START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Uitstelgedrag aanpakken? Dit is hoe ik mezelf opnieuw aan het werk krijg

De afgelopen week was voor mij weer een ontzettend grote beproeving op het vlak van uitstelgedrag. Enkele keren op een jaar laat ik me toe om alles even los te laten. Intussen weet ik door ervaring dat ik het dan altijd zo moeilijk heb met het heropstarten van mijn dagelijkse rituelen en gewoontes, zoals voldoende bewegen en sporten, gezond eten, lezen, taken afwerken, mailtjes beantwoorden, etc...

uitstelgedrag

Je herkent het vast wel: zolang je in een bepaald ritme of routine blijft, dan blijft dat motortje draaien. Je wagentje is dan moeilijk te stoppen. Heerlijk cruisen op de golven van productiviteit. Je kan dat lang volhouden, maar vanaf het moment dat je jezelf toelaat om dat motortje te stoppen, door bijvoorbeeld vakantie... dan krijg je de motor niet meer gestart. Alles wat je opgebouwd had, lijkt verdwenen. En die startenergie die nodig is om je wagentje opnieuw te laten rijden ... die kun je voorlopig niet ophoesten. HELP !

Maar ook in het dagdagelijkse werk, kun je soms opmerken dat je bepaalde zaken uitstelt. En dat kan bijzonder frustrerend zijn. Aan de ene kant wil je zo graag dat dat ding achter de rug is, maar de rem staat op. Het lukt niet om je eraan te zetten en dat ding af te werken. Het lijkt soms dat je gas geeft, terwijl je op de rem staat.

Belangrijk is om dan te zoeken naar de reden van jouw uitstelgedrag. En om een plan B te hebben, want uitstelgedrag of procrastinatie is gewoon een deeltje van ons.

Weet waarom je het uitstelt

Het lijkt misschien vreemd om na mijn intro hiermee te starten, maar het is wel belangrijk. Uitstellen hoeft namelijk niet altijd een probleem te zijn. Soms is het net zeer goed om dingen voor je uit te schuiven, omdat ze nog “bedenktijd” nodig hebben. Ideetjes rijpen ook in de tijd. De auteur Frank Partnoy schrijft in z’n boek “wait” dat uitstelgedrag het managen is van vertraging.

In het artikel "Uitstelgedrag? Hierdoor hebben we er last van" beschreef ik waarom we soms last hebben van uitstelgedrag. Ik beschreef toen 7 redenen waarom we vaak uitstellen.
  1. Je hebt teveel te doen
  2. Je hebt weinig of geen intrinsieke motivatie
  3. Je raakt verlamd door je perfectionisme
  4. Je bent eerder een denker dan een doener
  5. Je hebt te weinig energie
  6. Je hebt geen planning of je houdt je er niet aan
  7. Je weet niet hoe eraan te beginnen, wat de eerste stap is
Weten waarom je uitstelt, is het begin van de aanpak. En soms is het dus helemaal ok om NIETS te doen.

Zo pak ik mijn uitstelgedrag aan: ik kies een item uit mijn plan B

Er zal altijd wel een moment komen waarbij je niet gestart geraakt met wat je écht te doen hebt. Intussen ken ik mezelf heel goed en de kans is ontzettend groot dat ik helemaal stilval (en dus helemaal niet meer gestart geraak) als ik niet iets anders doe.

Daarom is het goed om een plan B te hebben. Een plan B is een beschrijving van taken (die er altijd wel zijn) die je kan doen om een gevoel van productiviteit te ervaren. Zo'n gevoel helpt je en is als het ware een tussenstap. Het is even je brein bedotten, want dankzij dat gevoel van productiviteit is de stap om vervolgens wel te doen wat je moet doen veel kleiner. Beschrijf daarom op een A4tje 10 zaken die jij kunt doen als je merkt dat je aan het uitstellen bent.

Ja, je leest het goed. We gaan dus helemaal mee in het uitstellen. Alleen gaan we niet stilvallen, maar gewoon iets anders doen.

Zelf heb ik mijn PLAN B beschreven in Evernote. Het zijn 10 dingen die ik doe als ik voel dat ik iets aan het uitstellen ben. Je kan het hier inkijken: PLAN B Coach Jan.

Extra tips?

Wil je graag extra tips om met uitstelgedrag te stoppen?

Lees dan dit artikel:

Vraag: wat is jouw nr. 1 tip om met uitstelgedrag te stoppen?

Geef jouw reactie:

6 berichten

Tania Op de Becq
 

als de deadline dichterbij komt, begin ik er zonder omwegen aan, dan is er geen weg terug... misschien presteer ik beter onder bepaalde druk... fijn is het niet echt, maar dan lukt het wel, soms na ettelijke slapeloze nachten, tja prioriteiten stellen is niet echt mijn sterkste kant.. dus mijn tip; stel prioriteiten en en doe het gewoon! De motivatie hierbij, visualiseer de gemoedsrust voor jezelf en denk eraan dat je geen gezeur rond je oren hebt van je oversten/ werknemers... leuker toch?
Lees verder
Lees minder
Gisèle Briers
 

Voordat ik je artikel begon te lezen dacht ik eventjes: is dit niet typisch voor mijn uitstelgedrag, informatie lezen doe ik erg graag en intussen stel ik andere taken uit. Maar dit is misschien mijn plan B, door voldoende tijd uit te trekken voor het doornemen van allerhande informatie krijg ik energie en biijf ik gemotiveerd om mijn andere taken te doen (mijn plan B).
Lees verder
Lees minder
Steven
 

Beste Coach Jan, een duidelijk artikel, dat praktisch mooi aansluit bij het artikel "de zeven manieren om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen". Ik heb uw "plan B" dan ook naadloos toegevoegd als achtste manier en de titel verandert naar "de acht manieren ...". Eerlijk gezegd, kon ik me niet direct iets voorstellen bij een plan B. Ik kon me niet direct iets voor de geest halen wat ik dan wel zou willen doen, als ik "de motor terug aan de praat moet krijgen". Maar toen ik je evernote lijstje zag, viel mijn euro. Eigenlijk is dat iets wat ik reeds spontaan deed (maar dan eerder als uitvlucht). Ik ging (en ga) op zoek gaan naar taken in bijvoorbeeld het huishouden of de tuin, om toch maar niet te hoeven beginnen met datgene waar je geen zin in hebt. Dit gaf me echter nooit voldoening omdat het voor mij als vluchtgedrag overkwam. Nu ik echter lees dat je het als een 'strategie' kan gebruiken, zie ik het eerder als een bewuste keuze met als doel meer 'productiviteit'. Dit maakt een dergelijke aanpak aangenamer, het geeft me meer positieve energie enkel door het nu op de manier te bekijken zoals jij het beschrijft in je artikel. Waarvoor dank!!!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooie aanvulling Steven. Inderdaad, je kan het gebruiken als positieve energieboost. Fijne reactie van je. Dank je wel !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Klopt, een leuk boekje hierbij is ook "eat that frog". De moeite om eens te googelen.
Lees verder
Lees minder
Leen
 

Vind ik een goede tip van dat plan B. Heel concreet! Ik ga ook zo'n lijstje maken en er naar teruggrijpen als ik uitstelgedrag vertoon. Bedankt om dit te delen!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.