START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Ondanks je angst tóch doen wat je graag wil: zo kan het!

Angst is een levensnoodzakelijke reactie op fysiek en emotioneel gevaar. Doorheen de ganse evolutie zijn we er als mens op getraind om voldoende angst te hebben voor levensbedreigende situaties. Degenen die dit niet hadden... wel, die hebben het niet lang genoeg overleefd om hun ‘angst-vrije’ genen succesvol door te geven. Maar vaak hebben we angst voor dingen die verre van levensbedreigend zijn, en we staan toe dat die angst ons ervan weerhoudt om de dingen te doen die we graag willen.

Parachute

Gevaar is echt, hoe je omgaat met angst is een keuze .

Angst voelen wanneer er echt gevaar dreigt, is normaal. Maar de meeste van onze angsten creëren we zelf van binnenuit. We bedenken de ergst mogelijke scenario’s en in ons hoofd lijken deze zo echt dat we er alles aan doen om de gevreesde situatie te vermijden. Op die manier laten we toe dat angst ons leven dirigeert, in plaats van dat wij zelf ons leven in de hand hebben.

Dat we angst voelen, dat is perfect normaal en daar kunnen we op zich weinig aan doen. De ketting aan gedachten en gedragingen die volgen op het voelen van angst, daar kan je echter wél iets aan doen!

Wat werkt NIET bij angst?

 1. Proberen om er niet aan te denken of er tegen vechten
Het mag paradoxaal klinken, maar hoe harder je probeert om niet aan je angst te denken of om er tegen te vechten, hoe sterker je angst wordt. Probeer de komende minuut maar eens NIET aan een roze olifant te denken... Juist!
 1. Er teveel over nadenken
Wanneer je angstig bent, denk je vaak in negatieve richtingen. De meest onwaarschijnlijke rampscenario’s kunnen je dan heel plausibel lijken. Je gedachten zorgen zo voor nog meer onzekerheid en angst.
 1. Vermijden
Hoe vaker je plaatsen en situaties die je bang maken vermijdt, hoe moeilijker het wordt om daarmee te stoppen. Vermijden maakt het alleen maar erger, want je moet steeds meer gaan vermijden om je veilig te voelen. Je wereld wordt daardoor steeds kleiner en kleiner. 
 1. Vluchten of jezelf verdoven
Je angst proberen verdoven door het gebruiken van bepaalde middelen (alcohol, sigaretten, medicatie, drugs, ...) of vluchten in bvb veel tv kijken of continu bezig blijven, is soms verleidelijk. Alleen brengt zo’n ‘quick-fix’ zelden een blijvende oplossing en is de prijs die we ervoor betalen vaak hoog. Ons lichaam gaat steeds harder roepen en de angst wordt steeds erger, waardoor we nog meer nodig hebben om ze te onderdrukken.

Wat werkt dan WEL?

