START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Inleiding in groepsdynamica

photo-1506869640319-fe1a24fd76dc

Groepsdynamica is ongelofelijk boeiend wanneer je met groepen werkt, zowel als begeleider of leidinggevende. Het geeft je handvaten om spanningen te zien binnen de groep, om in te schatten of een groep bereid is om de groepsdoelstellingen te bereiken, wat je groep nodig heeft ifv het groepsproces etc...

Het is een thema waar ik erg graag les over geef. Maar ook teams of groepen ondersteunen (procesbegeleiding) adhv groepsdynamische inzichten doe ik met heel veel inzet en plezier.


Presentatie groepsdynamica

Onlangs werd ik gevraagd om er een lezing over te geven. De thema's die aanbod kwamen:

  • hoe worden groepen gevormd?
  • wat zijn de verschillende rollen in een groep?
  • kun je de groeps- of teamsfeer gunstig beïnvloeden?
  • 10 tips voor een betere teamsfeer

Ik heb er een slideshare-presentatie van gemaakt. Het leek me leuk dit met jou te delen.


Kan ik iets betekenen voor jouw groep, team of organisatie? Aarzel dan niet om mij te contacteren.

Geef jouw reactie:

34 berichten

Jan Kuiper
 

Hallo Jan, Ik heb een vraagje. Ik werk al vele jaren als loopbaan coach en het blijft mij boeien om mensen te begeleiden bij hun veranderingsproces. Ik ben nu van plan om coaches in de sport te gaan begeleiden bij hun omgang met spelers en groepen. Een opleiding in groepsdynamica lijkt mij daarbij onontbeerlijk. Heb je een advies voor mij welke opleiding ik kan volgen? Je presentatie ziet er overigens prachtig en inspirerend uit. vriendelijke groet, Jan Kuiper
Lees verder
Lees minder
Jan Kuiper
 

Hallo Jan, Ik heb een vraagje. Ik werk al vele jaren als loopbaan coach en het blijft mij boeien om mensen te begeleiden bij hun veranderingsproces. Ik ben nu van plan om coaches in de sport te gaan begeleiden bij hun omgang met spelers en groepen. Een opleiding in groepsdynamica lijkt mij daarbij onontbeerlijk. Heb je een advies voor mij welke opleiding ik kan volgen? Je presentatie ziet er overigens prachtig en inspirerend uit. vriendelijke groet, Jan Kuiper
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Jan Bedankt voor jouw berichtje! Inzicht in groepsdynamica is inderdaad een enorme meerwaarde als je groepen wil begeleiden. TGI (thema gecentreerde interactie) is een echte aanrader. TGI is ontwikkeld door Ruth Cohn (°1912) om mensen te leren op een constructieve en creatieve manier samen te werken aan de taak, met oog voor de individuen in de groep en voor de context. TGI gaat uit van een geloof in individuele en gemeenschappelijke ontwikkelingsmogelijkheden. Als je interesse hebt, kun je hier meer informatie lezen: opleiding TGI via Balans Veel succes ! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Jan Bedankt voor jouw berichtje! Inzicht in groepsdynamica is inderdaad een enorme meerwaarde als je groepen wil begeleiden. TGI (thema gecentreerde interactie) is een echte aanrader. TGI is ontwikkeld door Ruth Cohn (°1912) om mensen te leren op een constructieve en creatieve manier samen te werken aan de taak, met oog voor de individuen in de groep en voor de context. TGI gaat uit van een geloof in individuele en gemeenschappelijke ontwikkelingsmogelijkheden. Als je interesse hebt, kun je hier meer informatie lezen: opleiding TGI via Balans Veel succes ! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
aukje postma
 

Dag Jan, Ik zou graag een paar plaatjes uit jou slideshow gebruiken voor mijn scriptie mbt coachen in een leerbedrijf. Het groepsdynamische proces moet ik hierin beschrijven en ik vind samen- werken fantastisch. Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Aukje Postma Projectleider Evenementen Leerbedrijf Present Promotions, O3 Leeuwarden en Global Goals 2015
Lees verder
Lees minder
aukje postma
 

