START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Aflevering 8 - Teveel keuze: zo maak je een goede en snelle beslissing

Welkom bij aflevering 8 van de Coach Jan podcast.

Podcast 8 - Teveel keuze

Vandaag hebben we het over het hebben van teveel keuze en niet weten wat je wilt; zo neem je een doorstart.

We hebben het onder ander over :

Ik ben in mijn verleden absoluut al eens geconfronteerd met "keuzestress". In mijn 20'er jaren was ik heel vaak op zoek naar het antwoord op de vraag: "wat wil ik met mijn leven"? Ik vond alles interessant op die leeftijd en had moeite met het maken van keuzes. Ik kon met veel dingen aan de slag maar wist niet wat ik wilde. Tevens sprong ik vaak van de hak op de tak.

Ik ben toen veel gaan lezen, onder andere het boek “keuzestress” over het dertigersdilemma. Dit dilemma gaat over de situatie dat je bent afgestudeerd en aan het werk bent. Je hebt een gezinnetje en dan komt de vraag: is dit het nu waar ik van droomde? Ben ik gelukkig zo? Het is een soort van midlife crisis, maar dan wat eerder. Ik geloof dat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen om het beste van het leven te maken, maar ik geloof niet dat iedereen alles kan worden dat hij of zij wilt. Ik zou graag zien dat iedereen zijn eigen pad vindt en doet waar hij of zijn plezier in heeft.

Wat maakt kieze nou zo moeilijk?

5 redenen waarom kiezen zo moeilijk is
  • De illusie dat men een keuze heeft
  • Misschien ben je wel een people pleaser en maak je graag anderen gelukkig, je leeft vanuit een angst.
  • Soms is niet kiezen gemakkelijker, vermijden is ook een optie
  • De drang naar perfectie, als we kiezen hebben vaak ook een angst dat we niet meer terug kunnen en dat kan aardig in de weg staan bij het maken van een goede keuze
  • Het verliezen van het contact met de eigen behoeftes, wees bewust van je eigen normen en waarden. Een knoop doorhakken kan hierbij helpen.
3 technieken om beter knopen door te hakken
  • Leer te handelen in plaats van te piekeren, hiervoor heb ik ook een speciale training voor opgesteld, deze zal volgende week starten.
Gooi hiervoor een muntje op en luistert net voor de uitkomst naar uw boekgevoel. Volg dan dat gevoel.
  • Bouw een levenskompas, stel per levensdomein (vrienden, familie, hobby’s, gezondheid) en een verwachting op, zorg ervoor dat dit niet te concreet is, maak er een waarde van )
  • Stuur een mailtje rond naar je vrienden met hierin de vraag: wat maakt mij uniek? Zo kom je achter kennis over jezelf die je waarschijnlijk nog niet wist
Verder in deze aflevering: Genoemde personen  

Over de CoachJan Podcast

Jan Jacobs, of beter gekend als Coach Jan, is sinds 2007 dé coach van heel wat gedreven mensen die een gezonde boost willen geven aan de kwaliteit van hun leven. Coach Jan is zelf een zeer gedreven en ondernemend persoon. Naast zijn coachpraktijk, is Jan algemeen directeur van een welzijnsvoorziening met zo'n 100 tal medewerkers en geeft hij her en der lezingen en workshops. En als Jan niet met mensen werkt, is hij bezig met schrijven of sporten. Lees meer over Coach Jan hier.

Stel ons een vraag

Als je een vraag hebt, een reactie, een gedachte of een voorstel? Dan ben je meer dan welkom. Schrijf het bij de reacties op de website of stuur me een mail.

Deel de liefde

Als je genoten hebt van deze aflevering, geef ons dan een beoordeling op Itunes. Dat helpt ons de podcast beter en bekender te maken, zodat nog meer mensen kunnen genieten van een sprankelend, stressvrij en betekenisvol leven.

Abonneer je op de podcast

Genoten van de podcast? Abonneer je dan hier via:

download Podbean

podcast-sub-itunes Itunes

Geef jouw reactie:

2 berichten

Gudrun
 

Weer heel wat stof deze podcast enerzijds veel antwoorden op mijn verleden. Anderzijds veel stof om over na te denken. Een warme dank voor je inzet aan je medemens ! De vraag stellen, wat maakt mij bijzonder? Daar moet ik echt nog eens over na denken ;-) Maar ik kan hem wel beantwoorden naar jou toe, in zoverre dat ik je ken natuurlijk. Wat jou voor mij bijzonder maakt is dat je op een spontane manier dingen overbrengt waar iedereen iets mee kan, je vertelt over eigen ervaringen, eigen gevoelens wat je mens maakt en niet verheven. Ik waardeer die inzet geweldig en ben er zeker van dat België nog van jou zal horen. Je bent een verademing in deze tijd, Hartelijk dank. Gudrun
Lees verder
Lees minder
Kristel
 

Hele goede cast met nuttige tips. Doe zo voort, succes !
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.