START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

De juiste beslissing? Vijf methodes die je helpen

photo-1483213097419-365e22f0f258

Een “Life event” (belangrijke gebeurtenis in je leven zoals sterfgeval, geboorte, trouwen, ziekte, …) maakt dat je soms heel snel een belangrijke beslissing kunt nemen. Het is dan alsof je het met heel je lijf weet en voelt wat de juiste beslissing is. 

Gelukkig zijn die “life events” maar beperkt in aantal, want er gaat natuurlijk erg veel stress mee gepaard.

Hier komen 5 methodes, manieren om zonder zo'n life event een juiste beslissing te nemen:

1. De “6 stoelen beslissingsmethode”

De “6 stoelen beslissingsmethode” is een manier om op een leuke, creatieve en snelle manier jouw gefundeerde beslissing te nemen. Het is gebaseerd op de 6 denkhoeden van Di Bono.


Wat heb je nodig:

  • 6 stoelen
  • 6 A4 blz
  • 6 stiften: grijs, rood, zwart, geel, groen, blauw


Werkwijze:
Je zet 6 stoelen willekeurig in de ruimte. Op de stoelen leg je een blad en een stift (verschillende kleuren: grijs, rood, zwart, geel, groen en blauw). De bedoeling is om straks plaats te nemen op een stoel (in de juiste volgorde) en een bepaalde vraag te beantwoorden. Je verplaatsen in de ruimte en op een andere stoel gaan zitten geeft dikwijls een hele andere kijk op de zaak. Neem ook telkens minstens 5 minuten de tijd om de vraag te beantwoorden. Je tijd nemen en het misschien soms even niet weten is prima. Misschien komt het na enkele minuten wel, maar neem je tijd.

  • Stoel 1 "De grijze stift": Schrijf hier alle kale feiten en cijfers op, dus tracht zo objectief mogelijk te zijn
  • Stoel 2 "De rode stift": Schrijf hier op wat jouw gevoel en intuïtie je ingeeft. Hier mag je dus heel erg subjectief zijn.
  • Stoel 3 "De zwarte stift": Schrijf nu op vanuit de worst case scenario. Je mag advocaat van de duivel zijn en het even heel erg negatief zien.
  • Stoel 4 "De gele stift": Bekijk het op deze stoel eens heel erg positief. Wat zijn alle voordelen die je kunt bedenken?
  • Stoel 5 "De groene stift": Op deze stoel mag je even lekker freewheelen in je manier van denken. Neem hier gerust even de tijd voor. De creativiteit komt meestal wanneer je al de rest kunt loslaten (bv de gedachte loslaten dat je niet creatief bent ;-) )
  • Stoel 6 "De blauwe stift": Op deze stoel ga je reflecteren over het geheel, het proces. Hoe was het om dit te doen? Wat blijft je bij en vooral: welke beslissing ga je op basis van alle gegevens nemen?

 

2. Neem afstand, laat het probleem even los

Soms zijn we zo gefixeerd op het probleem dat het ons niet meer loslaat. We denken steeds in dezelfde vicieuze cirkels en we doen ook steeds hetzelfde. Het kan dan helpen om eens iets totaal anders te gaan doen. Je merkt dat mensen vaak tijdens een vakantie wel tot een beslissing kunnen nemen. Wel zo werkt ook deze methodiek. Neem afstand van het probleem, laat het even los door iets anders te gaan doen. En telkens wanneer je denkt aan het probleem, merkt het op, wees vriendelijk voor jezelf en zeg tegen jezelf: “nu niet”, en ga verder waarmee je bezig was.  


3. De “ikzelf als 90-jarige test”

Dit is een leuke tip van Daniel Pink, auteur van oa “Drive” en “A Whole New Mind”. In deze methodiek bekijk ik mezelf als een 90-jarige en beeld me in welke raad de 90-jarige versie van mezelf mij zou geven. In de meeste situaties zegt "de oudere versie van mezelf": ga er gewoon voor en neem een risico!  


4. Volg je buikgevoel

Twijfel je al een tijdje? Kom je steeds op hetzelfde buikgevoel maar is het je verstand dat tegenwerking biedt? Met je verstand is het niet altijd te vatten wat er op je af komt. Ap Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, stelt dat onbewuste beslissingen vaak de beste zijn. Hij is voorstander van het intuïtieve denken. Ergens een nachtje over slapen bij het nemen van een beslissing is dus vaak echt aangewezen. Volg je buikgevoel, raap alle moed bij elkaar en ga ervoor!  