Dag Jan, Ik zou graag een paar plaatjes uit jou slideshow gebruiken voor mijn scriptie mbt coachen in een leerbedrijf. Het groepsdynamische proces moet ik hierin beschrijven en ik vind samenwerken fantastisch. Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Aukje Postma Projectleider Evenementen Leerbedrijf Present Promotions, O3 Leeuwarden en Global Goals 2015
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Ja hoor Aukje, gebruik maar wat je nodig hebt. Ik heb interesse in jouw scriptie, zou ik dat nadien mogen lezen? Dank je wel om me dit te vragen! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Ja hoor Aukje, gebruik maar wat je nodig hebt. Ik heb interesse in jouw scriptie, zou ik dat nadien mogen lezen? Dank je wel om me dit te vragen! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Studenten toegepaste psychologie
 

Hallo Jan Jacobs, Wij zijn twee studenten toegepaste psychologie en moeten zelf een college geven over groepsprocessen waarbij de volgende vraag centraal staat: "Waarom stappen we uit een groep terwijl het ons zoveel moeite kost om erbij te horen?" Uit uw presentatie blijkt dat lage cohesie kan leiden tot het verlaten van een groep, maar dat één van de factoren om die cohesie te versterken is "Het moeilijk binnenkomen in een groep". Wij zoeken een antwoord op de hoofdvraag maar kunnen tot nu toe nog niet veel vinden. Zou u ons kunnen helpen? Groeten, M&M
Lees verder
Lees minder
Studenten toegepaste psychologie
 

Hallo Jan Jacobs, Wij zijn twee studenten toegepaste psychologie en moeten zelf een college geven over groepsprocessen waarbij de volgende vraag centraal staat: "Waarom stappen we uit een groep terwijl het ons zoveel moeite kost om erbij te horen?" Uit uw presentatie blijkt dat lage cohesie kan leiden tot het verlaten van een groep, maar dat één van de factoren om die cohesie te versterken is "Het moeilijk binnenkomen in een groep". Wij zoeken een antwoord op de hoofdvraag maar kunnen tot nu toe nog niet veel vinden. Zou u ons kunnen helpen? Groeten, M&M
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hallo Wat een leuke vraag, bedankt daarvoor! Alles hangt af van de motivatie om bij een groep te behoren. Wat is jouw doel? Heb je het doel bereikt en heb je de groep niet verder nodig, dan is de kans groot dat je ook de groep verlaat. Bv: werk... als je op pensioen gaat... Veel succes met de presentatie! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hallo Wat een leuke vraag, bedankt daarvoor! Alles hangt af van de motivatie om bij een groep te behoren. Wat is jouw doel? Heb je het doel bereikt en heb je de groep niet verder nodig, dan is de kans groot dat je ook de groep verlaat. Bv: werk... als je op pensioen gaat... Veel succes met de presentatie! Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
J.
 

Hoi Jan, Ik ben op zoek naar informatie over soorten groepen. Nu werk ik met een groep die in jouw slideshow kan worden getypeerd als een onvrijwillige groep. Ik probeer hier informatie over te vinden, maar kan geen literatuur vinden die spreekt over de onvrijwillige groep. Toch lijkt dit 'soort' het meest aan te sluiten over de groep waarmee ik werk. Ik vraag me dus af of jij een bron voor me hebt, waarin dit soort groep beschreven staat. Alvast bedankt! Groeten
Lees verder
Lees minder
J.
 

