START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

3 oefeningen uit de positieve psychologie voor een sprankelend en betekenisvol leven

Oefeningen positieve psychologie

Wist je dat gelukkige mensen tot 10 jaar langer leven?

Op zich mooi meegenomen dat je langer leeft, maar wat mij vooral interesseert is de kwaliteit van leven. Kwaliteit boven kwantiteit. Dus, gelukkig én langer leven… daar teken ik voor. Ik ben altijd al een fan geweest van eerder het positieve te bekijken, het beste te maken van wat er is.

Een kok moet koken met de ingrediënten die hij heeft. En zo is het ook in het leven. Het is wat het is. Doen met wat er is en “leven”! In dit artikel vertel ik je wat meer over positieve psychologie en geef ik je 3 leuke en inspirerende oefeningen uit de positieve psychologie die een boost kunnen geven aan jouw sprankelend en betekenisvol leven!


Wat is positieve psychologie?

Je zou simpelweg kunnen zeggen dat positieve psychologie zich bezig houdt met wat mensen doet groeien en gelukkig maakt. Op zich is dat niks nieuws. Al eeuwen zijn mensen bezig met het vraagstuk “wat maakt mensen gelukkig?” Denken we maar aan de tijd van Socrates, Plato en Aristoteles. Positieve psychologie is dus niks nieuws, maar sinds de jaren 2000 heeft het wel een boost gekregen.

De humanistische psychologie van de jaren '50 en '60 die door Abraham Maslov en Carl Rogers erg populair werd, legde het fundament voor verder onderzoek. De positieve psychologie kreeg een boost door oa professor en psycholoog Martin Seligman, toen hij president/voorzitter van de Amerikaanse Psychologische Associatie was in 1998. Maar vooral ook door Mihaly Csikszentmihalyi dankzij het boek Flow.

Deze nieuwe stroming (of focus) was een verademing binnen de traditionele psychologie. In de positieve psychologie wordt veel meer gefocust op sterktes dan op tekortkomingen. Traditionele psychologie legt veeleer de nadruk op problematiseren, analyseren en het plakken van labeltjes.

Groeien als mens is veel effectiever waneer je aandacht geeft aan de positieve ervaringen en de kwaliteiten (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000). We moeten ons dus niet enkel richten naar dat wat mis gaat, niet alleen bestuderen hoe ziekte ontstaat maar ook wat ons vooruit helpt, ons motiveert en ons doet groeien. In de positieve psychologie onderzoeken we dus hoe we onze persoonlijke kwaliteiten kunnen verbreden en verdiepen én hoe dit ook positieve emoties versterkt. Hierdoor ontstaat motivatie en creativiteit.

Positieve psychologie zoomt dus in op:

  • positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde
  • positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid


Het positieve effect van positieve psychologie

Wat doet positieve feedback, een complimentje met jou? Juist, je krijgt er vleugeltjes van. Het doet goed en het geeft je zin om verder te doen. Om je verder te ontwikkelen. Je groeit als mens. Positieve psychologie onderzoekt oa het verband tussen geluk en dankbaarheid, flow, motivatie, hoop, trots, optimisme, …

Je aandacht richten op wat goed gaat, waar je dankbaar voor bent, waar je naartoe wil, waar je blij van wordt, enzo … heeft een zeer groot effect op je welzijn en je levenskwaliteit. Niet alleen in de verre toekomst denken of in het verleden, maar ook in elke stap die je zet het positieve / het goede zien. De kleine dingen des levens ook waarderen.


3 oefeningen uit de positieve psychologie met een positief effect op jouw levenskwaliteit


1. De 100-jaar visie

Een krachtige oefening is om contact te maken met "100 jaar later” en het maken van jouw 100-jarige visie. Wat heb je hiervoor nodig? Even tijd, rust en stilte en deze vragen:

Eerst 100 jaar terug: wat herinner jij je van jouw ouders en grootouders? Welke keuzes maakten ze in het leven? Wat heb je geleerd van hen? Dan het “nu”: evalueer je eigen leven tot op dit punt. Wat is zinvol geweest, wat niet? Wat zijn de belangrijkste lessen geweest? Wat had je liever anders gedaan?

En 100 jaar in de toekomst: wat zou je willen dat anderen (bv. je kleinkinderen) zeggen over jou in 100 jaar? Noteer al deze gedachten en maak er een verhaal van. Eventueel kun je deze oefening ook creatief benaderen door er eerder een kunstwerk van te maken of een moodboard.


2. Dagboek bijhouden van positieve ervaringen of kleine successen

Ook een simpele oefening met groot resultaat. Hou een dagboekje bij waarin je dagelijks - op een vast moment - jouw kleine succesjes schrijft of waarvoor je dankbaar bent. Let hierbij ook op alle positieve of plezierige ervaringen die je een positief of zelfs gelukkig gevoel geven.

Woon je met iemand samen, dan kan het ook erg fijn zijn om deze oefening samen te doen. Delen van successen geeft je nog een extra boost.


3. Neem een dagelijkse mini-vakantie

Laat ons elke dag op vakantie gaan. Even uit de ratrace stappen en een mini-pauze nemen in de dag, een mini-vakantie. Elke dag gaan we hierbij kiezen waar we naartoe gaan. Bijvoorbeeld: een wandeling maken, praten met een vriend, een warm bad nemen, kijken naar de zonsopgang, een lekkere thee maken. Maak eventueel een lijst met alle activiteiten die je energie geven. En ’s morgens kies jij jouw bestemming.

Tijd om te ontspannen, tijd om te relaxen. Even de zorgen opzij zetten en genieten van een kleine “mini-vakantie” tijdens de dag. En reflecteer vervolgens over de positieve emoties die je ervaart. Neem een moment om ze te benoemen en eventueel op te schrijven. Na je mini-vakantie is het tijd om je dag te hernemen.

Klaar voor een volgende mini-vakantie… wat zou het zijn?

Geef jouw reactie:

5 berichten

De Cock chantal
 

Hallo, Ik ben schoonheidsspecialiste en vorige week had ik een klant die jarig was, ze werd 76. Het is een superlieve vrouw maar is niet zo gelukkig bij haar partner. Ik dacht bij mezelf hoe kan ik deze vrouw nu eens verrassen voor haar verjaardag dus besloot ik om een taart voor haar te bakken. Op haar verjaardag stond ik daar aan haar deur met mijn zelfgebakken taart. Heb nog nooit iemand Zo blij en dankbaar gezien als toen, ze weende en gaf me een knuffel. Ik heb zelfs een telefoontje en een kaartje gekregen van haar dochter ommlj te bedanken voor wat ik voor hun mama had gedaan. En wat had ik gedaan een simpele taart gebakken, wel en van zo een reactie daar word ik dan weer gelukkig van
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Waw, wat prachtig van jou !
Lees verder
Lees minder
Mariette
 

Hartelijk dank voor de 3 prachtige oefeningen, ik ga meteen aan de slag. Ik weet zeker dat ze zullen bijdragen tot meer positiviteit in mijn leven. Een warme hartengroet. Mariette.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Fijn :-)
Lees verder
Lees minder
harry schutte
 

Dag Jan, ik ben bezig met een loopbaancoach studie, en vind de bijdrage in positieve psychologie interessant. In jou voorstel zin mis ik het woordje "kwijt" Ik ga nog even nadenken over het mindfulness traject. Dank, Harry
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.