5. Vind een coach of therapeut

Iets wat ikzelf al jaren doe is regelmatig een coach én psychotherapeut opzoeken. Het is voor mij een hele bevrijding om mijn verhaal te kunnen doen aan iemand die voor mij een spiegel voorhoudt. Iemand die in alle vertrouwen luistert en die me helpt de juiste beslissingen te nemen. Zelf heb ik intussen geleerd dat ik iemand ben met veel zorg voor anderen, die graag over dingen nadenkt en heel veel inspiratie heeft. Maar mijn valkuilen zijn dat ik soms te veel rekening houdt met anderen in het nemen van beslissingen of dat ik zaken uitstel of me verlies in alle alternatieven. Ik neem dus best actie als ik twijfel. Voor iedereen is dat uiteraard anders, want iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid met kwaliteiten en valkuilen. Een coach of psychotherapeut helpt je hierbij.  


Wat is jouw favoriete manier om tot een beslissing te komen? 
Welke grote beslissing heb jij genomen?

Geef jouw reactie:

26 berichten

Ellen
 

Dag Jan, in 2004 volgde ik al een tijdje loopbaanbegeleiding omdat ik in mijn werk iets anders wou gaan doen. Psychologie studeren stond al jaar en dag hoog op mijn verlanglijst, maar leek om allerlei redenen niet haalbaar. Lange tijd heb ik dus onderdrukt wat ik eigenlijk wou gaan doen en probeerde mezelf te sussen met het zoeken naar uitdagingen binnen mijn werk zelf of binnen de sector waarbinnen ik werkzaam was. Toen ik op mijn werk door ruzie met mijn bazin mijn ontslag kreeg, was ik hierover zo verbolgen (vond het ondankbaar van hen) dat ik plots het gevoel had: OK, ik heb me hier te pletter gewerkt, ik krijg hier stank voor dank, nu is het écht wel genoeg geweest. Nu ga ik doen wat IK wil doen. De wereld kan op zijn kop gaan staan: ik ga psychologie studeren!!! Voor mij was zo'n 'life event' echt wel nodig om me duidelijk te maken dat er eigenlijk geen weg meer naast kon. Het was op dat moment inderdaad ook rap beslist. Mijn kwaadheid maakte dat ik eindelijk los kon komen van alle 'twijfels' die ik nog had en alle schijnbare obstakels die me in de weg stonden.
Lees verder
Lees minder
Esther
 

Ok deze blog is verslavend voor mij...Zeker dit onderwerp. Ik ben al jarenlang bezig met Life event. Het is bijna mijn eerste 'natuur' geworden. Ik ben dus niet alleen een zelfsturende techneut op dit gebied maar absoluut ook een 'doener'. Revalideren is een sleutelwoord, in mijn leven als chronische vermoeidheid patiënte. Een cvs'er dus, en met verschillende 'structurele' mankementen aan nek en rug. Na 8 jaar lang elk jaar geopereerd te zijn geweest aan 'hier en daar'. Nu ben ik juist uit een lange 'hals operatie revalidatie' en heb het zoveelste revalidatie diploma op zak. En ik heb 2 eigen zaakjes, ik heb een vzwtje dat ik zelf run jawel van A tot verder dan Z, en ben een nieuwe éénvrouwszaakje aan het opstarten. Hoe kan dat als je met perioden van de wereld bent en maar amper kan opstaan? Wel om te denken heb je 'voeding' nodig in de vorm van leesvoer. Als kunstenaar weet ik wel wel met creatief denken, op alle vlak ! Heel mijn leven het ik blijven kijken zoals een kind, en heb zeer veel geluk dat mijn enthousiasme dat soms echt heftig en overvol kan zijn, niet ben verloren. Mijn krachten ken ik ondertussen, mijn passie en liefde herken ik ondertussen , en mijn drijfkracht is de soms van mijn intuïtie en zelfkennis. Het moeilijkste is jezelf de juiste vragen blijven stellen, bij wat en hoe niet blijven steken, maar zeker ook eens de angst en de twijfels eens van heel dicht bij bekijken, bestuderen en laten bezinken...Aan zee , in Voeren Op reis dus Je eigen reis dus... En kijk, ook al heb je een succesje (wat heel breed kan gezien worden) iedereen heeft ook succesvolle mislukkingen, en daar leer ik op het moment enorm van en ja hoor Edward de Bono woont in mijn linkerkant en Herman de Coninck en nog andere in mijn linkerkant. Creativiteit is mijn ziel. En mijn hart loopt over van liefde. En Liefde dat heb je altijd nodig in je leven! warme groet Esther
Lees verder
Lees minder
Annick
 