Hoi Jan, Ik ben op zoek naar informatie over soorten groepen. Nu werk ik met een groep die in jouw slideshow kan worden getypeerd als een onvrijwillige groep. Ik probeer hier informatie over te vinden, maar kan geen literatuur vinden die spreekt over de onvrijwillige groep. Toch lijkt dit 'soort' het meest aan te sluiten over de groep waarmee ik werk. Ik vraag me dus af of jij een bron voor me hebt, waarin dit soort groep beschreven staat. Alvast bedankt! Groeten
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hoi Er bestaan wel heel erg mooie boeken over het werken met onvrijwillige groepen. Nu, als je me even laat weten wat precies je wil bereiken of wat de problematiek is, dan kan ik je zeer gericht enkele titels aanbevelen. Mag ook via mail... Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Hoi Er bestaan wel heel erg mooie boeken over het werken met onvrijwillige groepen. Nu, als je me even laat weten wat precies je wil bereiken of wat de problematiek is, dan kan ik je zeer gericht enkele titels aanbevelen. Mag ook via mail... Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Katrin
 

dag jan Ik ben een leerling sociaal en technische wetenschappen en doe mijn GIP over het ontstaan van groepen en rollen binnen de groep. Zou u mij meer informatie kunnen geven over het ontstaan hiervan? Of eventueel enkele betrouwbare sites kunnen aanbevelen? alvast bedankt Katrin
Lees verder
Lees minder
Katrin
 

dag jan Ik ben een leerling sociaal en technische wetenschappen en doe mijn GIP over het ontstaan van groepen en rollen binnen de groep. Zou u mij meer informatie kunnen geven over het ontstaan hiervan? Of eventueel enkele betrouwbare sites kunnen aanbevelen? alvast bedankt Katrin
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Katrin, leuk dat je over dit onderwerp gaat schrijven. Wat ik je zeker kan aanraden is de DVD the human zoo (de mensentuin). Is een documentaire over dit onderwerp. Verder kan ik je werk aanraden van Kurt Lewin, grondlegger van groepsdynamica. Meer info op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurt_Lewin Veel succes!
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Katrin, leuk dat je over dit onderwerp gaat schrijven. Wat ik je zeker kan aanraden is de DVD the human zoo (de mensentuin). Is een documentaire over dit onderwerp. Verder kan ik je werk aanraden van Kurt Lewin, grondlegger van groepsdynamica. Meer info op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurt_Lewin Veel succes!
Lees verder
Lees minder
Student Sociaal Pedagogische Hulpverlening
 

Hallo Jan, Voor mijn opleiding ben ik bezig met een project. In dit project is het de bedoeling dat wij een Basisplan schrijven voor een nieuw te starten behandelgroep. Onze doelgroep zijn jongeren van 12-18 jaar binnen de residentiële setting. Nu is aan mij de taak om informatie te vinden over de groepsprocessen/groepsdynamica binnen zo'n behandelgroep. Ik heb lange tijd gezocht naar de juiste informatie maar ik kan het maar niet vinden. Tot nu toe heb ik alleen onderzoeken gevonden maar die mogen vanuit mijn opleiding niet gebruikt worden als waardevolle bronnen. Om deze reden zoek ik nu naar theoretische informatie over de groepsdynamica/groepsprocessen binnen residentiële settingen. Nu vroeg ik mij af of u misschien ideeën heeft over een boek of internetpagina waar ik deze informatie kan vinden?? Mvg, Anne
Lees verder
Lees minder
Student Sociaal Pedagogische Hulpverlening
 

Hallo Jan, Voor mijn opleiding ben ik bezig met een project. In dit project is het de bedoeling dat wij een Basisplan schrijven voor een nieuw te starten behandelgroep. Onze doelgroep zijn jongeren van 12-18 jaar binnen de residentiële setting. Nu is aan mij de taak om informatie te vinden over de groepsprocessen/groepsdynamica binnen zo'n behandelgroep. Ik heb lange tijd gezocht naar de juiste informatie maar ik kan het maar niet vinden. Tot nu toe heb ik alleen onderzoeken gevonden maar die mogen vanuit mijn opleiding niet gebruikt worden als waardevolle bronnen. Om deze reden zoek ik nu naar theoretische informatie over de groepsdynamica/groepsprocessen binnen residentiële settingen. Nu vroeg ik mij af of u misschien ideeën heeft over een boek of internetpagina waar ik deze informatie kan vinden?? Mvg, Anne
Lees verder
Lees minder
Carolien
 

Hoi Jan, Ik ben docent in het hoger onderwijs en ben al ruime tijd op zoek naar een opleiding groepsdynamica. Heb jij ideëen? De TGI spreekt me niet zo heel veel aan. Vriendelijke groet, Carolien
Lees verder
Lees minder
Carolien
 

