START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Snel afgeleid? 4 tips om je beter te focussen

photo-1531323386183-43890b5c766d

Je herkent het vast wel: je bent bezig met een project of een taak .... er komt iets tussen .... en een halve dag later besef je dat je helemaal "vergeten" bent om je project of taak af te werken.

Herkenbaar?

Ooit gebruikte een van mijn coaches het grappig woord "spobilo's" voor alle onderbrekingen, "spontane binnenlopers". Alles wat jouw aandacht roept en jou dus weghaalt van dat wat je te doen hebt. Door alle nieuwe digitale technologieën is het voor veel mensen een echte uitdaging geworden om met één ding tegelijkertijd bezig te zijn. Die smartphones en apps zijn heel vaak spoblio's, maar ook collega's kunnen spoblilo's zijn.

In dit artikel geef ik je 4 randvoorwaarden waardoor je je beter kan focussen.


1. Organiseer

Werk in tijdsblokken en laat je tijdens deze momenten niet afleiden om iets anders te doen. Het beste is ook om je e-mails maar op drie vaste momenten gedurende de dag te checken: rond 11 uur (dat zorgt ervoor dat je eerst ongestoord 2 uur aan een taak kan werken), 14 uur en dan als laatste taak van de dag. Zo komen er geen kleine zaken tussen die je werk verstoren en kan je bovendien je volledig focussen op je huidige taak terwijl er niets anders in je hoofd zit.


2. Eet gezond en gevarieerd

Onderzoek toont aan dat gezonde voeding een gunstige invloed heeft op je hersenen. Zo zijn bijvoorbeeld obesitas en een te hoge cholesterol een trigger voor dementie. Er zijn twee soorten cholesterol, als eerste is er het LDL cholesterol. Dat is het "slechte" cholesterol en dat moet niet te hoog zijn. Het HDL cholesterol daarentegen, is het "goede" cholesterol en heeft het beste hoge waarden. Zorg dus voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende groenten, fruit, noten, zaden en natuurlijke vetten en laat je hersenen beter werken. Een sterke geest in een gezond lichaam, het is verbazingwekkend simpel.


3. Beweeg

"Wie meer beweegt, kan zich beter concentreren", wees een steekproef op een Nederlandse school uit. Wanneer je beweegt, krijgen je hersenen een betere doorbloeding, kunnen ze groeien en krijgen ze een scherpere focus en concentratie. Werk je de hele dag achter de computer? Probeer dan elke 50 minuten even op te staan: ga naar de wc, ga een koffie halen of ga tijdens de lunch een toertje lopen. Je zal zien dat het geen tijdverlies is, integendeel juist.


4. Zorg voor af en toe complete rust

Door televisie, gsm, internet en allerhande digitale snufjes is ons hoofd alsmaar bezig. Zelfs op het toilet nemen we onze smartphone mee, waardoor we heel de tijd prikkels krijgen. Nochtans werken hersenen beter als je ze af en toe even rust geeft. Neem dus vanaf nu niet die smartphone mee naar bed, of naar de wc, maar denk gewoon even niet. Laat de rust en de stilte op je af komen en je zal zien dat je je daarna des te beter kan concentreren. In deze jachtige maatschappij is het steeds moeilijker om letterlijk en figuurlijk even stil te staan, waardoor concentreren op één zaak alsmaar moeilijker wordt. Hopelijk reikt dit artikel je enkele handvaten aan, zodat je je minder snel laat afleiden en je je beter leert focussen.


Vraag: Welke tip voeg jij graag toe om je beter te focussen?

Geef jouw reactie:

1 reactie

Line
 

Super..ik zou zeggen.. in t nu zitten met je aandacht in t moment niet denken aan t volgende dat je nog moet doen.. werken alsof je een zee van tijd hebt..je niet opjagen... FIJNE WEEK gr line
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.