Angst is iets waar we allemaal vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kan doen waardoor je beter met je angst kan leren omgaan.
 1. Erken je angst
Eerst en vooral is het belangrijk om te erkennen dat je angst hebt. Je angst proberen onderdrukken of wegstoppen is als het onder water proberen houden van een opgeblazen strandbal: het kost je bergen energie, je houdt het niet vol en hoe harder je het onder geduwd hebt, hoe harder het uiteindelijk in je gezicht vliegt.
 1. Angst is niet gevaarlijk
Angst hebben is een behoorlijk onaangenaam gevoel. We voelen het liever niet, we vechten er tegen of gaan het uit de weg. Maar hoe heftig je angstgevoel ook is, het is ook ‘maar’ dat: een gevoel, een toestand van het moment, een waarschuwingssignaal. Het is op zich niet bedreigend of gevaarlijk. En zoals elk moment, gaat ook een angstig moment vanzelf weer voorbij.
 1. Sta jezelf toe om angst te voelen
Geef jezelf over aan je angst en voel wat het met je lichaam doet, zonder er een oordeel over te vellen. Ga eens na waar in je lichaam je de angst voelt. Door er naar toe te gaan in plaats van er van weg te vluchten, gebeurt er iets wonderlijks: je zal merken dat het gevoel stilletjes aan wegebt en verdwijnt.
 1. Adem er doorheen
Krijg je last van angst, blijf dan met je aandacht bij je ademhaling. Maak de op- en neergaande beweging van je buik en je borstkas groot en langzaam. Als je wil, dan kan je inademen door de neus en uitademen door de mond. Zo breng je je lichaam vanuit paniektoestand (fight-or-flight) terug tot rust (rest-and-digest). Doordat diepere ademhaling meer zuurstof naar je hersenen brengt, worden ook je gedachten terug helderder.
 1. Leer EFT
EFT (of Emotional Freedom Technique) is een krachtige tool die zeer efficiënt is bij angst. Door zachtjes met je vingers te tikken op een aantal acupressuurpunten op je gezicht en romp, kan je het scherpste van je angst weghalen en transformeren. EFT is mijn favoriete manier om met sterke negatieve emoties, zoals angst, om te gaan, zowel voor mezelf als in coaching sessies met cliënten.
 1. Hou je aandacht op je doel gericht in plaats van op je angst
Iedereen die leert autorijden weet dat je best je blik op de weg gericht houdt, in plaats van op de gracht naast je. Zo is het ook met datgene waar we angst voor hebben: hoe meer we erop focussen, hoe meer kans dat we erin belanden. Erken dat je angst hebt, maar hou je aandacht zoveel mogelijk op waar je wél naar toe wil!
 1. Kleine stapjes
Angst komt vaak voor wanneer iets ‘overweldigend’ lijkt. Begin daarom klein. Wat is de kleinste stap die je kan zetten, iets wat je zeker gaat lukken en waarbij je je nog (relatief) veilig voelt? Oefen desnoods eerst in een veilige omgeving, of stel je in gedachten jezelf voor terwijl je succesvol die eerste stap zet. Bij elke stap die je daarna zet, overwin je een stukje van je angst, en voor je het weet sta je bovenop die berg die je eerst nog zo’n angst inboezemde!
 1. Doe het toch!
Helemaal vrij van angst zijn is weinig realistisch, zelfs de meest succesvolle mensen worden er van tijd tot tijd mee geconfronteerd. Als datgene wat aan de andere kant van je angst ligt, voldoende waardevol voor jou is, wees dan bereid om het ongemak van de angst er bij te nemen en het toch te doen. Of zoals Susan Jeffers het zo mooi zegt in haar boek: Feel the fear and do it anyway!

Blijf je toch last hebben van alsmaar terugkerende angsten, vaak rond eenzelfde thema, dan kan het helend zijn om samen met een coach of psycholoog op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak. Kijk gerust op www.innerjoy.be voor meer info! Bovenstaande tips kunnen alvast een waardevolle ondersteuning bieden tijdens dit proces.

VRAAG: Hoe overwin jij jouw angst om te doen wat je graag wil? We lezen het graag bij de reacties hieronder!

Geef jouw reactie:

2 berichten

Josephine
 

Hallo Jan , Ik heb een kleindochter van 12 jaar die de angst heeft flauw te vallen, zich hellemaal niet goed voelt in warme ruimtes,kortom die zich helemaal niet goed voelt in haar eigen vel en zich meer en meer begint af te sluiten . De ouders denken dat het wel weer vanzelf overgaat maar ik denk dat ze hulp nodig heeft . Kunt u mij raad geven ? Mvg. Josephine .
Lees verder
Lees minder
Greet Brouckaert
 

Dag Josephine, Sommige mensen hebben meer aanleg voor flauwvallen dan andere, vaak door een gevoeliger zenuwstelsel. Mogelijks is dat het geval bij je kleindochter. Angst om flauw te vallen kan er voor zorgen dat ze situaties gaat mijden waarin ze vermoedt dat er meer kans is dat ze flauwvalt, zoals bv warme of drukke ruimtes, en dat ze zich meer op zichzelf terugtrekt, in haar eigen veilige ‘cocon’. Voor je kleindochter is het vooral belangrijk dat ze leert omgaan met de angst voor het flauwvallen, zodat dit geen vicieuze cirkel wordt. Dat ze begrijpt dat flauwvallen een reactie is die haar lichaam heeft onder bepaalde omstandigheden, maar dat het daarom niet iets is waar ze schrik voor hoeft te hebben. Een goede coach of gespecialiseerd huisarts kan hier op een aangepaste manier met haar aan werken als dat nodig is. Laat gerust weten (info@innerjoy.be) mocht je hierover nog verdere vragen hebben. En met de tips uit mijn artikel hierboven, kan je haar zeker al een heel eind op weg helpen. EFT werkt trouwens heel goed bij kinderen die angst hebben. Mijn jongste dochter (5j) vraagt er steevast om wanneer ze niet kan slapen omdat ze bang is. Je kleindochter boft alvast met een oma die zo met haar begaan is, ik wens jullie beiden veel succes op deze weg! vriendelijke groeten, Greet
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.