START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De 5 D's waardoor je elke ambitieuze droom bereikt

Op de Graduation Ceremony Executive Masters 2016 van de Antwerp Management School mocht ik na 2 jaar intensieve studie mijn master diploma in ontvangst nemen. Het was al lang een ambitieuze droom van mij. Er was ook een speciale gast: Vic Swerts, oprichter en voorzitter van Soudal. Hij gaf een keynote over hoe hij zijn eigen droom realiseerde en kreeg een Honorary Master of Innovation and Entrepreneurship voor zijn 50 jarige carrière.

Het was een inspirerende avond en Baron Vic Swerts vertelde over zijn 5 D's om een ambitieuze droom te realiseren. In dit artikel beschrijf ik die verschillende stappen om die droom die jij beslist ook hebt, te realiseren!

succesvol doelen bereiken

Baron Vic Swerts vertelde in de keynote dat hij ooit startte met ondernemen uit noodzaak, voor “den brode”. Hij wou geld verdienen om een gezin te kunnen starten en vervolgens om een bepaalde welvaart te creëren voor zichzelf. Het pakte iets anders uit: Soudal is een bouwspecialiteitenproducent en intussen een wereldspeler in voegkitten, polyurethaanschuim en lijmen. Het bedrijf telt meer dan 2100 werknemers en kent een jaaromzet van ruim een half miljard euro. Een gigantisch bedrijf dus.

Ook al is hij nu 76 jaar, hij denkt niet aan opgeven. Hij tekende net bij voor nog 20 jaar extra, vertelde hij al lachend. Maar hij kent als geen ander de wetten van succesvol doelen realiseren.

En het klopt. Als je mij 10 jaar geleden zou vertellen dat ik een gezinnetje zou hebben met drie kinderen én aan het hoofd zou staan van een prachtige onderneming met 100 medewerkers, een bloeiende praktijk zou hebben, een boek zou geschreven hebben, een masterdiploma met onderscheiding zou behaald hebben in het publieke management, een marathon zou hebben gelopen, … dan zou ik gezegd hebben dat je goed gek bent. Maar de realiteit (en tot mijn eigen verbazing) is dat ik het intussen wel allemaal bereikt heb. Ik ben daar ontzettend trots op én dankbaar voor.

Ook voor mij waren het tot voor kort allemaal dromen die ik ooit had. De ervaring leert me dat elk resultaat ooit een droom was en de weg ernaar bestaat uit enkele belangrijke stappen.

5 D's om jouw ambitieuze droom te realiseren

Dromen Elk succesvol resultaat start met een wens, een verlangen, een droom. Het begint dus met weten wat je wil en hier ook eerlijk in zijn (met jezelf en met anderen). Om in contact te komen met je wensen en je verlangens is het belangrijk om hier ook de ruimte voor te scheppen. Drukbezette mensen die van het ene naar het andere hollen, zijn vaak niet in contact met wat ze echt willen. Of ze zijn vaak bezig met wat andere mensen verwachten of vragen. Het maken van een "Bucket List" en ook een "Fuck-it List" is alvast een goed begin. Vraag: wat is jouw ambitieuze droom?

Denken Als je alleen maar droomt, maar niets onderneemt … dan zal er ook nooit iets van in huis komen. Een volgende stap is om te bedenken hoe je jouw droom op zo’n slim mogelijke manier kunt realiseren. Er zijn vast al mensen die je zijn voorgegaan. Hoe hebben zij dit aangepakt? Wil je bijvoorbeeld een marathon lopen, dan staat het internet vol met goede tips om te trainen en om dankzij de juiste voeding en drinken jouw eerste marathon te lopen. En wil je nog een niveau hoger, dan is een coach zeker en vast een goed idee. Dus, hoe ga jij jouw droom realiseren? Vraag: welk succesvol systeem ga jij hanteren om jouw droom te realiseren?

Durven Iedereen die iets onderneemt, komt in conflict met zichzelf. Want, een droom realiseren is ook uit jouw comfortzone komen en doen wat eerst onmogelijk leek (anders zou het toch geen droom zijn?). We voelen ons het best in onze comfortzone en dat maakt het dus moeilijk, we plooien iedere keer terug naar dat wat we kennen en wat vertrouwd aanvoelt. Durven is dus zeker en vast een belangrijke stap in het groeiproces en het realiseren van jouw droom. Vraag: wat heb jij te durven om jouw droom te realiseren?

Doen Zonder doen blijft een doel voor altijd een droom. Het is simpel: geen actie, geen resultaat. Je moet ergens van start gaan en werken voor jouw droom, want vanzelf komt het niet (tenzij je nog in sprookjes gelooft). Bovendien zitten anderen niet te wachten op de realisatie van jouw droom. Dus anderen zullen je niet helpen. Sterker nog, vaak zijn anderen een rem voor jouw droom. Dus wil jij dat jouw droom een doel wordt en vooral een succesvol resultaat? Start dan met doen! Vraag: wat is de eerste kleine stap die jij kunt zetten in het realiseren van jouw droom?

Doorzetten Ieder succes bestaat uit 1% inspiratie en 99% transpiratie. Wilskracht en daadkracht zijn belangrijk. Iedereen komt ooit op een punt waarbij men geen zin meer heeft, het wordt zwaar en je denkt zelfs aan opgeven. Je vraagt je af waarom je het nog zou doen. Ik moet ook spontaan denken aan mijn eerste marathon die ik liep, na km 32 was het ontzettend zwaar en iedere cel in mijn lichaam dacht aan opgeven. Maar toch zette ik door en nu ik eraan terugdenk kan ik niet geloven dat ik ooit aan opgeven dacht. Opgeven is geen optie. Tenzij doorzetten schadelijk is uiteraard voor jezelf of anderen. Vraag: wat heb jij nodig om door te zetten als het echt moeilijk is?

(extra 6de) Dankbaar Baron Vic Swerts gaf nog een extra "D". De "D" van "Dank u". Hij wou hier vooral zijn dankbaarheid uiten voor de erkennig die hij kreeg. Anderzijds is dankbaar zijn ook een belangrijke stap of "wet" van succesvolle mensen. Dankbaar zijn voor alles wat op je pad komt, positief denken en een hoger doel dienen. Dankbaar zijn voor de mensen die je omringen, die in je geloven, die je ondersteunen. Want eerlijk gezegd, mijn successen zouden er nooit zijn zonder al die mooie mensen rondom mij. Dus dank je wel om dit artikel te lezen :-) Vraag: voor wat of wie ben jij dankbaar?

Meer lezen over dit onderwerp?

In het verleden schreef ik heel wat artikels over dromen in doelen formuleren en ze ook succesvol bereiken. Vergeet niet dat het vooral een kwestie is van doen, maar wil je toch nog wat extra inspiratie dan kun je hier terecht:

Welke droom vanop jouw Bucket list ga jij vanaf vandaag realiseren? Ik lees het graag bij de reacties hieronder.

Geef jouw reactie:

2 berichten

Marjan Van den Eynde
 

Weer boeiend om te lezen ... en herkenbaar ! Dank je !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Marjan!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.