START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Hoe wensen werkelijkheid worden

photo-1495539406979-bf61750d38ad

Heb je je al ooit eens afgevraagd hoe het komt dat wanneer je dromen gerealiseerd zijn, er steeds nieuwe dromen en wensen komen?

Of hoe het komt dat sommige mensen minder genieten van wat ze hebben?

Of waarom mensen zo lang tegen hun zin blijven werken bij een bepaalde werkgever?

Wel, ik ook... Tot ik het boekje De Creatiespiraal van Marinus Knoope had gelezen.


Een natuurlijk proces

Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid. In 12 stappen doorloop je de de natuurlijke opeenvolging van een wens tot de realisatie:

De Creatiespiraal

Hoe ik sportief werd

Om het duidelijker te maken, geef ik je graag een persoonlijk voorbeeldje:

Een paar jaar geleden wou ik iets aan mijn conditie doen. Ik was zeer veel gewicht bijgekomen en voelde me niet zo lekker in mijn vel. Ik had een wens...

Ik begon me in te beelden hoe het zou zijn met wat kilootje minder en een wat sportiever leven. En ik geloofde er na een tijdje ook in dat ik dat kon!

Tegen mijn familie en vrienden vertelde ik af en toe dat mijn gewicht en onsportiviteit me wel wat dwars zat. Soms gaven mensen me tips, maar veel prettiger vond ik het om zelf op onderzoek te gaan. Ik schuimde het internet af, ging eens langs bij collega's, en begon plannen te maken. Uiteindelijk besloot ik om naar een diëtist te gaan en een paar goede loopschoenen te kopen.

Zo gezegd, zo gedaan... ik begon een "nieuw" leven op vlak van eten en sport.

Het was niet zo simpel, soms lukte het me helemaal niet om gezond te eten of om weer mijn loopschoenen aan te trekken en me te houden aan mijn trainingsschema's. Maar gelukkig werd ik voldoende aangemoedigd door de kilootjes die ik verloor, de kilometers die ik verder kon lopen, mijn hartslag die daalde tijdens de verschillende trainingen en de vele mensen die me steunden! Hierdoor kon ik volharden en er voluit voor gaan!

Na een tijdje kon je echt zien dat ik vermagerd was, ongeveer 15 kilo en ik liep in 2007 mijn eerste halve marathon. Super content was ik! Uiteraard ontving ik heel graag de complimentjes en mijn eigen vreugde. Ik waardeerde wat ik had bereikt en voelde een soort van innerlijke rust. Na een tijdje begon ik te dromen van een marathon. En die liep ik in 2015!


Ok, leuk voorbeeldje ... en nu?

Met het voorbeeldje wou ik je aantonen hoe je elke fase van de creatiespiraal op een natuurlijke wijze doorloopt. Maar verandering verloopt niet altijd zo eenvoudig. Je kan het moeilijk hebben met een of meer van deze stappen. Dikwijls heb je een bepaalde "persoonlijke voorkeur" voor een bepaalde struikelblok.

Als ik naar mezelf kijk, dan is een van mijn valkuilen "waarderen, genieten en ontspannen". Het leuke is dat ik me hiervan bewust ben, dat ik het kan benoemen wanneer er weer nieuwe wensen voor de deur staan. Op dat moment laat ik mezelf toe om meer te genieten van wat ik heb bereikt. Een erg leuk gevoel! Anderen hebben het moeilijk om keuzes te maken, of om plannen te maken, of op onderzoek te trekken, etc...

In coaching of training is deze creatiespiraal een interessante methodiek om te achterhalen waar een bepaalde moeilijkheid zit in een veranderingsproces.

Eenmaal voorbij die weerstand of moeilijkheid gaat de rest vanzelf!

Geef jouw reactie:

3 berichten

Rijckmans Martine
 

Deze creatiespiraal lijkt héél interessant. Iedereen wil dit wel bewerkstelligen, maar daar is veel wilskracht voor nodig. Het is weel noodzakelijk van steun te hebben zowel van een systeem zoals deze als van mensen rond je. Zal deze zeker uitproberen. Wat ik zo mooi vond is het natuurlijk proces di je aanhaalde, wat tegenwoordig teveel vergeten word of geen rekening meer mee gehouden word. Het is allemaal de moeite waard.
Lees verder
Lees minder
Dominique Deffontaine
 

Knap op papier gezet, Jan en dank je wel om het mooi toe te lichten met jouw persoonlijk voorbeeld .....heel bruikbaar tijdens een coachtraject.
Lees verder
Lees minder
Renae Bortokali
 

alle tips om te veranderen is welkom, om meer zelfbeeld, mezelf aanvaarden met mij handicap, ik ben voor ongeluk geboren.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.