START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Prima is meer dan perfect!

Als jij ervaart dat de druk om iets goed te doen overslaat in angst om iets niet goed genoeg te doen, dan ben je wellicht een perfectionist. Werk je bovendien erg hard, maar is het nooit af? Of ben je bang om fouten te maken? Wil je overal controle over en leg je de lat steeds hoger? Dan is er geen twijfel meer mogelijk: je bent een perfectionist. Er is uiteraard niks mis met een gezonde dosis ambitie, streven om het goed te doen. Tenzij je er last van hebt en door jouw perfectionisme niet gestart geraakt, niet tevreden kan zijn met het resultaat en het jouw functioneren onmogelijk maakt. In dit artikel ga ik verder in op het thema van perfectionisme! perfectionisme Een tijdje terug kreeg ik een fijne mail van Astrid Davidzon. Ze had mijn artikel gelezen "Perfectionisme: mag het ook wat minder (milder) zijn?". Astrid is perfectionismecoach en auteur van het boek Prima is Perfect. Ze stuurde me een exemplaar en ik was meer dan aangenaam verrast. Astrid schrijft dat wanneer je niet aan de slag gaat met de échte oorzaak van je hoge eisen, dan is het loslaten van je perfectionisme een illusie. Met het boek P.R.I.M.A is Perfect biedt zij als ex-perfectionist een effectief 5-stappenplan om je te helpen je perfectionisme los te laten. Haar zelfontwikkelde 'P.R.I.M.A-methode' geeft niet alleen inzicht in wat je kunt doen om van perfectionisme af te komen, maar ook hóe je dat doet. Waar hebben perfectionisten last van? Perfectonisten hebben vaak last van een kritisch stemmetje. Als ze pech hebben, horen ze dat een hele dag. Het kan helpen om dat stemmetje, wat vaak je eigen stem is, te vervangen door een grappig stemmetje (bijvoorbeeld Marge van The Simpsons, of Miss Peggy). Plotseling merk je dan dat dat stemmetje ook maar een stemmetje is en dat je die gedachten / stemmetjes niet altijd hoeft te geloven. Ik schreef hier ook eerder een artikel over: Hou jij jezelf KLEIN door negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen?

P.R.I.M.A.

Astrid beschrijft via P.R.I.M.A. een manier om stapsgewijs van je perfectionisme af te komen. Stap 1: P = Perfectionisme (h)erkennen. Bewustwording is de allereerste stap. Stap 2: R = Resultaat bepalen. Waar wil je naartoe? Welke dromen heb je? Stap 3: I=Inspiratie opdoen. Laat je volledig onderdompelen in de wereld van fantasie en laat je inspireren. Stap 4: M=Mindset. Je mindset is te verdelen in je gevoelens, verbeelding en gedachten. Doel is negatieve patronen in elk van deze drie onderdelen te doorbreken. Hiervoor reikt ze een aantal leuke kleine oefeningen aan die Astrid ontleent aan de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Het komt erop neer dat je bewust let op deze negatieve patronen en dat je ze vervangt door nieuwe positieve patronen. Het verankeren van deze nieuwe, voedende patronen krijgt ruim aandacht. Stap 5: A=Actie / Afronding. Door te doen, te ervaren hoe je aan je doel werkt, zonder jezelf te verliezen in gepieker, maar door te accepteren wat het resultaat van je actie is, groei je. Ook als je faalt, want daar kun je uit leren. Het boek leest helder en als een trein. Het laat zien wat perfectionisme is en wat dit kan aanrichten in je leven. Een prima boek met een realistische aanpak. Een aanrader dus :-)

Wil jij een gesigneerd boek? Schrijf bij de reacties jouw ultieme tip om met perfectionisme om te gaan. Volgende week maak ik de winnaar bekend.

Geef jouw reactie:

24 berichten

Peter Vandemoortele
 

Doe gewoon de dingen nu, zonder aan het eindresultaat te denken.
Lees verder
Lees minder
MArtine Montmorency
 

MIjn leuze is...niet het vele is goed maar het goede is veel.....blijf gewoon in je kracht staan en werk rustig verder...
Lees verder
Lees minder
Anke
 

Bekijk je leven vanop een afstand. Stap even in je gedachte uit je dagelijkse routine en sta eens langs je leven. Bekijk het vanuit een ander ooghoek.
Lees verder
Lees minder
merel
 

Ik probeer te denken; In de wereld waarin iedereen tegenwoordig moet excelleren zijn de mensen met de meeste kritiek ook vaak met de meeste angst (en helaas vaak ook met de meeste macht...) Ik blijf bij mezelf met een gezonde zelfreflectie en ga hen uit de weg (valt niet tegenaan te boksen).
Lees verder
Lees minder
An Goeminne
 

