START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Mijn 3 woorden voor 2016

Het is een traditie geworden. Elk jaar, in de laatste week van het jaar, maak ik tijd voor reflectie en een vooruitblik. De afgelopen week waren alle randvoorwaarden aanwezig om het ook echt goed te kunnen doen. Want ik ben ziek geworden. Mijn lichaam verplichte me om helemaal te stoppen. Ik kon niet meer verder. Stoppen en stilvallen en dan kijken wat komt. Heerlijk is het om die eerste energie opnieuw terug te vinden na even ziek te zijn en die nieuwe energie als een pasgeboren baby te koesteren. Opnieuw ken je de waarde van wat elke dag zo normaal lijkt.

Mijn 3 woorden voor 2016

In proces gaan

Het feit dat ik ziek was afgelopen week, maakte dat ik verplicht was om even te stoppen. Bovendien werd ik geïnspireerd door een bijzonder man: Seymour Bernstein.

Vrijdagavond was er op canvas een prachtige documentaire van Seymour Bernstein, meer dan 80 jaar en een virtuoos op de piano. Hij besloot op z'n 50ste om niet langer mee te draaien als concertpianist door alle stress die dat met zich meebracht en wijdde zich helemaal aan het geven van pianoles, een verder vrij onbekend en gedisciplineerd leven. Op de een of andere manier heeft Seymour Bernstein weten te ontroeren en heeft hij mij geïnspireerd. Hij straalde rust uit en tevredenheid en hij leek me erg eerlijk een puur. Het is ook dat wat ik in mijn leven zoek: een zekere eenvoud, puurheid, authenticiteit, rust en tevredenheid. Maar wat niet altijd zo gemakkelijk is. Het leven is eenvoudig, tot we beslissen om het moeilijk te maken.

Dankzij Seymour heb ik bovendien ook deze hemelse muziek van Bach opnieuw leren kennen. Ik kroop meteen zelf ook achter mijn piano :-)

Nog een laatste keer terugkijken naar 2015

In mijn vorig artikel schreef ik al het een en ander over hoe mijn jaar geweest was, in de vorm van 15 levenslessen van 2015.

Terugkijken is ontzettend belangrijk voor wie vooruit wil kijken. Je komt in een sfeer, je krijgt dingen helder en je maakt contact met dat wat goed zat, maar ook dat wat je anders wil.

Als ik alles voor mezelf overloop, dan merk ik dat "haast en spoed" mijn grote struikelblok was. En dat vormt voor mij de basis om het in 2016 anders te gaan doen.

Mijn 3 woorden voor 2016: Aandacht, Duurzaam, Sprankelen

Aandacht:

--> vertragen om te versnellen

Sinds 2007 ben ik een voorstander om te vertragen, zodat ik op het juiste moment kan versnellen. Hoewel leven in aandacht voor mij ontzettend belangrijk is, merk ik het afgelopen jaar dat ik mezelf, mijn gezin en mijn familie en vrienden vaak voorbij gelopen heb. Het is bijzonder druk geweest en dat is het nog steeds. Ik ben gedreven, ambitieus en doelgericht, maar de keerzijde is dat ik soms vergeet dat er ook nog een “hier & nu” is.  In 2016 wil ik met meer aandacht leven en werken.

Dat ga ik doen door vaker te vertragen, door vaker te mediteren en stilte-momenten in te bouwen. Pas als je het stil maakt bij jezelf, hoor je je eigen wijze stem.

Duurzaam:

--> minderen en verbeteren!

In 2016 wil ik me meer bewust worden van de ecologische impact die ik heb op mijn omgeving én op de toekomst van onze planeet.

Ik wil ervoor zorgen dat ik de wereld een stukje mooier achterlaat, dan hoe ze was toen ik geboren ben.

Het is mijn intentie om dat wat we in 2016 doen te onderwerpen aan de vraag of het beter / duurzamer kan? Ik wil mijn ecologische voetafdruk verkleinen door minder te vervuilen en de duurzaamheid en kwaliteit te verhogen van wat ik koop en produceer.

