START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Meer zelfvertrouwen? Je lichaamstaal maakt je zoals je bent

Of ik me nog herinner hoe het was om de eerste keer te zeggen dat ik een coach ben? Alsof het gisteren was! Het was toen ik de URL voor mijn website kocht in het jaar 2007. Het zou coachjan.be worden, maar de aankoop daarvan heeft wel wat op zich laten wachten. Ik had zoveel angst over wat anderen van me zouden denken, om mezelf een coach te noemen. Ik had op dat moment helemaal niet zoveel zelfvertrouwen.

Nu zijn we vele jaren verder en is mijn zelfvertrouwen als coach enorm gegroeid. En dat heeft ook op heel veel andere domeinen in mijn leven z’n vruchten afgeworpen. Maar bij alles wat ik leer, al mijn nieuwe uitdagingen in mijn leven, start het bouwen van zelfvertrouwen op dat specifieke domein van nul.

In dit artikel vertel ik je graag over hoe mijn zelfvertrouwen twee weken geleden helemaal in het slop zat en geef ik jou dé slimste manier om jouw zelfvertrouwen een boost te geven.

zelfvertrouwen

Tweede keer, goede keer!

Enkele weken geleden legde ik een examen af voor mijn rijbewijs BE. We willen graag met een caravan op vakantie en daarvoor moest ik dus een extra rijbewijs behalen. Toen ik examen aflegde, was ik vol zelfvertrouwen. Er was wel een stemmetje dat bang fluisterde: “stel dat je er niet door bent, dat zou wel pijnlijk zijn”.

Tijdens het examen moest ik een bepaald manoeuvre doen. Ik had totaal geen oog voor de tijd en bovendien vloog een deel van de hekkens weg door de wind. Toen mijn auto met aanhangwagen geparkeerd stond, klokte ik af. Ik kreeg positieve feedback voor de manier waarop hij geparkeerd stond, maar het was buiten de tijd. Ik was dus niet geslaagd.

Mijn “nachtmerrie” werd werkelijkheid. Ik schaamde me diep op dat moment. Maar goed, gelukkig ken ik heel wat trucjes om met negatieve gevoelens om te gaan. Het was nodig.

Afgelopen week heb ik voor de tweede keer examen afgelegd. Mijn zelfvertrouwen was aanvankelijk niet groot. En automatisch beïnvloedt dat ook je lichaamstaal. Je maakt je kleiner, staat wat meer voorovergebogen, je hebt stress in je lichaam, je bent gespannen, enzo …

En goed nieuws! Ik heb m'n examen met succes afgelegd. Ik was er helemaal door en dat dankzij oefenen, maar vooral dankzij speciale aandacht aan mijn zelfvertrouwen en mijn lichaamstaal.

Elke topsporter weet dat topprestaties vooral bereikt worden dankzij een juiste mindset. Ik wil met het behalen van mijn rijbewijs niet beweren dat dat een topprestatie is, maar waarom dezelfde technieken niet gebruiken voor de gewone prestaties?

Zelfvertrouwen? Wat is dat juist?

Zoals ik in een eerder artikel schreef, is zelfvertrouwen geloven in jezelf. Het is vertrouwen op je eigen mening, het geloven in jezelf en in jouw kunnen. Het bepaalt in sterke mate hoe je naar jezelf kijkt en hoe je met jezelf omgaat. Als je een gezonde dosis zelfvertrouwen hebt, dan zul je betere prestaties leveren, een betere mentale gezondheid ervaren, meer tevreden zijn, zal je zelfwaardering vergroten, zul je realistische doelen stellen en bereiken, meer uitdagingen aangaan, …

Je lichaamstaal maakt je zoals je bent

Lichaamstaal beïnvloedt hoe anderen ons zien, maar het verandert ook hoe we onszelf zien. Dat is best wel een nieuw, interessant inzicht. Lang hebben we gedacht dat je lichaamstaal een vertaling was van dat wat je aan je binnenkant voelt, maar nu blijkt dat het ook andersom is. Verander je lichaamshouding en dat heeft een direct effect op hoe je je voelt.

Sociaal psycholoog Amy Cuddy toont in deze boeiende lezing wat haar bevindingen zijn uit haar sociaal onderzoek.

[ted id=1569 lang=nl]

 

Visualiseer en pas je lichaamstaal aan

Sta je voor een uitdaging, een examen, een presentatie, een bepaalde prestatie die je moet leveren? En voel je je onzeker, heb je te weinig zelfvertrouwen? Dan is het dus zeker een aanrader om jouw gewenste resultaat te visualiseren. Verander daarbij ook je lichaamshouding en dit zal een effect hebben op hoe jij je voelt. Je mindset en je innerlijke beleving zal veranderen en dit zal de kans tot succes drastisch verhogen.

Hoe ik dat deed met mijn rijexamen? Wel, de dagen na mijn eerste rijexamen, visualiseerde ik regelmatig mijn herkansing voor het rijexamen. Ik nam een zelfzekere lichaamshouding aan en fantaseerde dat ik het examen met succes aflegde.

Ook op het rijexamen zelf, visualiseerde ik voor elk nieuw manoeuvre wat de juiste uitkomst was en hoe ik dat zou doen. Ik paste mijn lichaamstaal aan: maakte me groot, hoofd omhoog en ontspande mijn lichaam. Met succes!

Doe de wonder woman pose

The Wonder Woman PoseBij het maken van dit artikel kreeg ik nog een super fijne tip van Mieke. Ze gaf aan dat de wonder woman pose heel effectief is om je zelfvertrouwen te boosten.

Het volstaat om elke dag enkele minuten in deze pose te gaan staan: maak je groot, met je benen uit elkaar, handen op je heupen en je schouders naar achteren. Deze houding maakt testosteron vrij en verlaagt het stress hormoon cortisol.

VRAAG: wat ga jij realiseren met meer zelfvertrouwen?

Geef jouw reactie:

9 berichten

Lieselot
 

Fake it, 'till you make it... Love Amy Cuddy! Van zodra ik mijn moed heb samengeraapt, volg ik je voorbeeld en word ik coach!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Doen! :-)
Lees verder
Lees minder
Melissa
 

Deze lezing heb ik een hele tijd geleden al eens gezien, ze heeft nu ook een boek uit: 'Presence'. Aanrader!
Lees verder
Lees minder
Melissa
 

Deze lezing heb ik een hele tijd geleden al eens gezien, ze heeft nu ook een boek uit: 'Presence'. Aanrader!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

dank je wel Melissa voor de tip !
Lees verder
Lees minder
Sophie
 

Fantastisch! :D Ik heb daarjuist al stiekem op mijn werk proberen oefenen om veel rechter te zitten en ik krijg het gevoel dat ik steviger in mijn schoenen sta! *Time to be wonder woman!*
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Fijn zeg! :-)
Lees verder
Lees minder
Petra
 

een geweldige job zoeken
Lees verder
Lees minder
Petra
 

een geweldige job zoeken
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.