START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Zelfmanagement: een kwestie van de juiste dingen doen

photo-1553272787-2bbfd028da99

Stephen Covey is een van mijn grote inspirators, misschien wist je dat al? Momenteel werk ik aan een aantal nieuwe opleidingen rond zelfmanagement, in de volksmond timemanagement.

Ook in dit verhaal betrek ik graag onze vriend Covey. Vooral zijn ideeën uit het boek Prioriteiten zijn een grote meerwaarde voor wie wil werken aan efficiëntie en effectiviteit, zelfmanagement, "slimmerwerken", etc...

De klok en het kompas

Covey maakt in zijn boek een vergelijking tussen de klok en het kompas.

  • De klok staat voor onze verplichtingen, afspraken, doelstellingen en activiteiten. Hoe wij met onze tijd omgaan, wat we ermee doen… dus hoe we onze tijd managen.
  • Het kompas staat voor onze visie, waarden, principes, missie, richting en ons geweten. Wat is voor ons het meest belangrijke en hoe geven we leiding aan ons leven?

Covey wil ons inspireren om voortaan te werken vanuit ons kompas. Het maakt volgens hem niet zoveel uit hoe hard je werkt, veel belangrijker is: “heb je de juiste richting gekozen?” Het gaat hierbij niet zozeer om

wat oude timemanagement-systemen zeggen “de dingen op de juiste manier doen”, maar wel over “de juiste dingen doen”.


Een mooie metafoor

Covey maakt in zijn boek gebruik van een mooie metafoor: Als je een glazen pot neemt en die vult met een paar grote stenen, dan lijkt de pot vol. Maar pak je een hand vol grind en je giet dat erbij, dan blijkt dat er nog aardig wat ruimte over was. Pak je daarna een handjevol zand en je giet dat erbij, dan blijkt dat dit er ook nog wel bij past. En giet je er ten slotte wat water bij, dan lukt dat ook nog wel.

Zou je echter andersom zijn begonnen, eerst het water, dan het zand en dan het grind, dan zou je de stenen er nooit meer bij in hebben gekregen. De grote stenen zijn de kwadrant 2-activiteiten, zegt Covey. Die dingen die belangrijk zijn en niet urgent. Die moet u dus eerst in uw agenda plannen. Pas als u dat heeft gedaan, dan kunt u de rest gaan invullen.

In welk kwadrant werk jij vooral?

Geef jouw reactie:

3 berichten

Wendy Geerinck
 

Hoi Jan, Ik denk dat de meesten wel in de 4 kwadranten actief zijn maar dat er geen coherentie is, en dat ze continu tussen de kwadranten over en weer moeten schipperen. Het werkt wel heel verhelderend zo'n schema, maar het gaat er natuurlijk om het toe te passen bij je taakverdeling en je werkschema. Ik deed het al onbewust maar ik ga het nu ook in mijn structuur integreren. Thx voor de tip!
Lees verder
Lees minder
brunovanhecke
 

Hoi, Het is inderdaad een mooie metafoor en één van de zaken waarmee we rekening moeten houden in het proces naar een betere life/work balans. Belangrijk is ook dat je niet alleen weet/beseft in welk kwadrant je vertoeft (door je kritisch af te vragen wanneer je iets moet/wil doen), maar ook welke actie je daaraan koppelt. In vele gevallen wordt dit dan "geprojecteerd" op de 4D's (Dump/Delete, Delegeer, Doe later, Doe nu/vandaag) om tot de juiste beslissing te komen (bijv. met je mailbox). Het is alleszins een domein waar heel veel rond te doen is en waar veel mensen een "zetje" kunnen gebruiken in de goede richting. Ook op verschillende niveaus (persoonlijk, gezin, werk, bedrijf, etc...) werkt dit door. Stel dat jouw persoonlijke visie/missie/waarden (kompas) helemaal niet overeenkomt met die van het bedrijf waar je werkt. Of als het kompas van het bedrijf waarvoor je werkt wijzigt en niet meer overeenstemt met je persoonlijke waarden. Vul zelf maar in wat de uitkomst zal zijn... Bruno
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Helemaal mee eens Bruno, dank voor je reactie!
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.