Heel mooi overzicht, Jan, maar vooral een mega-proficiat, omdat je er ook voor jezelf uitgeraakt bent ! Succes !
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Annick voor je reactie! Inderdaad, nu is het tijd voor actie en ervoor gaan :-)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Ellen Inderdaad, soms is er zo'n heftige situatie nodig om tot inzicht te komen... of eerder gezegd om tot actie te komen. Kunnen doen wat je echt wil, dat is een super leuk gevoel Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Ellen Inderdaad, soms is er zo'n heftige situatie nodig om tot inzicht te komen... of eerder gezegd om tot actie te komen. Kunnen doen wat je echt wil, dat is een super leuk gevoel Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
frank
 

Ik heb samen met mijn vrouw het huis van mijn moeder overgekocht, terwijl we normaal gingen bouwen. Plannen gingen net naar de gemeente. Mooi feiten naast elkaar gelegd, dan voor en nadelen bekeken en nachtje over slapen. De dag erna voelde het nog steeds ok, we wonen er nog steeds heel graag!
Lees verder
Lees minder
Ben
 

Beste Jan, boeiende tekst ik heb wel het gevoel dat je "stoelen"-verhaal niet af is. Wat doe je dan met die 6 verschillende versies ? Hoe condenseer je daaruit een beslissing ?
Lees verder
Lees minder
Annemarie
 

Hoi Jan, Ik heb goede vrienden om te overleggen over belangrijke beslissingen. Uitiendelijk keis ik zelf maar dan heb ik de beslissing wel van alle kanten belicht. Indrukwekkend wat je hier neer hebt gezet over Pukkelpop. ik hoop dat met Leen goed gaat. Het is allemaal zo onwerkelijk en niet te beschrijven. Ik heb de beelden op tv gezien..... Vanmiddag kwam er een fikse hoosbui met onweer over Eindhoven. Het werd eerst donker, net nacht, alle lichten gingen aan, het begon hard te waaien en in een keer........ ik moest meteen aan Pukkelpop denken. Blij dat ik binnen was, in mijn veilig huisje. Ik lees je graag weer!! Gr. Annemarie
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Soms is het goed om op een beslissing terug te komen. Zeker in jullie geval, als ik de foto's bekijk van dat mooi overdekt zwembad! ;-) Trouwens, binnenkort een openlucht concert met je nieuwe les paul?
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Ben, dank voor je reactie! In principe geeft elke stoel je een nieuwe kijk op de zaak. Vaak zul je op het einde, bij de laatste stoel een beslissing kunnen nemen omdat je het vanuit verschillende hoeken hebt bekeken.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Leuk om te horen Annemarie dat je ergens terecht kunt! Oh, hopelijk geen last gehad van dat onweer?
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Leuk om te horen Annemarie dat je ergens terecht kunt! Oh, hopelijk geen last gehad van dat onweer?
Lees verder
Lees minder
Inge D'Hooge
 

Hallo Jan, Ik vind het bijzonder knap van je dat je als coach durft toegeven dat je zelf ook af en toe een coach of psychotherapeut bezoekt. Er hangt jammer genoeg nog altijd een taboesfeer rond psychotherapie. Alsof het betekent dat er iets goed mis is met je. Voor mij betekent openstaan voor een andere visie en hulp vragen een sterkte. Jaren geleden bezocht ik zelf een psychotherapeut omdat ik in de knoei zat over wat ik verder met mijn professioneel leven ging aanvangen. Als je de confrontatie aangaat, merk je dat er veel andere dingen ook een rol spelen. Om het verhaal kort te maken: deze psychotherapie leidde mij naar een jobcoaching bij de VDAB, daarna naar het volgen van een nieuwe opleiding en nu heb ik sinds kort mijn droomjob. Ook bij mij heeft psychotherapie persoonlijke bergen verzet.
Lees verder
Lees minder
Annemarie
 

Neee,alleen even eng om door een tunnel te rijden die blank stond. ;)
Lees verder
Lees minder
frank
 

