START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De 15 belangrijkste levenslessen die ik in 2015 leerde

2015 is hét jaar dat de website van CoachJan.be een grote doorbraak kende, acht jaar na de opstart. In dit artikel blik ik terug op een fantastisch mooi jaar en ik geef je een inkijkje in mijn 15 belangrijkste lessen die ik leerde. Volgende week breng ik je een vooruitblik op 2016, want dat belooft een zeer spannend jaar te worden met enkele grote verrassingen.

Mindmap 2015 Mijn persoonlijke mindmap voor 2015, gemaakt tijdens de Stille Dag 2014

Tijd maken voor een stil moment

Vorig jaar sloot ik 2014 af met een “Stille Dag”. Het is een creatieve dag van reflectie en vooruitblik. Het resultaat was een helder en uitdagend plan (zie foto). Mijn wensen en verlangens op 1 papiertje. Mijn ultieme doel voor het voorbije jaar was "genieten van de essentie". Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Het plan heb ik voor zo’n 80% gerealiseerd en daar ben ik natuurlijk super blij mee: zoals het lopen van een marathon, het geven van een concert, mijn doelen rond bewegen, slapen en voeding, ...

Deze mindmap vormde de basis om mijn doelen voor 2015 zeer helder te krijgen. Maar het was uiteraard slechts een begin, daarna kwam nog concreet maken en het opvolgen van de doelen en vooral ... het realiseren ervan.

Coachjan.be kreeg een facelift

Net voor de zomer vernieuwde ik de website en schreef ik elke week, consistent een artikel over een actueel thema van die week. En door de reacties en vooral de vele bezoekers, merk ik dat het gesmaakt wordt. JOU ben ik zeer dankbaar voor je bezoekjes, de reacties, het vele delen op sociale media, …

Ik ben trots dat ik op deze manier mensen het afgelopen jaar meer dan 54.000 mensen kon prikkelen om samen te bouwen aan een sprankelend en betekenisvol leven. Een stijging van maar liefst 137,65% ten opzichte van 2014.

Jij hoorde daarbij. Dank je wel !

Mijn 15 belangrijkste lessen van 2015

1. Tijd is NIET hetzelfde als capaciteit

Het is een les die ik leerde van Johan: tijd is iets anders dan capaciteit. We hebben allemaal evenveel tijd in de dag, maar de beschikbare tijd of capaciteit is voor iedereen anders. Productiviteit en je doelen halen, hangt in grote mate af van het goed inschatten van je beschikbare tijd. Plannen van je ideale week is de sleutel om dingen gedaan te krijgen. Ik schreef er een artikel over: zo bouw je stap voor stap jouw ideale week.

2. NEE zeggen is het nieuwe JA zeggen

De mens is een sociaal wezen. We leven samen met anderen. Het juiste evenwicht vinden in “ruimte voor de ander” en “ruimte voor jezelf” is wellicht voor veel mensen een opdracht. Toch voor mij. Assertiviteit, voor jezelf opkomen, is dan een welgekomen vaardigheid. Dit besprak ik in het artikel: Zo zeg je nee tegen anderen en eindelijk JA voor jezelf.

3. Zeg wat je te zeggen hebt

Durven zeggen wat je te zeggen hebt, zonder angst om afgewezen te worden. De kunstmatige harmonie doorbreken en het conflict aangaan. De kracht van verbindende communicatie is een zeer mooie en waardevolle tool, zo kun je lezen in het artikel.

4. Loslaten is een kunst

Negatieve gevoelens, pijnlijke momenten, ziekte en zelfs de dood … het hoort allemaal bij het leven. Hoe leer je jezelf weerbaar maken voor dingen die gebeuren en waar je geen grip op hebt? Een vraag waarop wellicht geen eenduidig of pasklaar antwoord te formuleren is. In dit artikel neem ik je mee in een boeddhistisch verhaal, over een moeder die net haar kind is verloren: De kunst van het loslaten: of hoe je negatieve gevoelens of ervaringen accepteert

5. Jezelf graag zien en jezelf accepteren is "hot"

Ook ruzies horen bij het leven, zeker als je samen onder 1 dak woont. En ruzie brengt soms ook inspiratie ... en inzicht. Zo had ik het afgelopen jaar een ruzie met mijn vrouw, achteraf gezien een vrij banale ruzie. Het ging over wie wat doet in het huishouden. Het was zo’n scorebord ruzie, waarbij je discussieert over wie / wanneer / het meeste … het beste …  Wat Leen op het einde van het gesprek zei, heeft me een bijzonder mooi inzicht gegeven, waarvoor ik erg dankbaar ben. Ze zei: “Jij wil in alles altijd de beste zijn, jij wil zo perfect zijn”. Baf, dat kwam binnen, want dat klopt. Het gaf me meteen inspiratie voor dit nieuwe artikel: Jezelf accepteren? Word beste vrienden met je innerlijke criticus.