Hoi Jan, Ik ben docent in het hoger onderwijs en ben al ruime tijd op zoek naar een opleiding groepsdynamica. Heb jij ideëen? De TGI spreekt me niet zo heel veel aan. Vriendelijke groet, Carolien
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Carolien, dank voor jouw berichtje. Wat is het precies dat je niet zo aanspreekt in TGI?
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dag Carolien, dank voor jouw berichtje. Wat is het precies dat je niet zo aanspreekt in TGI?
Lees verder
Lees minder
Malou
 

Hoi Jan, Ik ben met een project voor school bezig en ben gestart met een nieuwe baan. Ik ben opzoek naar handvatten om een groep van 6 bewoners te begeleiden die komen wonen binnen de instelling in 1 huis. Ze zijn verstandelijk beperkt leeftijd 13 tot 22 en verstandelijk niveau 1 en 4 jaar. Ze wonen nu thuis bij hun ouders maar komen volgende week bij ons wonen in een 24 uurssetting. Hoe gaan we als team deze bewoners begeleiden? Kan je me helpen met handvatten? Alvast bedankt Gr. Malou
Lees verder
Lees minder
Elodie van Sytzama
 

Jan, Prachtig gemaakte presentatie, mooi hoe je heel veel informatie -ook spiritueel- er in verwerkt. In deze tijd is er heel veel behoefte aan het begeleiden van teams, de druk van buitenaf wordt welliswaar groter, maar dat is nog geen enkele garantie voor cohesie op de langere termijn. Ik weet niet of het in Belgie ook zo is, maar in Nederland zie ik dat mensen niet toekomen aan performing omdat ze de forming en storming (benoemen van persoonlijke en groepsdoelstellingen) niet expliciet maken. Er gaat teveel impliciet of noem het onderhuids en dat beklijft niet op de langere termijn. Hoe is dat bij jullie? Twitter#EloSytz
Lees verder
Lees minder
Elodie van Sytzama
 

Jan, Prachtig gemaakte presentatie, mooi hoe je heel veel informatie -ook spiritueel- er in verwerkt. In deze tijd is er heel veel behoefte aan het begeleiden van teams, de druk van buitenaf wordt welliswaar groter, maar dat is nog geen enkele garantie voor cohesie op de langere termijn. Ik weet niet of het in Belgie ook zo is, maar in Nederland zie ik dat mensen niet toekomen aan performing omdat ze de forming en storming (benoemen van persoonlijke en groepsdoelstellingen) niet expliciet maken. Er gaat teveel impliciet of noem het onderhuids en dat beklijft niet op de langere termijn. Hoe is dat bij jullie? Twitter#EloSytz
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Elodie. Hier in België is dat net hetzelfde, wel vaak minder expliciet. Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel Elodie. Hier in België is dat net hetzelfde, wel vaak minder expliciet. Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Beste, dank voor jouw reactie en vraag. Niet zo simpel om te beantwoorden, omdat alles afhangt van het moment. Misschien ben je iets met de verschillende tips op het einde van deze presentatie? En kun je ze vertalen naar deze doelgroep? Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Beste, dank voor jouw reactie en vraag. Niet zo simpel om te beantwoorden, omdat alles afhangt van het moment. Misschien ben je iets met de verschillende tips op het einde van deze presentatie? En kun je ze vertalen naar deze doelgroep? Groetjes Jan
Lees verder
Lees minder
Evi Pickelhaupt
 

Beste Meneer Jacobs, Wij zitten in onze laatste jaar van de havo en moeten een profielwerkstuk maken. Wij houden dit over groepsdynamica en welke rol leeftijd hierbij speelt. Wij vroegen ons af of leeftijd hier wel een rol bij speelt, dan hebben we het over kleuters, schoolkinderen, tieners, jongvolwassen, volwassen, ouderen. Wij hopen snel van U te horen. Met vriendelijke groet, Elise van Dijk & Evi Pickelhaupt
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.