START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

10 Tips voor beginnende managers

photo-1600880292203-757bb62b4baf

Ken jij het fabeltje van de kip met het gouden ei?

Boer Jos was een erg arme boer. Toen hij op een dag in het kippenhok kwam, schrok hij zich te pletter: tussen de eieren, lag een gouden ei. Hij nam het ei mee naar de stad en verkocht het onmiddellijk voor veel centjes. Ook de volgende ochtend vond boer jos een gouden ei, en zo dag na dag, week na week…

Boer jos werd rijker en rijker… Omdat zijn hebzucht en ongeduld alsmaar groter worden valt het hem steeds zwaarder om de volgende dag af te wachten. Hij besluit dan ook de gans te slachten om de eieren er allemaal tegelijk uit te halen.

Na een ochtend, toen hij zijn geld aan het tellen was, ging hij naar het kippenhok. Hij nam de kip van de gouden eieren, doodde het en sneed hem open. Helaas was er geen enkel gouden ei te vinden en zijn kostbare kip was dood.


Sterk in cijfertjes én sterk in mensen

Stephen Covey gebruikt dit fabeltje in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, om aan te tonen dat er een onevenwicht bestaat tussen wat bedrijven willen als resultaat, en de productiemiddelen (de mensen). Economisch opgeleide mensen verwachten vaak dat ze onmiddellijk een hoge functie kunnen bekleden in een bedrijf. Ze zijn meester van de cijfertjes, van het businessplan. Maar het ó zó belangrijk peoplemanagement, nl. de sociale kant van het verhaal is hun op dat moment vaak nog niet eigen.

Bij Colruyt, Aldi en Decathlon, worden nieuwe personeelsleden aangenomen die onderaan de ladder moeten beginnen. Hun eerste taak: schappen vullen. Op die manier krijgen toekomstige managers een zeer goed zicht op de werkvloer. Ze leren de mensen kennen, de bedrijfscultuur en krijgen ze ook respect van de mensen.

Dergelijke bedrijven maken een bepaalde keuze om mensen op te leiden in het bedrijf, en dat is prima. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn in elk bedrijf.

Wat kun je wel doen als beginnende teamleider of manager?


10 Tips voor beginnende managers

De ideale leider blijkt vooral een menselijke leider te zijn. Het is een leider die aandacht heeft voor de persoon, iemand die betrokkenheid toont, kan motiveren, gedreven en vooral authentiek is.

Enkele tips om als beginnende teamleider of manager een vliegende start te nemen:

  1. Maak kennis met je nieuw team en stel je voor
  2. Maak ook individueel kennis met elke medewerker en vraag naar de verwachtingen
  3. Communiceer duidelijk en eerlijk over jouw beleid
  4. Wees de leider, vind een evenwicht tussen collega en baas
  5. Stel je flexibel op
  6. Teken de grote lijnen uit, maar betrek mensen bij het inkleuren (en geef écht medezeggenschap)
  7. Respecteer je collega's als experts op hun domein
  8. Geef jezelf de tijd om in te werken en te leren
  9. Leer omgaan met stress en spanningen
  10. Train je eigen moeilijke situaties, volg workshops of een managementopleiding


Succes !

Geef jouw reactie:

2 berichten

linda
 

Goed samengevat Jan, ik heb er hier nog 2 ter aanvulling: Sta voor wie je bent: geef het goede voorbeeld. En laat je zelf regelmatige evalueren door je team. groetjes Linda
Lees verder
Lees minder
Jef
 

Hallo, Mooi lijstje en 2 hele goede aanvullingen van Linda. Vooral haar eerste aanvulling zou ik nog kracht willen bijzetten: wees congruent, wat wil zeggen: walk your talk! Zo verdien en win je vertrouwen. En verder misschien voor alle managers: laat jezelf coachen, want we kunnen allemaal bijleren door beter te leren reflecteren en onze zelfsturing te verhogen.
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.