Dit op alle vlak:
  • Milieu
  • Voeding
  • Energie en mobiliteit
  • Duurzame aankopen en consumeren (of consuminderen)
  • Eerlijke marketing
  • Verhogen van (en meten van) klanttevredenheid
  • Investeren in duurzame samenwerkings­verbanden
  • Sociaal innoveren

Sprankelen:

--> leven en ondernemen met lef

In 2016 wil ik met meer lef leven en ondernemen. Ik wil vaker mijn comfortzone verlaten en het gevoel hebben dat ik leef. Ik ga sprankels toevoegen aan mijn dagen. Ik ga JA zeggen op dat wat mij meer vreugde geeft, ook al voel ik dat ik een drempel over moet. Ook in het (sociaal) ondernemen zal ik in 2016 een aantal mooie projecten uitwerken. Zowel bij Iona vzw als bij CoachJan.be.

Na de woorden ook de daden

Deze woorden dienen voor mij als inspiratie. Maar dat zijn uiteraard nog geen doelen. De komende dagen maak ik mijn doelen heel concreet, zodat ze ook meetbaar zijn en ik ze ook kan opvolgen.

Wil je jouw goede voornemens ook volhouden? Dan is dit een artikel dat ik kan aanraden: De 3 sleutels om jouw goede voornemens vol te houden

Voor Coach Jan heb ik wel al het een en ander concreet gemaakt. Dit kan ik je al vertellen:

Nieuw in 2016 bij Coach Jan

In 2016 start ik met een podcast. Vanaf de eerste week van januari zul je mij niet alleen meer lezen, maar ook horen. De voorbije maanden heb ik achter de schermen gewerkt aan de Coach Jan Podcast. Volgende week zondag vertel ik je er alles over, maar wat ik nu al kan verklappen is dat het een mix wordt van diepgaande gesprekken met bijzondere gasten én het uitwerken van bepaalde thema's samen met mijn "host" Annelies.

Aan de Antwerp Management School (de managementschool van de Universiteit Antwerpen) verdiep ik me momenteel in het thema sociaal ondernemen. Het raakt aan twee grote passies van mij: ondernemen én welzijn. Rond dat thema zal ik in 2016 ook publiceren. Het hoe en wat is nog niet duidelijk, maar dat er iets komt, dat is zeker.

En verder is het een belofte dat er elke week een nieuw artikel verschijnt, zoals je dit van mij intussen gewoon bent.

Vraag: wat zijn jouw woorden voor 2016?

Geef jouw reactie:

25 berichten

Emmy
 

Mijn drie woorden zijn: genieten, loslaten en graag zien. Ik besef ook dat ik niet genoeg geniet en altijd maar hol van hier naar daar. Loslaten is voor mij nog belangrijker: met Kerstmis kreeg ik het deksel op mijn neus: mijn oudste dochter wou door ruzie met haar broer niet aan dezelfde tafel zitten. Graag zien is voor mij het belangrijkste wat er is.
Lees verder
Lees minder
Emmy
 

Mijn drie woorden zijn: genieten, loslaten en graag zien. Ik besef ook dat ik niet genoeg geniet en altijd maar hol van hier naar daar. Loslaten is voor mij nog belangrijker: met Kerstmis kreeg ik het deksel op mijn neus: mijn oudste dochter wou door ruzie met haar broer niet aan dezelfde tafel zitten. Graag zien is voor mij het belangrijkste wat er is.
Lees verder
Lees minder
ingrid
 

Loslaten, positief denken en bewuster in het leven staan
Lees verder
Lees minder
ingrid
 

Loslaten, positief denken en bewuster in het leven staan
Lees verder
Lees minder
Christine
 

Echt luisteren....nog meer genieten....liefde!
Lees verder
Lees minder
corinne
 

Drie woorden die voor mij heel belangrijk zijn: aanvaarden,loslaten,overwinnen
Lees verder
Lees minder
Joris
 