'Ont-moet' je perfectionisme
Lees verder
Lees minder
Erik Vanleeuw
 

Ik vrees dat ik er eentje ben, een perfectionist. Voor een goede tip, zal ik dus eerst dat boek moeten lezen... dus laat maar komen Jan:).
Lees verder
Lees minder
MARLOES HERMENS
 

Als ik mensen bij me krijg die last van perfectionisme hebben neem ik altijd een a4tje en schrijf de getallen van 1 tot 10 onder elkaar. Ik vraag ze dan dat gedeelte te arceren waar ze tevreden zijn. Vaak geven zij zichzelf maar een heel klein speelvlak. 8, 9, 10. Door het zo visueel te maken kunnen we vaak het speelvlak al wat groter maken en ook voelen dat er meteen minder druk ontstaat. Het begin is er!
Lees verder
Lees minder
Melissa Nijs
 

Voel je vooral ergernis over je perfectionisme, verbind je dan óók eens met de positieve kant ervan zodat het al iets minder als een last kan aanvoelen. Het kan ook een kracht en een hulpbron zijn. Hopelijk creëert dit iets meer mildheid en van daaruit ga je aan de slag om anders en beter met dit aspect van jezelf om te gaan. Het kan ook helpen om te experimenteren met de gedachte 'hoe zou het zijn om ... (en hier vul je iets erg onperfectionistisch in, zoals bv. dit verslag geen drie keer na te lezen maar slechts één keer)?'. Het kegelt je waarschijnlijk regelrecht in de weerstand, maar van daaruit kan de volgende vraag voortvloeien: 'wat is de kleinst mogelijke stap in de richting van dat veel minder perfectionistische? En de daarna volgende stap?' enz... Zo kan je via kleine, haalbare stapjes toch een verandering op gang brengen. En zo ben je, voor je het goed en wel beseft, vertrokken! (Optimisme kan ook altijd helpen! ;-) )
Lees verder
Lees minder
Miranda
 

Jij wil perfectie? Misschien kan je streven naar een optimaal resultaat waarbij je rekening houdt met de beperkte hoeveelheid tijd, energie, geld, hulpmiddelen, mensen en ruimte!
Lees verder
Lees minder
Lisa
 

Ik heb altijd geweten wat ik wil. Ik had vooral één streefdoel. Het behalen van een master in de rechten. Met dat diploma zou ik dan advocate kunnen worden. Een kinderdroom vanaf mijn 6 jaar. Een droom dat ik nooit heb losgelaten. Jaren heb ik gestreefd naar dit doel. Ik had de juiste motivatie en geen gebrek aan doorzettingsvermogen. Maar tijdens mijn eerste jaar rechten liep het mis. Ik wilde zo graag slagen dat ik alles perfect wilde doen. Ik ging alle dagen naar de les. Ik noteerde ieder woord. Na de les studeerde ik tot het bedtijd was. Ik vatte alsook alles samen. Vrije dagen kende ik niet. Ik was alleen nog maar bezig met mijn rechtenstudies. Alles daarnaast leek me onnuttig en tijdverspillend. Iedereen zag in mij iemand die zeker haar doel zou bereiken. Helaas, ik slaagde niet. Ik was nog nooit tegenslag tegengekomen dus de teleurstelling was ontzettend groot. Ik heb zo een burnout gekregen en heb toen mijn rechtenstudies opgegeven. Ik was zeer ongelukkig en had geen toekomstvisie meer. Dankzij mijn moeder ben ik terug een gelukkig persoon geworden door het lezen van verscheidene boeken van Dr. Wayne Dyer, Louise Hay, Byron Katie,... Zware literatuur voor een 18-jarige. Ik leerde mijn droom loslaten. Ik noemde perfectionisme mijn ziekte niet meer. Maar schreef er de positieve dingen van op. Ik leerde vooral van mezelf te houden en in het nu te leven. Door mijn gedachten te veranderen, veranderde mijn werkelijkheid. Alles verliep automatisch perfect. Nu drie jaar later heb ik een diploma bedrijfsmanagement-rechtspraktijk op zak en ben ik sinds vorige week terug een rechtenstudent. Alleen is deze rechtenstudente veel gelukkiger en enorm dankbaar voor deze tweede kans. Ik raad mensen met perfectionisme aan om perfectionisme als iets positiefs te bezien. Maak er geen negatief aandachtspunt van. Laat daarnaast uw doel los. Streef ernaar en grijp de kans, maar onthoud dat falen niet bestaat. Falen is een les om het de volgende keer anders en beter te doen. En hoe het ook keert of draait, leef dan in het nu. Want normaliter is ieder moment in het nu, perfect genoeg. #Lisa#
Lees verder
Lees minder
Natascha
 