6. Het is maar waar je aandacht aan schenkt: positieve of negatieve gedachten

Worstelen met jezelf, en dan met negatieve gedachten over jezelf of belemmerende overtuigingen. Het zijn zaken die ons als mens klein houden, ze beletten ons om te groeien en om die dingen te doen die we zo graag willen. En hoe jammer is dat nu dat mensen niet al hun mogelijkheden aangrijpen om te gaan voor wat ze belangrijk vinden? In dit artikel duik ik in het thema “belemmerende overtuigingen” en hoe je ze kunt omkeren.

7. Vertragen en versimpelen maakt je wijzer, maar valt als eerste weg als het te druk wordt

Al ooit een vastgereden auto in de modder zien wegrijden door hard op de gaspedaal te duwen? En toch is het dat wat we allemaal doen: als het druk is... nog harder werken. Vertragen, afstand nemen en helder kijken… het is de vaardigheid om wijze beslissingen te nemen. Ik schreef enkele artikels over dit onderwerp, maar in “te druk, haast je dan langzaam” of “10 ideetjes voor een minipauze” staat de essentie.

8. Eten, bewegen en slapen

Ook gezond eten, bewegen en slapen was voor mij in 2015 een hoofddoel. Je lichaam verzorgen is erg belangrijk voor een sprankelend leven. Ik ging vele kilometers wandelen, en trainde voor een marathon die ik succesvol liep in Antwerpen. Daarnaast is wat je eet en dus in je lichaam brengt een serieus onderschat onderdeel van hoe je je voelt en hoe productief je bent. Ik schreef ook hierover een artikel: beter eten, bewegen en slapen.

9. Geld is niet belangrijk, als je er genoeg hebt

Zeggen dat geld niet belangrijk is, zou erg flauw zijn. Geld is wel belangrijk om een bepaald comfort te bereiken. Nadat je een bepaalde som verworven hebt, is geld minder belangrijk. Het hangt natuurlijk ook af van je gezinssituatie en van wat jij definieert als jouw comfort, wat je nodig hebt om een goed leven te hebben. Hoe je financieel gezond wordt, vertelde ik in dit artikel: Zo word je financieel gezond en bereik je financiële vrijheid.

10. Introverten aan de macht

Het afgelopen jaar was ook erg veel te doen rond introverte mensen. Het is hip om introvert te zijn. Hoe ga je als introverte persoon om met de overwegend extraverte wereld. Dat schreef ik in het artikel: succes als introvert in een extraverte wereld en zo kom je als introvert in de flow van je leven.

11. Kleine gezonde dagelijkse gewoontes maken een wereld van verschil

Een bergbeklimmer bereikt pas de top door op een bepaald moment de eerste stap te zetten richting die top. We weten dat allemaal en toch laten we ons vaak intimideren door ons verlangen om al iets te kunnen, door ons te vergelijken met anderen, enzo ... Lees hier hoe gezonde dagelijkse kleine gewoontes je leven een boost geven.

12. Uitstelgedrag of procrastinatie aanpakken

Ja hoor, ik heb er zelf ook last van. Soms schuif ik iets aan de kant in de hoop dat het vanzelf opgelost raakt. Dat is wishful thinking uiteraard. En we stellen allemaal wel eens wat uit. Eerst voor 5 minuten, dan voor een half uur en voor we het weten, is het een maand later. Ja, je kan niet alles tegelijkertijd en prioriteiten stellen is noodzakelijk. Maar uitstellen kan echt lastig zijn. Denk maar aan die situaties waarbij je belangrijke zaken op de lange baan schuift en je jezelf hierdoor in de problemen brengt. In het artikel “7 manieren om te stoppen met uitstellen en dingen gedaan te krijgen” ging ik hier dieper op in.

