START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Welke (innerlijke) wolf voed jij?

welke-wolf-voed-jij

Je hebt het vast al meegemaakt dat je een bepaald idee hebt over jezelf, iets of iemand anders. En dat je die gedachte moeilijk kunt loslaten. Hoe meer je dat "verhaal" aan jezelf vertelt, hoe sterker dat idee wordt. Alles wat je ziet en hoort, elke gebeurtenis is een bevestiging van je eigen idee.

In dit artikel breng ik je het verhaal van de twee wolven en wat dit verhaal voor mij persoonlijk betekent.


Over hoe ik opgroeide ...

Opgroeien was voor mij niet evident. Mijn vader had zelf een moeilijke jeugd gehad en was misschien niet klaar met zijn eigen verhaal om zelf kinderen te krijgen. Het gevolg was dat ik in mijn jeugd geen vaderfiguur heb gekend. Tot dat besef ben ik pas laat in mijn twintiger jaren gekomen, toen hij al gestorven was.

Gelukkig kon ik wel rekenen op de steun van mijn moeder, zodat ik toch een warme thuis had. Gedurende een lange tijd in mijn jeugd werd ik gepest. Ik was een erg gevoelige jongen, zeer muzikaal en intelligent. Ik herinner me zeer goed dat ik op school vaak moest weglopen van de andere kinderen die me achterna zaten. Ze deden me vallen en dan sprong iedereen op mij. Ook herinner ik me dat ik in een kast werd opgesloten, of dat ik letterlijk aan de kapstok werd gehangen door leerlingen.

Ik liet dat allemaal gebeuren en zocht vaak naar de humor ervan. Het was mijn overlevingsstrategie: humor gebruiken, er zelf ook mee lachen en steeds de omgeving analyseren op potentieel gevaar. Ik wou ook niemand tot last zijn, niet de juffen, niet mijn ouders. Daarom zei ik er ook erg weinig over. Op school presteerde ik niet goed. Altijd met de hakken over de sloot. Als opmerking op mijn rapport kreeg ik dan ook altijd: Jan kan beter, er zit meer in. Maar ik deed het niet. Misschien was dit mijn manier om mezelf te saboteren, low profile te blijven?

Dit is hoe ik de wereld heb leren kennen. Ik werd voortdurend met de gedachte geconfronteerd dat ik niet deugde, dat ik er niet bij hoorde en dat ik me best zo low profile mogelijk opstelde om niet op te vallen. Dit waren voor mij lange tijd zeer belemmerende overtuigingen. Dankzij heel veel werken aan mijn persoonlijke groei heb ik deze gedachten kunnen ombuigen en kon ik ook helemaal loskomen van deze gedachten. Het zijn enkel nog gedachten en geen waarheid meer. En zo heeft iedereen heeft zijn eigen geschiedenis.


Laat me je een
verhaal vertellen over de "Twee Wolven"

Een oude Cherokee indiaan geeft zijn kleinzoon onderricht over het leven. ‘Binnen in me is een gevecht gaande‘, zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven.’ ‘De ene wolf is slecht: hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.’ ‘De andere wolf is goed: hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd en datzelfde geldt voor ieder mens.’ De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen?’ De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig: ‘Degene die je voedt.’


De twee wolven in mijn leven

Lange tijd heb ik geleefd vanuit de waarheid dat ik niet deugde, niet slim was, niks betekende, enzo … Ik leefde een leven vanuit minderwaardigheid en zelfs zelfmedelijden. Ik voedde de slechte wolf in mezelf en zorgde daardoor dat ik mezelf en andere mensen mij zo zagen.

Hoe omgaan met de slechte wolf in je leven?

Eerst en vooral is het een kwestie van bewust worden. Een fijne oefening is om op een wit blad alle gedachten en ideeën over jezelf te schrijven. Vervolgens zie je al heel snel wat positieve en negatieve gedachten zijn over jezelf. Sommige ideeën zijn uiteraard waar. Als ik over mezelf zeg dat ik slecht ben in administratie, wel ... dan klopt dat helemaal :-)

Ik maakte speciaal voor jou een werkboek om te leren omgaan met negatieve gedachten, de slechte wolf in jezelf. En hoe je meer de positieve wolf in jezelf kunt voeden.

Klik hier:

Banner Werkboek Positief omgaan met Negatieve gedachten Of lees het artikel: Hou jij jezelf KLEIN door negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen?

Geef jouw reactie:

10 berichten

Copysense
 

Heel mooi en ontroerend geschreven, mede doordat je de moed had om je zo kwetsbaar op te stellen. Interessante link ook naar het verhaal over de twee wolven. Chapeau dat je je zo ontworstelt hebt aan je pijnen uit het verleden!
Lees verder
Lees minder
Hannelore
 

Bedankt voor deze eye-opener! Nog te vaak voed ik de slechte wolf.! Bedankt voor de tips.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Inge. Doet me deugd!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Thx Hannelore. Veel succes!
Lees verder
Lees minder
Ann
 

Die slechte wolf is er wel, maar die heeft niet veel te zeggen... Hij delft altijd het onderspit. ?
Lees verder
Lees minder
Martine De Smet
 

Mijn slechte wolf is egocentrisch, ongedurig, hij snakt naar liefde, en daarom brengt mijn goede wolf zijn gulle vriendschap, rust en kalmte, en bedekt de boze wolf met de mantel der liefde. Voor Jan Jacobs
Lees verder
Lees minder
annita
 

Tof,leuk om te lezen Maar toch moeilijk om de vreugde en hoopvolle wolf te voeden als de bange, onzekere,veel groter is
Lees verder
Lees minder
Loki
 

Mooi artikel
Lees verder
Lees minder
isabeldegroote
 

Wat een mooi artikel. Ik herken er ook veel van mezelf in. De laatste jaren probeer ik bewust meer mijn "positieve wolf" te voeden! Het moederschap heeft dit helpen ombuigen. De kracht van gedachten is inderdaad zeer sterk, maar de bewustwording hiervan is niet altijd evident. Het is de eerste keer dat ik nu de vergelijking lees met het verhaal van de wolven en ik vind het echt prachtig!!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Isabel :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.