START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Geld verdienen met wat je graag doet en zelfstandig worden? Zo zet je jouw eerste stappen

photo-1529400971008-f566de0e6dfc

Hoe zou jouw leven eruit zien als je nooit meer moest werken en toch geld verdienen?

Zelfstandig worden en geld verdienen met wat je graag doet, het klinkt als een sprookje. Toch durf ik stellen dat het grotendeels mogelijk is. Sterker nog, jij kan het ook! Het is alleen een kwestie van dromen, durven én doen. En uiteraard beseffen dat je in elke job ook minder leuke kantjes hebt.

In dit artikel wil ik jou graag inspireren om jouw eerste stappen te zetten. Want eenmaal je de smaak te pakken hebt, zijn de volgende stappen snel gezet.

In mijn loopbaan heb ik het geluk gehad om van verschillende statuten en jobs te kunnen proeven. Ik ben ooit volledig werknemer geweest, heb een contract gehad in het onderwijs en ben ook helemaal zelfstandig geweest.

Veel mensen dromen ervan, slechts weinigen doen het: succesvol zelfstandig ondernemer worden. Toch is het niet zo moeilijk. Het lijkt enorm aantrekkelijk om voor jezelf te kunnen werken en niet langer voor een baas. Maar is dat wel zo? Of lijkt het gras aan de andere kant groener?


De valkuilen waarom jij niet of moeilijk start

Je wil wel starten, maar het lukt je niet?

Wellicht is een van de volgende valkuilen de reden dat jij nog niet gestart bent:

 • Onzekerheid
  Eerst nog een opleiding volgen, want je twijfelt of je wel de nodige competenties hebt? Dat is zowat de meest gehoorde "reden" om niet te starten. Ondernemen en zelfstandig zijn heeft net als mooiste eigenschap dat het groeiproces nooit af is. Elke dag leer je bij. Dus, als je wacht totdat je alles weet en kunt, dan kun je net zo goed al je plannen gewoon opbergen.

 • Belemmerende overtuigingen
  Overtuigingen kunnen je kraken of maken. Denk maar eens aan een erg mooie gebeurtenis in je leven. Je merkt hoe dit je blij maakt. Zo ook de plannen om voor jezelf te starten met een eigen onderneming. Misschien herken jij je wel in een van deze meest gehoorde belemmerende gedachten:
  • ik ben geen verkoper
  • ik zal nooit succesvol zijn
  • ik zal niet genoeg verdienen
  • ik moet alles zelf doen, want enkel dan is het goed genoeg

 • Je bent niet voldoende assertief
  Opkomen voor jezelf, je plaats innemen en er echt voor gaan ... dat is de basis van zelfstandig worden. Je zou zelfs kunnen stellen dat het een voorwaarde is om jouw eigen onderneming te kunnen starten. 


Hoe start je als zelfstandig ondernemer (in bijberoep)?

Geld verdienen met wat je graag doet, kun je zeer geleidelijk doen. Je kan zeer klein starten en kijken of er groei in zit. Dit allemaal terwijl je ook voor een baas werkt en op een loonlijst staat. Niks moeilijk aan dus. Maar het vraagt van jou wel actief ondernemerschap. Er zit niemand te wachten op dat wat jij wil gaan doen en niemand zal jou expliciet toelating geven of vragen om het te gaan doen. Het zal dus helemaal van jou afhangen of je er mee start of niet. Hier geef ik alvast een aantal stappen die jou kunnen helpen op te starten als zelfstandig ondernemer, al dan niet in bijberoep.


1. Ontdek een probleem, waar jij een antwoord op weet

Je hoeft helemaal geen "gat in de markt" te vinden om te starten. Maar je hebt wel een duidelijke oplossing nodig voor een probleem waar mensen bereid toe zijn om te betalen. En dat kan van alles zijn. Smartmat is bijvoorbeeld een mooie oplossing voor mensen die weinig tijd hebben, geen zin hebben om veel te winkelen en toch elke dag een gezonde maaltijd willen. Waar ben jij goed in, waarvoor komen mensen nu al bij jou? Wat zijn jouw talenten en matchen die met iets waarvoor mensen willen betalen?