13. Kiezen is winnen

Keuzestress… een thema dat mij al heel m’n leven achtervolgt. Ik weet dat het er is en word er nog vaak mee geconfronteerd. Gelukkig heb ik intussen heel wat manieren gevonden om de keuzestress niet te laten overheersen. Ik beschreef het voorbije jaar 5 redenen waarom je moeilijk kunt kiezen, alsook hoe een levenskompas je helpt met kiezen.

14. Passie zoeken is een slecht idee

Over “passie” werd heel veel geschreven de voorbije jaren. Alleen gaf het altijd een wat wrang gevoel. Er klopte iets niet voor mij. Je passie volgen is gemakkelijk gezegd, maar wat als je niet weet wat je wil… ? In dit artikel kreeg ik het helder: waarom je passie zoeken een slecht idee is.

15. Micro-avonturen maken je leven spannender

Huisje, tuintje, boompje …. eenmaal we gesetteld zijn, kan de routine (en verveling) sneller toeslaan dan je denkt. Heel wat dertigers en veertigers die druk gewerkt hebben aan hun carrière, beseffen plots dat er wel iets meer is dan enkel druk te werken. Maar hoe breng je plezier in je leven naast al je verantwoordelijkheden? Micro-avonturen kunnen wel eens de oplossing zijn! In dit artikel vertel ik je er graag meer over: ga op Micro-Avontuur en breng (opnieuw) sprankels en plezier in je leven.

54.000 keer bedankt!

Ik wil dit artikel graag eindigen om je 54.000 keer te bedanken voor je trouw en vriendschap. Ik hoop je ook in 2016 vaak te mogen verwelkomen op coachjan.be en nog liever tijdens een of andere gelegenheid in het echte leven!

VRAAG: Wat is jouw belangrijkste levensles van 2015? Schrijf ze hieronder bij de reacties

Geef jouw reactie:

11 berichten

Vos Dominicus
 

Zware levensles; op pensioen gaan, moet je leren, terug babystapjes zetten al is je verstand een TGV trein
Lees verder
Lees minder
Laure
 

Leuke terugblik, het was een productief jaar voor jou. Benieuwd naar je mindmap met je doelen voor 2016! Mijn belangrijkste levensles van 2015 was jouw nummer 3: Zeggen wat je te zeggen hebt. Ik ben helemaal niet meer bang om mijn gedacht te zeggen. Dat voelt niet alleen instant goed, bevrijdend, maar maakt ook vooruitgang van de kwestie mogelijk, een probleem lost op, én het is uiteindelijk beter voor de relaties. Ik ervaar het als een teken van volwassenheid!
Lees verder
Lees minder
Rose
 

mijn belangrijkste levensles is door meer me-time in te plannen geraakt het werk ook gedaan en voel ik me veel beter
Lees verder
Lees minder
sofie
 

Mijn belangrijkste levensles van 2015 is dat ik me veel minder aantrek van wat anderen denken over mijn beslissingen, mijn leven, kortom wat anderen denken is minder belangrijk dan wat ik zelf denk.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Laure! Inderdaad, een erg productief jaar en heb heel veel zin in 2016. Inderdaad, zeggen wat je te zeggen hebt kan erg bevrijdend zijn. Veel succes ook in 2016!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

He ja, dat ervaar ik ook: door tijd voor jezelf te plannen, krijg je extra energie en ruimte om te doen wat nodig is. Thx !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dat is inderdaad een grote stap! Veel succes in 2016
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Helemaal juist! :-) Jij bent architect van je eigen leven! veel succes in 2016
Lees verder
Lees minder
Stefaan
 

Bang om iets te doen? Gewoon doen. Er tegen aan gaan. En dan leek die berg plotseling maar een heuveltje te zijn.
Lees verder
Lees minder
Maureen
 

De koe bij de horens vatten, stralen, genieten... Ik ga ervoor!
Lees verder
Lees minder
Rita Stevens
 

Altijd bang om iets verkeerd te doen, heel veel problemen met moeder en nu moet ik met veel spijt in mijn hart toch de knoop moeten doorhakken om haar naar het rusthuis te laten gaan, maar zij wil zelf niet en ik ga weeral met een enorm schuldgevoel zitten maar zo gaat het echt niet meer, ik ga er zelf aan kapot.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.