie, onze 7-jarige dochter, op "de Space Mountain: Mission 2". Ze vroeg mij om mee te gaan, want alleen mocht niet. Dat zag ik niet zitten. Ik in zo’n wild avontuur? Trouwens, Marie is daar toch nog veel te jong voor? Nee, dat ging niet. Maar voor ik met een nee reageerde, keek ik bij mezelf wat er achter die gedachten en die nee zat. Ik kwam terecht bij angst. Ik had schrik… Al mijn reacties (dat Marie te jong is, dat ik geen zin had, … ) waren ingegeven door een dieper gevoel van angst.

Uiteindelijk kon ik mezelf overhalen met de woorden: het is maar een experiment. Laat me gewoon eens ervaren wat het is en laat ik nadien beslissen of het te wild was, of Marie nog te jong was, en of ik het niet leuk zou vinden of gevaarlijk, of wat dan ook.

Zo gezegd, zo gedaan … en ik was blij dat ik het er levend van af gebracht heb. Maar, Marie vond het geweldig. Na aankomst wou ze direct nog eens. Jammer genoeg was er een rij van 1 uur aanschuiven :-). Ze kon er de rest van de dag niet over zwijgen. En dat alleen al bracht mij enorm veel plezier. Ik was trots op mezelf dat ik toch de stap had gezet om in dat experiment te stappen.

GROEI en ANGST gaan hand in hand

Er is geen groei zonder angst. Groeien betekent veranderen. Als we veranderen, gaan we naar het onbekende. Het onbekende is onvoorspelbaar en kan bedreigend zijn. Als mens veranderen we niet graag omdat stabiliteit en “het gekende" zo comfortabel zijn. Maar als we nu 1 zekerheid hebben in het leven, dan is dat er geen zekerheid is. Alles is ALTIJD in verandering. We worden dus voortdurend uitgenodigd om te groeien, om mee te bewegen in die verandering.

Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar.

Angst nemen we al mee van in de oertijd, het is een mechanisme van de natuur. Angst hielp ons overleven door gevaarlijke situaties in te schatten en door ons klaar te maken voor de vlucht of het gevecht. Het laat ons lichaam dus veel sneller reageren moest ons leven in het gedrang komen. Vandaag worden we veel minder geconfronteerd met levensbedreigende situaties, maar het overlevingsmechanisme is wel nog steeds onze natuur. Dus angst hoort bij het leven, net zoals boosheid of blijheid erbij hoort.

Ultieme vrijheid heeft voor iedereen natuurlijk een andere betekenis of invulling. Voor mij betekent ultieme vrijheid “het beleven van een sprankelend, energievol en betekenisvol leven, met de mensen die ik graag zie”. Om dat te kunnen beleven moeten natuurlijk een aantal voorwaarden vervuld zijn: ik zorg goed voor mezelf, ik zorg goed voor de mensen in mijn omgeving, ik neem de tijd om te genieten, ik doe leuke dingen, ik kom in beweging, ik kom uit mijn comfortzone …

Als je jezelf toelaat om te groeien (in verbinding met anderen, zonder de grenzen van andere mensen te beschadigen) en je angst hierin mee te nemen, dan kom je overal en zijn er geen persoonlijke grenzen meer. De ultieme vrijheid dus!

De 5 woorden die mij de ultieme vrijheid geven

De woorden die ik mezelf toespreek als ik angst opmerk, of een volgende stap wil zetten in mijn groei is: “het is maar een experiment"

Het is maar een experiment.

"Het is”: de woorden “het is” maakt dat ik de ervaring buiten mezelf kan leggen. Ik kan er afstand van nemen en ernaar kijken. “Maar”: het woordje “maar” zorgt ervoor dat ik de druk en het belang ervan verminder, ik maak hierdoor meer ruimte. “Een experiment”: het woordje experiment zorgt voor een extra verlaging van de druk om het meteen juist te doen.

Word jij ook een experimens?

Heel wat situaties (en persoonlijke groeikansen) zie ik tegenwoordig als een experiment. En het resultaat is dat ik nu veel meer durf en ik neem mijn angst er gewoon bij.

Er ontstaat momenteel zelfs een beweging van “experimenten”. De term dook voor mij de eerste keer op in de podcast van Johan en Steven, De Memento21 podcast.

Een experimens is iemand die nieuwe experimenten aangaat. Want als je altijd doet wat je deed, zul je ook altijd krijgen wat je kreeg. Met andere woorden, wie niet experimenteert met nieuwe (soms erg bizarre) mogelijkheden ... zal niet groeien. Een experimens staat dus lerend in het leven, stelt dingen in vraag en gaat op zoek naar continue verbetering. Het resultaat is belangrijk, maar het proces is nog veel belangrijker. Want, dankzij het proces kunnen we leren hoe we het resultaat kunnen verbeteren.

Ook onze drang naar perfectionisme, het gevoel van “het moet juist zijn” verdwijnt helemaal bij de gedachte dat iets een experiment is. De saboterende gedachten bij het mislukken van een experiment zijn veel kleiner als het effectief maar een experiment was. Doordat het een experiment is, verzachten we de druk voor onszelf, al streven we uiteraard nog steeds naar een goed resultaat. We worden milder voor onszelf, het resultaat en onze ervaring.

Vraag: welk experiment wil jij vandaag of deze week doen?

Geef jouw reactie:

4 berichten

Joan De Winne
 

Bedankt om dit te delen Jan. Is zeker ook helpend om de stap te zetten van weten naar doen.
Lees verder
Lees minder
Hilaire Dolfeyn
 

Schitterend artikel, Jan. ik ben (word) graag een experimens!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Hilaire! Welkom in de club :-)
Lees verder
Lees minder
lieve
 

en wat naar andere mensen toe ??? Het is nooit de bedoeling anderen pijn te doen... en wat als je niet anders kan?? (scheiding)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.