START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Hoe gezond de vakantie doorkomen?

Misschien heb jij wel hard gewerkt om in je bikini te passen? Of gewoon, misschien doe jij wel je uiterste best om gezond te leven en wat op je gewicht te letten.

Net als feestjes zijn vakanties vaak een vrijgeleide voor ongezonde uitspattingen. Alleen, in tegenstelling tot een feestje duurt een vakantie veel langer en de gevolgen kunnen dus ook veel erger zijn.

man-791505_640

Met de volgende tips, lukt het je zeker en vast om de vakantie op een gezonde manier door te komen.

1. Gun jezelf één ding.

Vertrek je op vakantie vastberaden om aan al je gezonde eisen vast te houden, dan riskeer je dat de vakantie niet zo goed afloopt. Misschien hou je dit 'regime' wel een paar dagen vol, maar het risico is heel grot dat je daarna echt de vele verleidingen niet meer kan weerstaan en er vol voor gaat.

Gun jezelf elke dag 1 ding: kies voor een dessert, een cocktail, een ijsje, of een uitgebreid diner. Zo heb je telkens iets om naar uit te kijken. Het helpt om te ontspannen en jezelf te belonen. Bovendien kan je zo ook meer verdragen van je reisgenoten die het misschien niet zo nauw willen nemen op vakantie.

2. Gedraag je aan het buffet zoals 'magere' mensen dat doen.

Je kan ze er zo uithalen: 'de strakke, afgetrainde types'. Niet dat ik iets tegen deze mensen heb, ik ben, denk ik gewoon wat jaloers. Anyway...

Let eens op hoe deze mensen het buffet benaderen of hoe ze hun diner samenstellen.

Altijd leuk als je uit eten gaat en er is zo iemand in het gezelschap. Neen, ik meen het - echt leuk. Want ze zeggen meteen dat ze geen voorgerecht en dessert hoeven omdat ze toch al niet zoveel honger hebben. Gelijk neemt niemand anders van je gezelschap nog een voorgerecht of een dessert, en jij dus ook niet.

Buffetten zijn meestal een echte valkuil op vakantie. Er staat ook zoveel. En hoe vaak gebeurd het niet dat je met een overvol bord aan tafel komt om maar meteen te denken dat die pasta, die frietjes, die lasagne,... eigenlijk totaal niet samen passen. En dat wil niet zeggen dat je er morgen uit geleerd hebt. Neen hoor, de dag erna? Zelfde scenario.

'Magere' mensen pakken dat anders aan. Ze scannen het buffet en beginnen bij de salad bar en dan pas als hun bord al 75% vol ligt, wijken ze uit naar de andere gerechten. Een goeie tip voor de levensgenieters, bourgondiërs en smulpapen onder ons: Start met veel gezonde groenten en schep dan 1 favoriet ander gerecht op je bord.

Neem ook een klein bord en niet het grootste. Zo ligt je bord sneller vol en heb je het idee dat je ook al voldoende hebt gegeten. Ga ook maximaal 1 keer terug naar het buffet en zet je tegelijk zo ver mogelijk van het buffet. Zo zit je niet met je neus op al dat eten.

3. Hou altijd water bij/in de hand.

Niet alleen omdat je niet gedehydreerd wil raken, maar ook omwille van de volgende reden:

Als je bent zoals velen, dan loop je ook nog eens voortdurend rond met je smartphone in je hand. Met je telefoon in de ene hand en een glas/fles water in de andere hand, wordt het moeilijk om een snoepje, een taartje of een ijsje mee te graaien.

Neen, geen grap. Zorg dat je iets in je handen hebt als je langs het buffet of de zwembadbar loopt, zo weersta je de impuls om eten mee te nemen

4. Gebruik de 3-happen regel

Deze regel komt van Atkins. De eerste hap neem je om de smaak te testen. Is deze 'zonde' de moeite waard. Als je een tweede hap neemt, proef dan echt wat je eet. Welke smaken kan je onderscheiden, waar doet dit gerecht je aan denken? Als je beslist om een derde hap te nemen, beslis dan meteen om te genieten van deze traktatie.

Hoe vaak gebeurd het niet dat we een reusachtig ijsje bestellen en dit dan gewoon naar binnen lepelen zonder er van te genieten. Zonde niet?

Eet mindful. Op vakantie heb je tijd. Misschien is dit wel een goed moment om hierin te oefenen.

