START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Samen tegen de stroom in

Dit is een gastartikel van Kaat Jansen. Lees meer over Kaat onderaan dit artikel.

Hoe gaat het? Goed, maar druk… Je herkent het wel. Neem de proef eens op de som, stel de vraag, luister en betrap ook jezelf.

Te druk om tijd door te brengen met vrienden, om te lezen, om op café te gaan, om te sporten, om te denken, om bij de oudervereniging te gaan, om gezond te koken, om te praten met je werknemers, om het Lego kasteel te bouwen met je kinderen…

Druk zijn werd het nieuwe statussymbool. Het druk hebben laat vermoeden dat we belangrijk en succesvol zijn, maar dat misverstand wil ik graag uit de wereld helpen.

Het goede nieuws vandaag is dat minder drukte binnen handbereik ligt en het zal je succesvoller en gelukkiger maken. HOERAAA

Samen tegen de stroom in

‘Jij druk?’ ‘Ik nog drukker…’, je kent het wel die gesprekken. Alsof het zo hoort en we in een drukdoenerij competitie terechtkwamen. Plots was ‘het druk hebben’ de nieuwe norm. We zijn er fier op, het klinkt goed, we streven er zelfs naar. Drukdoenerij wordt maatschappelijk meer aanvaard dan het niet druk hebben. Een baas die tijd heeft om zijn kinderen van school te halen en te trainen voor de marathon? Het roept vragen op.

Het is een wedstrijd en het minder druk hebben lijkt verliezen (maar wij weten beter nu).

In tegendeel, druk doen is geen goede voorspeller van productiviteit en van kwaliteit. Druk zijn leidt niet tot succes. Het heeft ook nefaste gevolgen voor onze relaties. We hebben minder tijd om te investeren in onze naasten en de kwaliteit van deze relaties lijdt daaronder. Onderzoek toont aan dat kwalitatieve relaties en verbondenheid belangrijk zijn voor onze stemming en ons welbevinden. We zijn gezonder en gelukkiger als we kwalitatieve relaties hebben (dit is niet hetzelfde als populair zijn). Onze drukke levens zijn dodelijk voor onze relaties en voor onze gezondheid (en zelfs voor onze productiviteit, want onze hersenen worden enerzijds overbelast en anderzijds halen we er niet uit wat we eruit zouden kunnen halen. Boekentip: Ontketen je brein van T. Compernolle).

Nooit meer te druk

Tony Crabbe schrijft in zijn boek ‘nooit meer te druk’ dat druk zijn de makkelijke optie is. Het is gemakkelijker om te proberen alles te doen dan om te kiezen wat je zal doen. Het vergt moed om minder druk te zijn. Drukte is verslavend (er komt dopamine vrij telkens we onze smartphone checken en dat doen we vaak - heel vaak, om de 6,5 minuut voelen we de drang om de sociale media te checken). Drukte is ook vermijding of uitstellen van datgene dat er echt toe doet. Drukte is ons laten leiden door anderen en de touwtjes uit handen geven.

Hoe ontsnap je aan de drukte?

Erg veel mensen voelen zich gehaast en geraken moeilijk van die razende trein af. Als ze er afspringen daagt onrust op, een onbehaaglijk en vreemd gevoel, waardoor we snel weer op de trein springen en we ons verder laten leiden door de machinist.

Ontsnappen uit deze drukte ligt binnen je mogelijkheden en levert op. Ik geef je graag wat tips om van de trein te springen. Je mag in een mooie auto gaan zitten (kies zelf maar). Je mag genieten van het landschap, je bepaalt zelf de weg, het tempo en wanneer je stopt. Druk zijn is niet langer iets om fier op te zijn. Kiezen voor minder druk zijn vergt lef en moed, maar levert op.

Om het minder druk te hebben moet je je leven in eigen handen nemen. Je niet laten leiden door alles dat op je pad komt, maar je laten leiden door je levenskompas, door je eigen waarden (bedankt Jan… zie vorige artikels over het levenskompas). Het is durven kiezen voor meer van minder.

En het is kritisch nadenken over alles dat we doen. S. Covey deelde onze activiteiten op in 4 categorieën.
  1. Zaken die dringend en belangrijk zijn. Een crisis oplossen, belangrijke telefoons, deadlines halen. Dit moet je blijven doen (sorry).
  2. Zaken die dringend, maar minder belangrijk zijn. Veel zaken in onze werkcontext horen hierbij, veel telefoons, mailtjes en vergaderingen vallen onder deze categorie. Stel jezelf de vraag: moet ik dit wel doen?
  3. Zaken die minder dringend, maar wel belangrijk zijn Quality time met je familie, een planning maken, nadenken over de richting die je uitwil, investeren in zelfontwikkeling, sporten, gezond koken, investeren in de toekomst... Dit is investeren en moet je meer doen!
  4. Ten slotte zaken die niet dringend en niet belangrijk zijn. Denk aan Facebook checken, chit chat met mensen die niet echt belangrijk voor ons zijn, roddelen, …. Minder doen!
Covey dringend : belangrijk

Om het minder druk te hebben is het belangrijk ons de vraag te stellen wat ben ik nu aan het doen en moet dit? We moeten ons ook meer richten op de activiteiten die niet dringend, maar wel belangrijk zijn en minder op zaken die niet belangrijk en niet dringend zijn. Deze tijdverslinders overboord gooien kan ons veel tijdswinst opleveren.

Vakantiemaanden vragen om bezinning en goede voornemens, misschien kunnen we samen proberen om te kiezen voor minder drukte. Om ook tijdens het jaar kiezen voor quality time, voor zelfontwikkeling, voor reflectie … Kiezen is winnen, geloof me.

Boekentip voor wie meer wil: Nooit meer te druk van Tony Crabbe, 7 eigenschappen voor een succesvol leven van S. Covey en Ontketen je brein van T. Compernolle.

Geef jouw reactie:

0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.