Passie, Transformatie, Liefde! Alles naar een hoger plan tillen en uit mijn comfortzone komen om mijn kerntaak hier te ver(l)richten. Dank voor je inspiratie, Jan!
Lees verder
Lees minder
Joris
 

Passie, Transformatie, Liefde! Alles naar een hoger plan tillen en uit mijn comfortzone komen om mijn kerntaak hier te ver(l)richten. Dank voor je inspiratie, Jan!
Lees verder
Lees minder
erna
 

Gezondheid,loslaten,gelukkig zijn !
Lees verder
Lees minder
Leslie Vervloet
 

Proberen,niet opgeven, loslaten
Lees verder
Lees minder
Leslie Vervloet
 

Proberen,niet opgeven, loslaten
Lees verder
Lees minder
Gerda Arkes
 

Loslaten, mezelf zijn, dankbaarheid.
Lees verder
Lees minder
Ellen
 

Durven, zorgen voor de ander maar ook vr jezelf en geluk
Lees verder
Lees minder
Ellen
 

Durven, zorgen voor de ander maar ook vr jezelf en geluk
Lees verder
Lees minder
Marino
 

Loslaten, intuïtief leren luisteren naar mezelf door stilte en meditatie, doelen realiseren
Lees verder
Lees minder
Dominiek
 

Gezondheid, bewust (be)leven, loslaten
Lees verder
Lees minder
Dominiek
 

Gezondheid, bewust (be)leven, loslaten
Lees verder
Lees minder
PJ Klein
 

Voelen, genieten en loslaten. Voelen ivm bij nlp erachter gekomen dat ik meer een denker ben, en wil stapsgewijs iets minder analytisch worden. Genieten, van kleine dingen en dit meer met andere delen, meer het idee hebben dat ik me kan verbinden met anderen. Loslaten, soms versmelten in gedachten, en dmv mindfullness dit nog iets verbeteren. Laat voorop staan: Zoals het nu is is het ook al goed!
Lees verder
Lees minder
Annick Vanhove
 

3 zaken die de voorbije maanden gestart zijn en meegaan naar 2016: - voelen en echt luisteren naar mezelf en anderen - kwetsbaar (durven) zijn - vertragen en genieten
Lees verder
Lees minder
Isabelle
 

VerbInden, ontmoeten, lerend zijn mijn woorden voor 2016! Mercie Jan om me te laten stilstaan bij 2015 en benieuwd uit te kijken naar 2016.
Lees verder
Lees minder
Isabelle
 

VerbInden, ontmoeten, lerend zijn mijn woorden voor 2016! Mercie Jan om me te laten stilstaan bij 2015 en benieuwd uit te kijken naar 2016.
Lees verder
Lees minder
joke
 

Afsluiten van....uitkijken naar...genezen en opnieuw openstellen.. 2015 was een zeer moeilijk jaar voor mij,ben blij dati k het achter mij kan laten. Uitkijken naar wat 2016 mij gaat brengen.
Lees verder
Lees minder
joke
 

Afsluiten van....uitkijken naar...genezen en opnieuw openstellen.. 2015 was een zeer moeilijk jaar voor mij,ben blij dati k het achter mij kan laten. Uitkijken naar wat 2016 mij gaat brengen.
Lees verder
Lees minder
hilde
 

Mooi artikel, Jan. Mijn 3 woorden voor 2016 : - Focus - Vrijheid - Openbloeien Nog veel liefde, plezier, inspiratie, creativiteit en een goede gezondheid gewenst. Dit zal zeker lukken met je sprankelende duurzame aandacht. Vriendelijke groet. Hilde van den Broeck
Lees verder
Lees minder
hilde
 

Mooi artikel, Jan. Mijn 3 woorden voor 2016 : - Focus - Vrijheid - Openbloeien Nog veel liefde, plezier, inspiratie, creativiteit en een goede gezondheid gewenst. Dit zal zeker lukken met je sprankelende duurzame aandacht. Vriendelijke groet. Hilde van den Broeck
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.