START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Ambitieus en gedreven, maar nooit genoeg? Ontdek hier jouw grootste valkuil

Ben jij een ambitieus iemand? Gedreven en enthousiast voor nieuwe dingen, net als ik? Alles wat op je pad komt, lijkt heel boeiend en interessant. Net daarom zeg je graag en heel vaak “JA” tegen alles en iedereen. Niet omdat je geen nee durft zeggen, maar gewoon omdat je er echt zin in hebt. Je staat vol zin, vol goesting in het leven.

Dan heb je wellicht ook al ervaren dat het helemaal mis kan gaan. Je zegt tegen zoveel JA, dat je op den duur zoveel engagementen lopen hebt dat je het overzicht verliest. Als een volleerd jongleur had je alle balletjes mooi in de lucht, maar als er eentje valt, vallen ze allemaal. Het kan dan snel gaan: je verliest energie, je gedachten worden negatiever over jezelf en je omgeving, je zelfvertrouwen daalt enzo …

HEEL herkenbaar. En daar loert een bijzonder grote valkuil en die beschrijf ik in dit artikel.

valkuil van ambitieuze en gedreven mensen

Enkele weken geleden kwam ik het zelf voor de zoveelste keer tegen. Een mini-herval van mijn oude burn-out. Begin mijn twintiger jaren heb ik ooit een ernstige burn-out gehad en sindsdien ben ik daar vatbaar voor. Gelukkig heb ik destijds veel geleerd uit die moeilijke periode, vooral hoe rekbaar mijn fysieke en mentale grenzen mogelijkheden zijn. Als je eens over de grens bent geweest, dan leer je jouw eigen signalen veel beter kennen.

Mijn mini-herval was vooral lichamelijk. Mijn lichaam riep om rust, maar mijn "enthousiaste wil" liet de rust niet toe. Waardoor ik net iets te lang in het rood ben gegaan. Het gevolg was een grote vermoeidheid, zeer veel hoofdpijn en een sterk verminderde weerstand waardoor ik enorm vatbaar was voor de ene ziekte na de andere. Na enkele dagen van rust was het alweer veel beter met mij. En nu ben ik weer helemaal hersteld. Opnieuw een les geleerd.

Het zette me deze keer wel extra aan het denken. Wat maakt dat ik iedere keer opnieuw in mijn valkuil trap? Dat ik telkens opnieuw streef naar meer en beter, verder en langer. Dat ik steeds de lat opnieuw hoger en hoger leg, totdat ik net dat beetje te ver ben gegaan? Wat maakt dat ik, net zoals vele mensen rondom mij, er niet in slaag om permanent goed voor mezelf te zorgen?

De valkuil waarin we steeds opnieuw in trappen heet “gulzigheid”.

Waarom jij graag JA zegt

Positieve en enthousiaste mensen kunnen zich wellicht herkennen in deze redenen waarom jij graag JA zegt:
  • Je bent dienstbaar: je haalt energie uit het helpen van andere mensen
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel: een woord is een woord, en je komt afspraken altijd na
  • Je bent een echte enthousiast: alles wat nieuw is blinkt en trekt jouw aandacht
  • Je bent een pionier: je houdt ervan om nieuwe paden te ontdekken
  • Je bent ambitieus: je legt de lat voor jezelf graag net iets hoger
  • Je zorgt graag voor anderen: zorgen voor anderen zit in je bloed en maakt je gewoon erg blij

Groei als belangrijkste drijfveer?

Ambitieus en gedreven maar nooit genoeg? Dit is jouw grootste valkuil Ik ben niet perfect genoeg, niet slank genoeg, niet succesvol genoeg, niet slim genoeg, niet bijzonder genoeg, …

Het gevoel van niet goed genoeg te zijn, drijft ons om net dat extra iets te gaan doen. Je hebt de ene opleiding nog niet afgewerkt of je droomt al van een andere. Je hebt die ene 10km nog niet gelopen of je droomt al van de marathon. En wat is het volgende?

We hebben alles, behalve genoeg. Dat is het grootste probleem van vandaag.

De zelfhulpboeken in de winkels die vertellen dat we alles kunnen worden wat we maar willen, helpen ons niet. Integendeel, ze versterken ons idee van “niet goed genoeg” te zijn. Maar ook de media en onze vrienden drijven ons om nooit tevreden te zijn met de huidige situatie.

Tegengif voor onze valkuil van gulzigheid

Onze grootste valkuil lijkt dus gulzigheid te zijn: een grote honger naar steeds meer. Het tegengif is ZELFZORG. Het accepteren van jezelf zoals je nu bent.

Zeg maar eens tegen jezelf: ik ben genoeg en ik heb genoeg. En kijk eens hoe dat voelt.

Wat je in dit proces zeker kan helpen, is verstillen en versimpelen. Vorige week schreef ik een artikel over minimalisme, en ook mijn inleiding over mindfulness kan je alvast op weg helpen.

Verstillen met als doel om even uit je automatische "routine" te stappen en bewust(er) te zijn van dat wat er op dat moment is. Hierdoor komt er keuzevrijheid.

Het komt erop neer dat je tijd neemt. Tijd om af en toe te niksen, tijd om te lummelen, tijd voor verveling. Gewoon even "zijn" in plaats van "doen". Er zijn heel wat manieren om dat te doen en in een vervolgartikel kom ik hier op terug. Maar wil je graag nu al wat tips, lees dan zeker: Gun jezelf een pauze! 10 ideeën voor een mini-pauze tijdens de dagelijkse drukte.

VRAAG: hoe zorg jij voor jezelf en wat helpt jou om “genoeg te zijn en genoeg te hebben”?

Geef jouw reactie:

4 berichten

Ellen
 

Ik voel me niet genoeg voor andere mensen.. ? ik wil het je graag Prive uitleggen..
Lees verder
Lees minder
Ellen
 

Ik voel me niet genoeg voor andere mensen.. ? ik wil het je graag Prive uitleggen..
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Ellen, je bent meer dan welkom. Stuur me gerust een mailtje. Vriendelijke groeten Jan
Lees verder
Lees minder
Annemie Vrints
 

Dag Jan, ik kan me vinden in wat je schrijft over nooit genoeg. En de nood aan rust en effe niks. Blijft een aandachtspunt om deze momenten in te lassen. Waar ik ze vroeger soms wel had maar niet helemaal kon toelaten en van genieten, door oude overtuigingen, lukt me het nu meer en beter om deze momenten te omarmen. Toch is de matelose honger om te leven vanuit wat er in mij zit en wat op mijn pad komt, net wat mijn leven zo interessant maakt. Waar ik wel un gegroeid ben is om met die mateloosheid gerichter om te gaan. Gericht naar wat echt klopt voor mij op dit moment.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.