Omdat ik merkte dat mijn perfectionisme heel erg werd gevoed door het idee dat ik falen maar niets vond, ben ik me daar in gaan verdiepen. Dankzij het boek 'De kunst van het falen' van Arjan van Dam, denk ik nu als ik weer eens blijf twijfelen of juist uitstel of blijf schaven: "Van proberen, kun je leren". Want je kunt wel wachten op de ideale omstandigheden of iets perfects willen maken maar vaak is het beter om gewoon te proberen. Een variant op dit motto: " Sometimes you win, sometimes you learn! Dit maakt voor mij ook duidelijk dat ik niets te verliezen heb, want ik kan winnen of iets leren.
Lees verder
Lees minder
HEIDI DE LUYCK
 

Als ik de ultieme tip had, had ik het boek niet meer nodig :)
Lees verder
Lees minder
An
 

Ik probeer het altijd zo te verwoorden naar mijn cursisten die de lat té hoog leggen: "Als je gaat wandelen in de bergen en je wil de top bereiken, is het uitzicht op de top niet altijd beter.... die ligt vaak in de mist. Geniet ook van de uitzichten onderweg."
Lees verder
Lees minder
Ruth
 

Ik heb net het boek "mamma geef jezelf een break" gelezen. Ook een boek over perfectionisme. Ik leerde dat perfectionisme niet erg is, zelfs niet wanneer je er last van hebt. Het is slechts een kwestie van kiezen. Het ene doe je perfect ala jou manier en het andere niet perfect. Hoe maak je de 'juiste' keuze voor dit onderscheid? Door wat jij belangrijk vind (je waarden) belangrijk te houden door ze perfect uit te voeren. Al het andere (minder belangrijk) voer je imperfect uit want zo kom je altijd weer in de 'juiste' balans. Groet, Ruth Rottiné #lovereading #gekopboeken #lesoverperfectionisme
Lees verder
Lees minder
Marleen
 

Mijn leuze : ik mag me perfect blij en gelukkig voelen zonder daarom perfect te moeten zijn....
Lees verder
Lees minder
Chantal Van Kerckhove
 

Kijk naar je eigen werk alsof het dat van iemand anders is ... ik weet uit ervaring dat ik veel positiever ingesteld ben en dus sneller tevreden kan zijn met het werk van anderen dan met dat van mijzelf ...
Lees verder
Lees minder
van Riel
 

Ik en mijn dochter zijn beiden perfectionisten, hoog IQ, aantoonbaar hoogsensitief en bang om te falen. Voor mijzelf is het zo makkelijk niet dat te veranderen, maar bij mijn dochter heb ik nooit druk gelegd op prestaties, ook heb ik hard gelachen om de drie waarmee ze weleens thuis kwam. Ik heb haar bewust gemaakt dat leren een feestje mag zijn en een proefwerk ook, en heb haar gevraagd bewust eens hele gekke antwoorden te gaan geven, gewon hersenspinsels als ze het antwoord niet wist. Kortom ' doe eens gek' zo heeft ze geleerd dat falen een hele gezonde ont-spanning geeft en dat je niet op kan staan zonder te vallen.
Lees verder
Lees minder
Boesmans Els
 

ga op zoek naar je vrije kind diep binnen in je, want het zit daar zeker en vast nog ergens, en vraag of het een duobaan wil aangaan met het perfecte kind in je.. een DUObaan omdat beide er mogen zijn ....je gaat zien dat je vanaf die duobaan zal 'genieten' van al wat je doet of niet doet... enne belangrijk!!!! bedank bij het slapen gaan beide voor de mooie ervaringen van de dag.
Lees verder
Lees minder
Catharina
 

Mensen met perfectionisme hebben een mooie KWALITEIT waar ze veel mee kunnen bereiken, echter daarbij hoort ook een VALKUIL, vaak is dat pietepeuterigheid of Pietje-precies. De kunst is om niet steeds in die valkuil te belanden maar op zoek te gaan naar een UITDAGING die dat voorkomt, dat is vaak een kwaliteit die voor een perfectionist niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld flexibiliteit. Nu kunnen mensen die de kwaliteit flexibiliteit bezitten ook weer in hun valkuil schieten, bijvoorbeeld chaos. Het grappige is dat perfectionisten nogal allergisch zijn voor chaoten. Je kunt daarom het meeste leren van de mensen die uitblinken in jouw ALLERGIE. De kunst is om met je uitdaging in balans te komen, in dit voorbeeld zou je dat het streven naar een 'flexibele perfectionist' kunnen noemen. Blijf vooral jezelf en koester je kwaliteiten die geven je namelijk energie EN probeer te voorkomen dat je niet steeds in je valkuil schiet want dat levert het tegenovergestelde, negatieve energie op. Met het KERNKWADRANT van Daniel Ofman kun je zo op een leuke en simpele manier reflecteren op jezelf en anderen. Er staat een leuk filmpje op youtube, waarin het kernkwadrant kort en krachtig wordt uitgelegd: https://youtu.be/y6eTVTY71c0
Lees verder
Lees minder
Kato
 

