START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Aflevering 5 - Wees geen slaaf van je verstand - Tips tegen piekeren

Welkom bij  aflevering 5 van de Coach Jan Podcast.

Deze aflevering gaan we het hebben over piekeren, en over hoe je kunt stoppen met slaaf te zijn van je verstand. Heb jij al wel eens last van doemgedachten, je zorgen maken, ... ? Dan is dit de aflevering die jij niet mag missen. Veel luisterplezier!

Piekeren - Podcast 5

Allereerst wil ik graag iedereen bedanken voor het vervullen van mijn dromen. Mijn podcast gaaat erg goed, beter dan ik had mogen dromen en ik wil Annelies graag bedanken voor het mogelijk maken van de podcast.

Wat is nu eigenlijk piekeren? Veel mensen maken zich zorgen en hebben bepaalde gedachtes over dingen die kunnen gebeuren maar waarschijnlijk nooit gaan gebeuren. Vaak gaan ze ook over het verleden. De precieze definitie luidt dat piekergedachten steeds terugkerende negatieve gedachten zijn over problemen of dingen die je als negatief ervaart.

Dit piekeren kan je focus wegenemen en je zicht vertroebelen. Hierdoor kun je je niet concentreren op de dingen die je moet doen, zoals je werk. Wij gebruiken ons verstand voor veel nuttige dingen, maar hierna moeten we het weer opbergen, anders loop je de kans slaaf te worden van je eigen verstand. Gebruik je verstand als dienaar.

In deze podcast leer je enkele methodes:
  • Hoe en waarom je je aandacht trainen helpt
  • De vragen die je kunt stellen over jouw piekergedachten om het piekeren te stoppen
  • De methode der methodes: het Piekerkwartier, waar ik al vele mensen mee geholpen heb
  • En hoe je jouw aandacht kunt herfocussen door te doen: minder piekeren, meer doen
Verder nog in deze aflevering:
  • De bijzondere Selah Sue en piekeren
  • Het boek van Eckhart Tolle en het verstand
  • Wat als je in je bed ligt en niet kunt slapen?
Ik heb ook een programma ontwikkeld waarin we op zoek gaan naar doelen en minder gaan piekeren, http://www.minderpiekeren.com/.

De links in deze aflevering: Muziek gebruikt in intro, outro en tune zijn van Steven O'Brein

Geef jouw reactie:

6 berichten

Monique Aukema
 

Over de verwondering van een kind, de beginnersmind, heb ik wel een vraag: Ik kan mij ook herinneren dat ik voor het eerst met mijn kinderen op het strand was, onze oudste was (kan hij nog steeds zijn, inmiddels is hij 15 jaar) nogal een angstig kind. De verwondering die jij zag bij jouw dochter, zag ik bij mijn kind in de vorm van angst i.p.v. verwondering. Angst m.n. voor het geweld van de golven. Hij wilde absoluut niet in de buurt van de zee komen. Het klinkt mooi, die beginnersmind vanuit het verhaal dat jij vertelt over jouw dochter, maar bij mensen die van jongsaf aan al vanuit angst de wereld in kijken is dat best lastig. En welke suggesties geeft je die mensen? Ik ben benieuwd hoe jij hiernaar kijkt! Met vriendelijke groet, Monique Aukema
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Monique Dank je wel voor jouw reactie. Ik denk dat je vast al een hele zoektocht hebt afgelegd hoe je hier beter kan mee omgaan. De tips die ik je dus kan geven, zullen wellicht dezelfde zijn. Angst hoort bij het leven. En sommige mensen / kinderen hebben meer angstgevoelens dan anderen. Als het je dagelijks leven belemmert, dan spreken we zelfs van een angststoornis. De belangrijkste tip om goed met een kind met angst om te gaan is: neem de angst serieus en benoem het ook dat het normaal is. We willen heel vaal als ouder of als persoon die angstig is, dat die angst weggaat. En hoe meer je probeert om de angst weg te halen, hoe angstiger dat een kind / persoon wordt. Want mogelijks creëer je dan een subprobleem: het vechten tegen de angst. De angst opmerken, accepteren en laten zijn ... en vervolgens leren dat angst bij het leven hoort en zoals de zee met golven komt en terug gaat, dat is het leerproces om met moeilijke gevoelens te leren omgaan. Misschien is mijn antwoord niet helemaal duidelijk, of roept het extra vragen op. Je bent uiteraard welkom!
Lees verder
Lees minder
David
 

Hallo Jan, Je zegt: "met piekeren heb ik nog nooit iets in de wereld gezet." Piekeren levert zogezegd niets op. Dat zette mij aan het denken... Zou piekeren ook niet kunnen aangeven wat je belangrijk vind in te nemen beslissingen? Ikzelf vraag me bvb. op dit moment af bij welke verzekeringsmakelaar ik mijn autoverzekering zou nemen. Allerlei gedachten flitsen mij daarbij door het hoofd. En, mijn perfectionistisch kantje neemt zeker geen genoegen met de eerste de beste - het mag m.a.w. niet de gemakszuchtige oplossing worden. Als ik bij al die gedachten stilsta, dan besef ik dat ik gevoelsmatig allerlei randvoorwaarden heb. Zo wil ik dat de makelaar fysiek vlot bereikbaar is. Ik wil ook de mening van een onafhankelijk makelaar minstens eens horen. Enzovoort. Door dat allemaal op papier te zetten, worden mijn piekergedachten duidelijker, en nog mooier; ze geven mijn innerlijke waarden aan en reiken me de voorwaarden aan waaraan de uiteindelijke oplossing zal moeten voldoen. Wat ik wil zeggen: piekeren is misschien een mooi en noodzakelijk proces dat voorafgaat aan het nemen van een beslissing. Je moet alleen weten wanneer je genoeg gepiekerd hebt en moet overgaan tot het implementeren van de oplossing. In mijn geval: het bellen en afspreken met enkele verzekeringsmakelaars. De piekerfase kan je dan koesteren en je kunt er gerust door zijn dat de oplossing zal zijn zoals je wilt - of dat je minstens zal herkennen welke richting juist en fout is. Groetjes, David.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag David, dank voor je reactie. Piekeren is voor mij niet hetzelfde als je brein gebruiken om een goede beslissing te nemen. Zoals jij het beschrijft, klinkt het alsof je goed nadenkt voordat je een beslissing neemt. Piekeren is niet komen tot een beslissing, steeds malen in je hoofd, je zorgen maken, enzo... Vriendelijke groeten Jan
Lees verder
Lees minder
Johan Samson
 

Prachtige tips. Ga ik zeker proberen.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Johan ! :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.