START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Je zelfvertrouwen vergroten? De beste tips uit onze facebookgroep!

Op internet kun je duizenden tips lezen om jouw zelfvertrouwen te vergoten. Wellicht heb jij er al heel wat gelezen. En toch lees je dit artikel. Hoe komt dat? Werken de vorige tips niet? Of is er iets anders aan de hand? In dit artikel krijg jij een antwoord op de vraag wat zeker NIET werkt om je zelfvertrouwen te vergroten en krijg je de beste tips en ervaringen van vrienden uit onze facebookgroep. Veel leesplezier!

Zelfvertrouwen vergroten

Afgelopen week stelde ik op facebook de vraag: "Jouw kennis en ervaring heb ik nodig voor mijn nieuw artikel van zondag. Wat zijn jouw beste tips voor het vergroten van jouw zelfvertrouwen. Ik wil alleen maar tips en suggesties die je zelf ook echt hebt toegepast en die voor jou ECHT werken. Schrijf jouw tip hieronder + stem via "vind ik leuk" op de tips die je interessant vindt. De beste tips halen (met vermelding van je naam) het artikel. Dank je wel en succes!"

Facebook vraag Coach Jan

Hierop kreeg ik ontzettend mooie en fijne reacties. Dank je wel daarvoor. Onderaan dit artikel ga ik er verder op in. Maar voor ik verder ga, wil ik samen met jou even stilstaan bij wat zelfvertrouwen nu precies is.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is geloven in jezelf. Het is vertrouwen op je eigen mening, het geloven in jezelf en in jouw kunnen. Het bepaalt in sterke mate hoe je naar jezelf kijkt en hoe je met jezelf omgaat.

Als je een gezonde dosis zelfvertrouwen hebt, dan zul je betere prestaties leveren, een betere mentale gezondheid ervaren, meer tevreden zijn, zal je zelfwaardering vergroten, zul je realistische doelen stellen en bereiken, meer uitdagingen aangaan, ...

Kun je ook teveel zelfvertrouwen hebben? Ja, dat kan zeker. Mensen die teveel zelfvertrouwen hebben, zijn vaak zo overtuigd van zichzelf dat ze geen voeling meer hebben met andere mensen. Soms komen ze arrogant over en luisteren weinig naar anderen.

Zo breek je jouw zelfvertrouwen af:

Er is zeker een recept om jezelf helemaal de grond in te boren. Hier krijg je de beste tips om je zelfvertrouwen af te breken.

Jezelf vergelijken met anderen Je zal altijd wel iemand vinden die het beter doet dan jij. Anderen zullen al meer boeken geschreven hebben dan jij, of meer kilometers gelopen hebben, meer marathons, meer ... Vergelijk jezelf veel liever met jezelf in de tijd en kijk vanwaar je komt. Het proces is veel belangrijker dan het ultieme doel.

Innerlijke dialogen voeren met jezelf over hoe het met je zelfvertrouwen is Piekeren over je zelfvertrouwen helpt je zeker niet. Integendeel, vaak kom je zo in een vicieuze cirkel terecht en zal het van kwaad naar erger gaan. Onderaan dit artikel kun je je inschrijven voor een gratis webinar over: "minder piekeren, meer bereiken". Zeker de moeite waard om van dat piekeren vanaf te geraken.

Vechten tegen je "te kort" aan zelfvertrouwen Ervaar je een tekort aan zelfvertrouwen, dan helpt het niet om je er tegen te verzetten. Kijk of je de gedachten en de emoties erover kunt laten zijn. Niet wegduwen, gewoon laten zijn. En of er daarnaast ook andere zaken zijn die je kunt opmerken. Als alle energie gaat naar dat wat je niet wil, dan is er niets meer over voor dat wat je wel wil.

Niets proberen, omdat je geen zelfvertrouwen hebt Als je helemaal niets doet, zul je ook nooit kunnen bouwen aan je zelfvertrouwen. Experimenteren is hier het sleutelwoord.

Opgeven als iets niet lukt van de eerste keer Vaak zien we de successen van anderen. Wat we niet weten is hoeveel tegenslagen iemand gekend heeft. Niemand is alwetend en succesvol geboren. Iedereen heeft evenveel tijd in een dag. Het is enkel een kwestie van proberen, leren en slagen.

 

Verander van een "statische" naar een "groeiende" mindset

Het is je mindset die bepaalt hoe je naar jezelf (en naar de wereld) kijkt. Het boek Mindset, de weg naar een succesvol leven van Carol S. Dweck is een echte eye-opener op dat vlak. Naast onze talenten en vaardigheden, zorgt ook ons denken ervoor of we succesvol zijn. Kleine en grote succeservaringen zorgen dan weer voor een boost voor ons zelfvertrouwen.

Growth-v-Fixed

Een statische mindset?

Mensen met een "statische" mindset denken van zichzelf dat ze slim zijn. Ze geven snel op, houden niet van uitdagingen of experimenten. Als ze andere mensen zien slagen, voelen ze zichzelf bedreigd. Ofwel zijn ze goed in iets, ofwel niet. Groeien staat niet in hun woordenboek.

Een "op groei gerichte" mindset

Dit zijn mensen die houden van experimenteren en proberen. Ze hebben de overtuiging dat ze alles kunnen leren wat ze maar willen, als ze er maar voldoende tijd en energie aan besteden. Ze dagen zichzelf graag uit.

 

De beste tips die echt werken om je zelfvertrouwen te vergroten?

Op mijn vraag op facebook kreeg ik heel veel reacties. Zo goed als alle reacties bevestigen: enkel met je hoofd kom je er niet. Uit een boek kun je NIET leren piano spelen. Groeien vraagt om ACTIE. Kom uit je hoofd en ga iets ondernemen. Of je nu slaagt of niet, dat maakt niet uit. Experimenteer en leer. En vergroot op die manier je zelfvertrouwen.

Geen enkele tip werkt, als je de tip niet uitprobeert.

De sleutel tot succes is dus simpel: doen, proberen, experimenteren ...

Niet teveel stilstaan bij wat je gaat doen, maar gewoon doen.
  • Wil je graag solliciteren, maar durf je niet? Gewoon doen!
  • Wil je graag voor een groep spreken, maar durf je niet? Gewoon doen!
  • Wil je iemand aanspreken op café, maar durf je niet? Gewoon doen!

Extra tips van de facebookvrienden van Coach Jan:

De tip van Liene: verander je gedachten en je gedrag

Facebook reactie 1

De tip van Katrien: kom op voor jezelf

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.17.27

De tip van Bianca: kom uit je comfortzone

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.17.49

De tip van Margriet: breng jezelf in het hier & nu

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.18.02

De tip van Liesbet: zie jezelf graag en geef jezelf af en toe een cadeautje

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.18.17

De tip van Soshi: vallen en weer opstaan

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.18.40

De tip van Elien: doen, doen, doen

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.18.52

De tip van Ilse: verzamel complimentjes van anderen

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.19.00

Nog extra tips van Petra, Belinda, Gertie, Emily

Schermafbeelding 2016-01-24 om 09.19.29

 

Vraag: Wat is jouw tip om je zelfvertrouwen te vergroten en wat ga jij hiermee binnen de 24 uur doen?

 

Geef jouw reactie:

1 reactie

wimannerel
 

Dankjewel voor deze tips, Jan! Hier zijn nog 3 tips voor meer zelfvertrouwen: https://wimannerel.wordpress.com/2014/01/02/3-tips-voor-meer-zelfvertrouwen/
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.