Op zich is perfectionisme een heel mooie eigenschap. Maar als je, zoals ik, hierin te ver gaat en je zelf (en anderen…) hier last van beginnen te krijgen, dan wordt het tijd om de koe bij de horens te vatten. STAPPENPLAN 1) Het “MOETEN” aanpakken: leer hoe je een stapje achteruit kan zetten en dingen vanop afstand kan bekijken. Laat los. Besef dat voortdurend perfectie leveren onder druk de snelste weg naar een burn-out is. Tip: schrijf je in voor een cursus mindfulness. 2) Sluit vrede met je innerlijke criticus: merk op als hij er weer is en bedank hem. Hij is er altijd om je raad te geven, dus maak van hem je beste vriend. 3) Doe je best, maar heb vrede met het resultaat, ook al is dit niet perfect. Geef jezelf een schouderklopje omdat je de moeite hebt gedaan in plaats van jezelf te genadeloos te straffen. “Falen” bestaat niet, beschouw fouten als iets waaruit je kunt leren. 4) En last but not least: hou het speels en levendig, probeer je creativiteit aan te scherpen. Zet je talenten in en kijk of je van je activiteit een flow-activiteit kunt maken (Mihaly Csikzentmihalyi: Flow - Psychologie van de optimale ervaring). Je zal zien, stilaan, heel natuurlijk, loopt alles goed. Perfect? Misschien, maar dat hoeft ook niet meer.
Lees verder
Lees minder
Rudi Mahieu
 

Tip probeer het woord moeten (altijd, nooit,....) te vervangen door een ander woord of zin zodat je de druk die je jezelf oplegt mindert.(vb ik moet dit vanavond doen => ik ga dit vanavond doen). Hierdoor kan je al voor een stuk de dwang die je jezelf oplegt verzachten.
Lees verder
Lees minder
Elise Van Gucht
 

Mijn levensmotto is letterlijk "los-laten". Ik visualiseer zelfs het loslaten. Want als ik dit zeg tegen anderen, vragen zij me: "Hoe kan ik loslaten? Wat is los-laten?" Voor mij (als hoogsensitieve) betekent loslaten "afstand nemen". Van mensen en situaties, van dingen die me een bepaalde druk of negatieve energie bezorgen, afstand nemen. Dus zelfs van mijn gedachten om alles perfect te willen doen of in iedere situatie "goed" te willen zijn/doen. Ik moet er wel heel bewust mee omgaan... iedere dag opnieuw...
Lees verder
Lees minder
Patrick de Keijzer
 

Je eigen perfectie is niet de perfectie van een ander en daarom is perfect nooit perfect. Waarom zou je ergens naar streven dat voor de ander niet perfect is, voor jezelf na verloop van tijd ook niet en voor de meeste mensen om je heen is goed, goed genoeg en perfect imperfect, dus laat het los. Hou van jezelf en van de mensen om je heen en je zal meer rust en geluk ervaren!
Lees verder
Lees minder
wilfried vanderavert
 

Als het klopt dat perfectionisme reeds ontstaat in de kindertijd als 'overlevingsmechanisme', omdat we als kind op een bepaald moment vastgesteld hebben dat we niet voldoen, en we eigenlijk niet OK zijn, zoals we op dat moment in het leven staan, hebben we er alle belang bij om in ons leven dit negatieve patroongedrag van ons af te schudden en een "vrije" volwassene te worden. Het patroongedrag kan dan op het eerste zicht mensen "vooruit" helpen in het leven, met carrière enz., maar de te betalen prijs is hoog. In plaats van onbezorgd door het leven te gaan, worden we beheerst door stress, angsten, ontelbare "moetens", schuldgevoelens, etc. en is een burn-out of depressie nooit ver weg. Het leven wordt ingewikkeld, vol van moetens en stress, zonder dat we nog weten wat we echt willen. Het leven van een "vrije" volwassene daarentegen, wordt gekenmerkt en gedragen door zelfliefde, zelfzorg en spiritualiteit. Vanuit die zelfliefde kan er dan een verbinding worden aangegaan met anderen, kan er echt respect en echte liefde ontstaan. Vanuit die vrije volwassenheid kan een carrièrekeuze gemaakt worden die echt past bij wie je bent en bij wat je aanvoelt als levensmissie, passend bij je innerlijke waarden en levensvisie.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.