START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De 5 boeken die mijn leven een productieve boost gaven en waarom

Boeken: wie schrijft, die blijft. Wie leest... die maakt kans op een levensgrote verandering. Althans, dat is mij toch overkomen. En dat wel verschillende keren. Afgelopen week kreeg ik opnieuw de vraag naar boekentips en daarom besloot ik dit artikel te schrijven. Je krijgt in dit artikel de 5 boeken die mijn leven op z'n kop hebben  gezet en waarom. Veel leesplezier!

boeken lezen

1) De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, van Stephen Covey

Het boek "De zeven eigenschappen van effectief leiderschap" behoeft nauwelijks nog introductie. Het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Covey leert ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven, diensten en organisaties kunnen verbeteren. Succes vanuit een principiële levenshouding in nederigheid, integriteit, gematigdheid, trouw en geduld.

Covey zegt dat blijvend succes alleen mogelijk is door zeven "eigenschappen" na te streven:
  • pro-actieve levenshouding;
  • doelgerichte inzet (begin met het einde voor ogen);
  • prioriteiten stellen;
  • streven naar gezamenlijk profijt (win-winsituatie);
  • aandacht voor andermans belangen (empathie);
  • profijt uit verschillen halen (synergie);
  • voldoende rust nemen en ontspannen (balans tussen productie en productiemiddelen).
Hoe dit boek mijn leven veranderde?

Dit boek ontdekte ik in 2006 en volgde er meteen een opleiding over. Het was in een tijd dat ik voelde dat ik op een drijvend vlot zat. Ik voelde geen stabiliteit in mijn leven en was ongeduldig. Ik had zoveel zin om iets te gaan doen, maar wist niet wat. Dit boek gaf me op een zeer heldere manier richting en structuur in mijn leven. Het blijft nog steeds erg actueel en ik grijp dus graag regelmatig terug naar dit boek.

 

2) Een werkweek van 4 uur, Timothy Ferris

Een werkweek van 4 uur en een rijk leven leiden zonder veel te doen. Wie wil dat niet?

Vraag Timothy Ferris wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: ‘Skiën in de Andes’, ‘Duiken in Panama’ of ‘Tangodansen in Buenos Aires’. Of je nu een overwerkte loonslaaf bent of een ondernemer die klem zit in het succes van zijn bedrijf, dit revolutionaire boek wijst je de weg naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed.

Hoe dit boek mijn leven veranderde?

Dit boek kwam op het juiste moment in mijn leven. Ik voelde me een professionele "luiaard", zoals ik mezelf al wel eens noemde. Ik zocht (en zoek) altijd naar de slimste manier om iets in zo'n kort mogelijke tijd te doen mét het grootste effect. En ik voelde me hierover vaak schuldig. Dit boek was een zee van herkenning en ik zag in dat ik helemaal niet alleen was met die afwijking. Ook Tim Ferris zoekt de kortste en de leukste weg. Zijn boek staat bol van tips en inspiratie over hoe je een rijk leven kunt leiden, zonder dat je er super veel moet voor doen. Nee, het kan in een werkweek van 4 uur :-)

 

3) 1 Ding, het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen, Gerry Keller

Je wil minder afleidingen en minder hooi op je vork. De dagelijkse stortvloed aan e-mails, sms'jes, tweets, berichten en vergaderingen leiden je af en maken je gestresst. Je werk en familie eisen steeds weer en meer aandacht. Maar tegen welke prijs: tweederangs werk, gemiste deadlines, minder succes en veel, heel veel stress. Je wil productiever zijn, een betere levensstijl erop na houden, meer verdienen en vooral meer voldoening in je leven; meer tijd voor jezelf, je familie en je vrienden. 1 Ding zorgt voor een waanzinnig resultaat in elk aspect van je leven: werk, privé, familie en spiritueel. Het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen!

Hoe dit boek mijn leven veranderde?

Dit boek las ik in 2015. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen en het stond meteen op nr. 1 van beste boeken in 2015 en ... is tot op vandaag nog niet van zijn troon gestoten. Het is een boek dat je helpt focussen. Het boek veranderde mijn leven omdat ik in dit boek concrete handvaten heb gekregen om mijn focus ter hervinden en veel meer rompslomp links te laten liggen. Dankzij dit boek krijg je meer voldoening en meer tijd. Waar wacht je nog op? :-)

 

4) Eat Move Sleep. Why Small Choices Make a Big Difference, Tom Rath

In Eat Move Sleep, een beststeller van Tom Rath, krijg je inspiratie die je gezondheid voor jaren zal verbeteren. Je kent Tom Rath misschien van andere boeken, zoals Strenghtsfinder, maar dit thema is zijn grootste passie en expertisegebied.