5. Fitness?

Heb jij een fitness abonnement? Ga dan ook op vakantie een beetje fitnessen. Je hoeft echt niet tot het uiterste te gaan, maar een paar minuutjes op de loopband, of de fiets kunnen wonderen doen.

Geen fitness fan? Hey, geen probleem. Probeer het volgende. Je bent op vakantie juist? Maak gebruik van de omgeving om aan je dagelijkse beweging te komen. Wandel desnoods het strand op en af als je niet avontuurlijk bent aangelegd. Probeer aan je 10.000 stappen te komen, vakantie is hiervoor een ideaal moment.

Een all-in zwembad vakantie geboekt? Ge tenminste zelf naar de bar en laat je niet steevast bedienen door die knappe kelner(in).

6. Ga voor proteïnes.

Proteïnes (zoals in vlees, vis, eieren,...) geven een veel langer verzadigd gevoel. Kies dus bij elke maaltijd eerst voor wat proteïnes.

Ja, ook het ontbijt.

Een ontbijt thuis is misschien niet te vergelijken met een vakantie ontbijt, maar hou ook hier de croissants voor het weekend en niet voor elke dag. Probeer fruit te eten bij het ontbijt.

7. Eet lokaal

Vergeet Mc Donalds en andere Westerse ketens in het buitenland. Eten is een goeie manier om meer te weten te komen over de mensen in het land waar je verblijft.

Zoek kleine, lokale restaurantjes, waar veel lokale bevolking eet. Gebruik je gezond verstand wat hygiëne betreft.

Deel met je reisgenoten. In België is dit nog niet zo ingeburgerd, maar in veel landen is het de gewoonste zaak van de wereld. Bestel een paar gerechten en deel ze met je gezelschap, zo kan je veel dingen proeven en blijven de porties beperkt.

8. Wees voorbereid.

Een lange reis voor de boeg? Wegrestaurants en luchthavens staan niet meteen bekend om hun gezonde voeding. Neem gewoon je eigen kost mee.

Met kinderen kan dat al helemaal handig zijn. Je weet immers wat ze lusten. Zorg dus voor hun lievelingsgerechtje in een lunchbox. Het laatste wat je wil is dat je kroost het vliegtuig bij elkaar krijst omdat ze scheel zien van de honger. In de wagen is dit trouwens ook niet aan te raden.

Ook voor ter plaatse kan je al één en ander voorbereiden. Ga je kamperen, dan kan je misschien al een paar zaken klaarmaken voor de eerste dagen. Gezonde zaken, wel te verstaan.

Wil je liever niet zelf koken? Doe dan op voorhand al wat opzoek werk. Waar zijn er lekker restaurantjes? Waar kan je iets gezonds eten? Het is ons al meermaals overkomen, dat we totaal geen idee hadden. Een uur of twee lopen te zoeken naar een restaurant. Slecht gezind worden en tenslotte aan het eerste het beste vrije tafeltje gaan zitten, om totaal gefrustreerd een totaal ongezonde maaltijd te kiezen omdat onze wilskracht op is.

9. Neem je tijd.

Het is vakantie. En hoewel je nog veel moet gaan bekijken, is dit wel de periode om te ontstressen.

Neem vooral je tijd om te eten en om te genieten. Wanneer je traag eet en voldoende kauwt op je eten, dan voel je sneller dat je voldoende hebt.

10. Vermijd suikers.

Nergens ben je geneigd meer suiker te eten dan op vakantie.

's Morgens croissants en chocoladekoekjes, frisdrank door de dag, een pannenkoekje in de namiddag en nog een ijsje op het strand, cocktails aan het zwembad (deze zitten echt vol suikers), en dessert na het avondeten.

Beperkt je tot 1 van deze traktaties per dag. Je gezondheid zal je dankbaar zijn. Weet dat je anders de komende weken weer zwaar moet afkicken van de suiker. En zo is onze cirkel rond, want met gun jezelf 1 ding  - zo zijn we begonnen.

Voor de thuisblijvers!

Neem een kijkje op www.keukenrevolutie.be. Wij publiceren elke week 5 nieuwe gezonde, makkelijke en familievriendelijke recepten in een nieuw weekmenuplan. Je kan met behulp van onze gratis tool ook zelf je week samenstellen en van daaruit je boodschappenlijst printen en delen met je smartphone of je gezinsleden, zo heb je ze altijd bij de hand.

Geef jouw reactie:

1 reactie

Els de Paepe
 

Super tips, heel fijn artikel
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.