START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Zo kom je als introvert in de flow van je leven

photo-1460904577954-8fadb262612c

Introvert? Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen!

In een luidruchtige drukke wereld is het niet altijd makkelijk om je eigen stem te blijven horen. Zeker niet als je eerder een introvert type bent, dan kun je wel eens overschaduwd worden door mensen die extravert zijn en minder moeite hebben om “luid te roepen”. Zelf heb ik er heel lang over gedaan om mezelf te vinden en vooral mijn pad helder te krijgen: waar ik in m’n leven naartoe wil, hoe ik hem wil bewandelen, wie m’n gidsen zijn en hoe ik gegidst wil worden. In dit artikel geef ik je een aantal waardevolle ideeën hoe je helemaal in de flow van je leven kunt geraken.

Toen ik jong was, woonde ik aan de zee. Elke zonnige dag kon je me dan ook op het strand vinden. Zandkastelen bouwen, putten graven én papieren bloemen verkopen. Het is te zeggen: ik maakte bloemen van crèpepapier met mijn tante, bouwde een mooi winkeltje van zand en ik wachtte vooral tot er klanten kwamen. Af en toe kwam er iemand langs die me met schelpjes betaalde om een van m’n mooie bloemetjes te kopen.

Het is duidelijk dat ik eerder een introvert type was. Ik kon me goed bezig houden, had niet zoveel kindjes rond mij nodig en deed vooral waar ik zin in had. Ik ging het sociaal contact helemaal niet uit de weg, integendeel … ik vond het super leuk dat iemand naar m’n winkel kwam, maar zelf naar andere winkels gaan, deed ik niet.

Een kind volgt vaak zijn eigen spoor. Het doet wat het leuk vindt. Ook ik volgde nog helemaal mijn eigen spoor en trok me niet zoveel aan van wat anderen me vertelden. Ik was in de flow van mijn leven. Toen werd ik ouder. Ik groeide op en kwam in een wereld terecht die voor 66% extravert is. In een wereld waar veel veronderstellingen zijn, waar mensen elkaar zeggen wat juist en fout is. Het werd steeds moeilijker om m’n eigen stem te horen. Ik hoorde vooral wat andere mensen me toeriepen, hoe ik m’n leven moest leiden om succesvol gevonden te worden. En eerlijk? Het maakte me niet bepaald gelukkig. Ik had het gevoel steeds verder van m’n eigen pad te geraken en voelde me verdwaald en eenzaam.

Ik besloot niet langer naar andere mensen te luisteren en vooral mijn eigen stem te (her)ontdekken en die te beluisteren. Dat is trouwens ook het moment dat ik startte met aandachtsoefeningen en mediteren.

Als je dit artikel leest, is dit wellicht herkenbaar voor jou. Je zoekt naar de flow in jouw leven. Gelukkig is het niet eens zo moeilijk om “back on track” te geraken, om opnieuw de fun in je leven te blazen.


Zo blaas je opnieuw flow in je leven

In de flow van je leven geraken, kun je vergelijken met het beleven van een avontuurlijke reis. Veel introverte mensen blijven hangen in “denken”, ze dromen ervan, sommigen maken zelfs plannen om een fantastische reis te maken, maar blijven hangen in het plannen of dromen en vergeten om de reis ook echt te maken. Na een tijdje worden ze boos op zichzelf omdat ze wel weten wat ze willen, maar het niet doen. Het is een vicieuze cirkel waar ze niet gelukkig van worden. Dus, hoe doe je het wel?


1. Zoek naar de hoogtepunten in jouw leven

Om terug in de flow van jouw leven te komen, moet je eerst weten wat die bestemming is. Hiervoor heb je alles wat je nodig hebt, nl … jouw eigen geschiedenis. Om dit te ontdekken, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • voor welk moment of voor welke dingen uit jouw leven ben jij dankbaar?
  • in welke situaties heb jij het gevoel dat het juist zit?
  • waarvoor krijg jij waardering van anderen?
  • wat kun jij urenlang doen, zonder je te vervelen?
  • op welke momenten in je leven had je het gevoel dat je leven echt betekenis had?

Als je deze antwoorden op een rij zet. Wat valt er jou dan op? En vooral, hoe zou jouw leven eruit zien indien deze momenten geen uitzondering waren, maar de regel worden?


2. Maak een Bucket List

Maak een lijst van alles wat je in je leven nog wil doen. Bedenk het zo gek mogelijk, ja het mag zelfs onrealistisch zijn. Op mijn lijst staat bijvoorbeeld:

  • drummen voor 60.000 mensen (liefst op Rock Werchter)
  • wandelen op de Chinese muur
  • een inleefweek als dakloze in een grootstad
  • een bestseller schrijven
  • de marathon lopen in minder dan 4 uur


3. En actie !

Nadenken, reflecteren is goed. Doen is veel beter. Om in de flow te geraken, heb je een positief doel voor ogen nodig. Iets waar je vervolgens elke dag aan kunt werken. Kies dus uit jouw Bucket List een doel waaraan je de komende tijd wil werken. Het is een doel waarvan je blij wordt, iets waar je elke dag - hoe klein ook - een aan werkt. Wil je bijvoorbeeld een bestseller schrijven, schrijf dan elke dag. Schrijf je elke dag 500 woorden (ongeveer 30 minuten), dan heb je na 100 dagen een boek van 50.000 woorden. Elke dag werken aan een doel waarvan je blij wordt, geeft je energie. Het resultaat is in zekere zin niet zo belangrijk, vooral het proces en je gevoel.


Vraag: Welke droom kies jij om vanaf vandaag stap voor stap te realiseren waardoor jij terug in de flow van je leven komt?

Geef jouw reactie:

7 berichten

Inge D'Hooge
 

Heb je artikel gelezen met een lach op mijn gezicht. Herkenbaar. Mooi artikel met focus!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

dank je wel :-) *bloos*
Lees verder
Lees minder
christiana raeymaekers
 

je doet me op een gedacht komen , ga ook schrijven ,tis altijd leuk jou te lezen , dank u
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Je maakt me erg benieuwd :-)
Lees verder
Lees minder
joje de waard
 

Zo herkenbaar en inspirerend! Ik ben ook iedere dag met mijn droom bezig. Dank je om dit te delen!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel :-)
Lees verder
Lees minder
Yvonne
 

bij stap 1 had je mij helemaal, terug naar je kindertijd, hoe deed je dat toen. Bij stap 3 haak ik af "en actie" klinkt zo extravert, alsof je er 'gewoon op af moet stappen', 'gewoon doen'. Als het zo makkelijk was .....
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.