Tom is zelf al jaren aan het strijden tegen kanker. En met succes. Dit dankzij kleine wijzigingen in zijn levenshouding op het vlak van juist eten, juist bewegen en juist slapen. Het boek is veel meer dan een boek. Het is een nieuwe (andere) manier van leven.

Hoe dit boek mijn leven veranderde?

Gezondheid is, sinds mijn vader overleden is, een thema dat mij enorm bezig houdt. Op een positieve manier dan. Ik zoek naar een goed evenwicht, zonder in extremen te vervallen. En laat eten, bewegen en slapen nu de 3 peilers zijn van een goede gezondheid. In dit boek krijg je écht de juiste tips voor een gezond leven ... zonder dat je een spartaans leven moet leiden of je dingen moet ontzeggen.

 

5) Getting things done, de kunst van stressvrije productiviteit van David Allen

Getting Things Done is de ultieme methode om productiever te zijn. Het stelt je in staat om snel informatie te filteren en wat relevant is onder te brengen in een extern 100 procent betrouwbaar systeem. Dit zorgt ervoor dat alle op dit moment niet-relevante informatie uit je zicht verdwijnt en op het juiste moment weer op je radar komt. Hierdoor heb je overzicht om met de juiste dingen bezig te zijn en de rust om hier echt je volledige aandacht aan te geven.

Deze methode is ontwikkeld omdat David Allen merkte dat de bestaande timemanagementmethodes simpelweg niet (meer) aansloten bij de huidige werksituatie. David Allen heeft het boek van begin tot einde herschreven met belangrijke aanpassingen en nieuw materiaal, waardoor het weer relevant is voor de werkvloer van vandaag.

Hoe dit boek mijn leven veranderde?

Ook een boek dat ik al een heel poosje geleden heb gelezen en toch vaak er weer bijneem als ik het gevoel heb de controle te verliezen. GTD of Getting Things Done is voor mij dé manier om perspectief en een gevoel van controle te hebben over al mijn projecten en todo's. Het veranderde mijn leven omdat dit boek me een helder en betrouwbaar systeem heeft gebracht. Het boek bracht me ook in contact met nieuwe mensen die ook met deze thema's bezig zijn. Ik heb er dus niet alleen een systeem aan overgehouden, maar ook nog eens nieuwe vrienden.

 

Vraag: Welk boek - dat jouw leven veranderde - voeg jij er graag aan toe?

Geef jouw reactie:

10 berichten

Ellen
 

The Happiness Project van Gretchen Rubin. Heeft me dichter bij de dingen gebracht die ik ECHT wil doen.
Lees verder
Lees minder
Heidi
 

'De valkuil van vriendelijk' (Jacqui Marson). Herkenbaar! Om bij stil te staan...
Lees verder
Lees minder
Grit
 

Lof der onzekerheid (Alan Watts). Na 30 jaar nog steeds actueel een guide line naar innerlijke rust
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Ja, die is inderdaad heel goed !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Ken ik niet en wil ik zeker lezen! Thx
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Oh, ken ik ook niet. Dank je wel voor de tip !
Lees verder
Lees minder
Els cousin
 

Net uit: je ongekende vermogens - Anthony Robbins -
Lees verder
Lees minder
San
 

" De ziel die haar naam zelf koos" Els de schepper. Eindelijk inzicht in...mezelf! :-)
Lees verder
Lees minder
An
 

Ik vind "Essentialsm" van Greg McKeown heel goed. En Stephen Covey zou zeker ook in mijn lijstje voorkomen - ik heb het meer dan 10 jaar geleden gelezen, maar het blijft goed en relevant! "Een ding" kende ik nog niet, maar na jouw enthousiaste aanbeveling, ga ik het zeker lezen!
Lees verder
Lees minder
frank
 

Leuk lijstje zeg, dat smaakt naar meer. Wat is jou nr 6, 7 8 , 9 10, 11, 12, 13 , 14, 15, 16, 17, 18, 19 en 20 ? ;-). Minder zweverig maar kan zeker iets in jou leven veranderen : Accelerated Learning Techniques van Brian Tracy. Mijn top 3 power books : the 7 habits of highly effective people (jou nr 1) to sell is human (iedereen verkoopt wel iets, desnoods jou mening) the phoenix project (soort beroeps autobiografie roman over de dingen noodgedwongen anders aan te moeten pakken)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.