START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De "Fuck-it lijst": wat je NIET meer gaat doen!

photo-1608134982564-349bd5379fea

Heb jij ook je lijstje met goede voornemens klaar? Of misschien heb jij net zoals ik een bucket-lijst? Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen "goede voornemens" en dat is een goede zaak. Ik doe er ook aan mee. Alleen maak ik geen "voornemens", ik zet mijn intenties om in doelen en ik hou me eraan ;-).

Naast doelen en een bucket-lijst, heb ik sinds kort ook een fuck-it lijst. Je leest het goed, een lijst met wat ik NIET meer ga doen. Nooit meer, want ik heb geleerd door ervaring dat bepaalde zaken voor mij niet werken. In dit artikel lees je alles over de fuck-it lijst en waarom ook jij er eentje zou moeten hebben.  

De bucket-lijst als bron van leuke, uitdagende activiteiten


Het is een zeer fijne manier om jezelf aan het dromen te zetten, om je wensen en je verlangens neer te schrijven. Het helpt om die extra sprankels aan je leven te geven en plezier te vinden. Ik kan het alleen maar aanraden. Dat wat op je bucket-lijst staat, is evenwel nog geen doel. Een doel is het pas wanneer je het ook concreet maakt, als je het SMART maakt.


Zeg fuck-it tegen dat wat je niet meer wil

Maar, laat ons eerlijk zijn. Onze vrijheid is niet onbeperkt. Er zijn nu eenmaal grenzen. Het was Claudia de Breij, in de wereld draait door, die sprak over de Fuck-it Lijst naar aanleiding van haar boek "Neem een Geit". Een leuk boek vol levenslessen. Bij een fuck-it lijst gaat het voor mij over "achteruit" kijken. Leren uit je ervaringen. En FUCK zeggen tegen dat wat NIET werkt voor jou. Je levenslessen bijhouden en regelmatig opfrissen kan je veel leed en pijn vermijden.


Begrenzing en eindigheid dragen bij tot geluk

Ik heb geen weet dat wat ik nu ga vertellen ooit wetenschappelijk onderzocht is, het is dus gebaseerd op mijn aanvoelen: Geluk zonder begrenzing bestaat niet. Mooie liedjes duren niet lang. Maar stel dat ze wel lang zouden duren: zou je ze dan nog mooi vinden? Op vakantie gaan vinden we wellicht allemaal leuk. Maar stel dat vakantie oneindig lang zou duren... zou je het op termijn dan nog appreciëren? Er is dus een grens nodig om te kunnen genieten. Een Fuck-it lijst, met dingen waar je NEE op zegt, is een manier om jouw grenzen te bepalen. 


3 vragen die je helpen om jouw fuck-it lijst te maken?

Zo'n fuck-it lijst helpt je om duidelijk NEE te zeggen. Wat zul je in je leven nooit meer doen?

Drie vragen die je helpen om je fuck-it lijst te maken:

 1. Waar zeg jij tegen: "ik zou dit ... of ik zou dat"?
 2. Wat stel jij uit of doe je liever niet?
 3. Wat levert meer frustratie op dan plezier?

Het zijn vragen die je richting kunnen geven en jouw eigen fuck-it lijstje kunnen vullen. Zo'n fuck-it lijst is nooit af. Hoe ouder je wordt, hoe meer zaken erop komen.


Wat met dingen die je niet leuk vindt, horen die ook op de fuck-it lijst?

Dat kan. Als je niet gelukkig wordt van poetsen en je hebt voldoende centjes om poetspersoneel in te kopen ... dan kan dat iets zijn voor op jouw fuck-it lijst. Of als je niet graag afwast en je koopt een afwasmachine, dan kan dat ook op je fuck-it lijst. Maar ... er zijn in het leven ook dingen die we niet leuk vinden, waar we fuck-it willen tegen zeggen maar die helaas wel bij het leven horen. Ik zou op mijn lijstje kunnen zetten: ziek worden, doodgaan, negatieve emoties, negatieve mensen, etc ... Maar helaas. Daar kan ik niets aan veranderen. Op je fuck-it lijst komen dus enkel maar die dingen te staan waar je daadwerkelijk controle over hebt, waar je een eigen keuze kunt maken.


Wat staat er op mijn fuck-it lijst?

Zaken die op mijn fuck-it lijst staan:

 • oppervlakkige relaties
 • mijn angsten laten overheersen
 • langdurige stress-situaties
 • drugs, roken en andere verslavingen
 • anderen die over me roddelen
 • mijn buikgevoel niet volgen
 • minder dan 8 uur gemiddeld slapen
 • concertpianist worden
 • topsporter worden
 • wrok koesteren tav anderen
 • over me heen laten lopen
 • mezelf vergelijken met anderen


Wat staat er zeker op jouw fuck-it lijst?

Geef jouw reactie:

8 berichten

Emmy
 

Mensen die mij negatieve energie geven, niet mijden, want daar voel ik me niet gelukkig mee. Ik ga ze wel uitleggen waarom ze me negatieve energie geven. En dan iets echt uit het dagelijks leven: mij niet meer laten gaan aan een pak chips!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Heel mooi Emmy, veel succes! En hou vooral het lijstje goed bij, want "oude gewoontes" ... weet je wel :-)
Lees verder
Lees minder
Mireille Peere
 

Ik zou niet weten waarop ik mijn buikgevoel niet meer zou volgen. Wat ik wel op mijn lijst zou zetten, is mijn niet meer druk maken in mensen die zeggen ik begrijp je volkomen. Maar ach je ziet er toch goed uit zo eeg zal het wel niet zijn. Chronisch ziek zijn. Dat gaat er nu echt op si. Bedankt voor de fuck-it tin jan.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel voor je leuke reactie. Inderdaad, buikgevoel volgen is heel erg belangrijk (althans, dat vind ik). Dus daarom dat ik het nooit meer wil tegenspreken. Ik wens jou alvast super veel succes om niet meer chronisch ziek te zijn. Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Els
 

Bijna alles op jouw lijst, is heel erg van toepassing voor mij. Alleen topsporter en concertpianist worden, zijn twee zaken die zo ver af zijn, dat ik ze niet op mijn lijstje zet. Ik vervang ze door: Spreken voor een grote groep en sporten die me niet liggen proberen om dan vast te stellen dat ik het niet volhoud.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Knap hoor Els! Succes
Lees verder
Lees minder
blablamieAnn
 

"vrienden" helpen. het soort vrienden dat je alleen maar hoort als ze je nodig hebben, maar die je laten vallen als een baksteen als jij hen nodig hebt. dat soort staat al een poos op mijn fuck it-list. en guess what? ik heb ineens meer tijd voor mezelf!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooi! :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.