2. Ontwikkel een product

Je mag dan al een oplossing kennen voor een duidelijk probleem (waarvoor mensen willen betalen), dan heb je nog geen product. Een product is een duidelijke omschrijving van dat wat jij aanbiedt. Is jouw product een "dienst", ook dan zul je dit zeer duidelijk zichtbaar moeten maken door bijvoorbeeld een verkoopspagina op internet.


3. Zoek een eerste klant en doe een test

Zolang je geen klant hebt, heb je geen onderneming. Heb je een eerste klant dan mag je er zeker van zijn dat er ook meerdere potentiële klanten bestaan. Dus voordat je gigantisch veel kosten maakt door een website te bouwen, door folders te maken enzo... ga op zoek naar een eerste klant voor jouw product.


4. Verbeter je product en test opnieuw

Na jouw eerste klantervaring, zul je heel wat kunnen opmerken dat beter kan. Verbeter dus jouw product, stel het bij, verander de prijs (hoger of lager), voeg er dingen bij of maak het net kleiner, ... En ga vervolgens op zoek naar een nieuwe klant om het verbeterde product te testen.


5. Werk nu aan je bedrijf (ipv teveel erin)

Hoe meer klanten, hoe minder tijd je ook krijgt om te werken aan je onderneming. En dan komen de nieuwe groeipijnen. Ondernemen is net zoals persoonlijke ontwikkeling: steeds vraagt het om je comfortzone te verlaten en te groeien. Is de ene drempel genomen, dan komt er wellicht een nieuwe aan. Een nieuwe vraag die zich wellicht stelt is hoe je tijd kunt vrijmaken om meer te werken aan je bedrijf dan in je bedrijf? Hoe kun je opschalen?


Download GRATIS ebook: Zo Bouw je een Bloeiende Praktijk

Klik op deze foto en download mijn werkboekje hoe jij een bloeiende praktijk bouwt. Dit is universele informatie, dit kun je dus ook gebruiken wil jij een andere soort onderneming starten. zo bouw jij een bloeiende praktijk  

Vraag: Waar bots jij op als (toekomstig) startende zelfstandig ondernemer?

Geef jouw reactie:

4 berichten

milansamyn
 

Ik ben ontzettend benieuwd wat maakt dat je het volledig zelfstandig ondernemerschap hebt opgegeven om het weer in bijberoep te gaan doen? Ik zou hieromtrent heel graag met jou eens in gesprek gaan. Eventueel via skype? En jou vergoeden uiteraard! Hartelijk dank! An
Lees verder
Lees minder
An
 

Dag Jan, Ik herken me helemaal in jouw verhaal. Ik heb ook diverse pistes doorlopen op professioneel vlak: van volledig werknemer naar bijberoep in zelfstandig tot volledig hoofdberoep zelfstandig. Het is een heel leerrijk proces geweest. Na 10 jaar te werken als ergonomisch adviseur heb ik besloten om me helemaal te geven voor de dingen die ik graag doe. In september ben ik fulltime Acupuncturiste wat ook mijn hobby is. Het is een grote stap die ik zet, maar ik twijfel er niet aan dat ik goed ben in wat ik doe en ook al heb ik nu maar 2 volle dagen werk, de weg ligt open om uit te breiden en dat zal heel geleidelijk gaan groeien. Ze zeggen altijd dat voor een deur die je sluit een andere opengaat. Zodoende heb ik gisteren een mail gestuurd naar mijn patiënten dat ik vanaf september start met Tai Qi en Qi qong lessen en deze ochtend zat mijn mailbox vol met reacties. Zalig toch he mijn dag kan niet meer stuk. Dus doe zo voort met jouw activiteiten. Het zijn steeds zeer inspirerende quote en mailtjes die ik krijg van jou. Ik heb trouwens ook het webinar van minder piekeren gevolgd bij jou. Fijne dag nog Jan en tot weldra, An ACU
Lees verder
Lees minder
Gert Verhaert
 

Er liep iets mis met het posten. Lang geleden hebben we elkaar ontmoet op acc. Nadien heb ik gedaan wat jij beschrijft. Super! Ps: klein typfoutje in je eerste paragraaf
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Gert !
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.