Jan toch, ik ben nog lang niet toe aan concerten. Ik kan met moeite happy birthday spelen ;-). Maar graag spelen blijf ik doen. btw alles goed met de tweede aanwinst? onze rob steekt nu alles in de mond
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Inge Dank voor zo'n mooi verhaal. Inderdaad, psychotherapie of coaching is heel erg nuttig. Knap dat jij de confrontatie bent aangegaan en... het resultaat is super. Een erg mooi bedrijfje heb je opgericht! Proficiat! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Inge Dank voor zo'n mooi verhaal. Inderdaad, psychotherapie of coaching is heel erg nuttig. Knap dat jij de confrontatie bent aangegaan en... het resultaat is super. Een erg mooi bedrijfje heb je opgericht! Proficiat! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Als het zover is, laat het zeker weten! Met Emma gaat alles zeer goed, ook met Marie. Twee lieve dochtertjes :-) Steekt Rob alles in zijn mond? Opgepast met de Les Paul dan ;-)
Lees verder
Lees minder
kristine
 

hoi jan, niet meer buurman , aangezien de deuren open zijn nu zou ik met jou enkele dingen willen delen. ik ben erg onder de indruk van je verhaal en je maakt een super beslissing want uit eigen ervaring is dat een enorme vrijheid waar we allemaal voor kunnen kiezen. ik heb zelf ook enorme beslissingen achter de rug en vanaf januari zal er nog de laatste doorgevoerd worden want inderdaad het leven kan zo snel voorbij zijn en het is hier veel te plezant om niet ten volle te genieten van alles wat er te bieden valt . soms moeten er intense dingen gebeuren voor we die inzichten krijgen en " dank u " daar zijn ze ook voor !!! ik wens u enorm veel succes met de grote stap en wie weet zit ik wel eens op u stoel in plaats van jij op de mijne . groeten aan leen en de kindjes van mij
Lees verder
Lees minder
kristine
 

hoi jan, niet meer buurman , aangezien de deuren open zijn nu zou ik met jou enkele dingen willen delen. ik ben erg onder de indruk van je verhaal en je maakt een super beslissing want uit eigen ervaring is dat een enorme vrijheid waar we allemaal voor kunnen kiezen. ik heb zelf ook enorme beslissingen achter de rug en vanaf januari zal er nog de laatste doorgevoerd worden want inderdaad het leven kan zo snel voorbij zijn en het is hier veel te plezant om niet ten volle te genieten van alles wat er te bieden valt . soms moeten er intense dingen gebeuren voor we die inzichten krijgen en " dank u " daar zijn ze ook voor !!! ik wens u enorm veel succes met de grote stap en wie weet zit ik wel eens op u stoel in plaats van jij op de mijne . groeten aan leen en de kindjes van mij
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hey Kris Super leuk om van jou een reactie te krijgen ;-) Dank je wel voor de lieve boodschap. Er werden inderdaad nogal wat knopen doorgehakt he, ook bij jou. Inderdaad, soms zijn er intense gebeurtenissen nodig om tot inzicht te komen. En, ik blijf graag op jouw stoel (allé, de mijn eigenlijk) zitten voor een hippeknip (wat een leuke hippe website trouwens!!!) Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Ella
 

Hoi Esther Ik herken heel veel in je verhaal, heb ook een chronische vermoeidheid, rug en nek klachten door een ongeluk en ben 3 jaar geleden begonnen met een klein bedrijfje. Afgelopen jaar ben ik nog iets nieuws opgezet en ben blij dat ik lekker mijn eigen ding kan doen. Het voordeel is dat je kunt werken wanneer je wilt/kunt. Ook heb ik (werd me verteld) kindervoetjes en zie alles door de ogen van een klein kind (ben 48 jaar). Maar weet je, ik ben eigenlijk wel blij door alles door de ogen van een kind te zien. Zo blijft mijn leventje leuk en gezellig. Ik ga niks uit de weg en doe lekker mijn ding. Voel me er goed bij en dat is belangrijk hé. Wens je heel veel sterkte en een super mooi leventje, Groetjes Ella
Lees verder
Lees minder
hilde2016
 

Dag Jan, Dank voor het (opnieuw) delen van je verhaal. De manier waarop ik beslissingen neem is me voor te stellen wat ik zou doen met de zaak wanneer ik nog maar 3 weken te leven zou hebben (jij noemt het de 90-jarige test). Dan vallen alle twijfels weg en kom je vanzelf bij je buikgevoel. Het is natuurlijk nodig om eerst voldoende los te komen van het probleem en daarbij kan je inderdaad soms hulp bij gebruiken. Groetjes, Hilde
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Hilde voor je mooie reactie!
Lees verder
Lees minder
Soraya
 

Dag Jan, Ik worstel met een beslissing die ik moet nemen. De ene kant van mij zegt ja de andere kant neen. Ik moet een operatie ondergaan aan mijn voet. De vorige is niet goed verlopen. Nu naar andere specialist. Heeft nu eindelijk het echte probleem gevonden. Kan operatief verholpen worden. Maar hij zegt ook is dan al 3de operatiezaal de kans op complicaties worden daardoor groter. En door vorige operatie heb ik al complicaties... Maar gelijk het nu is kan het ook niet verder... Groetjes Soraya
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.