START hier Ontdek Je Bestemming Overwin Obstakels Overstijg Jezelf

Ken jij jouw blinde vlekken?

Ken jij jouw blinde vlekken?

Aangezien jij een artikel leest over "blinde vlek" of het "johari-venster", is de kans zeer groot dat jij iemand bent die graag met persoonlijke groei bezig is.  Dat zal wellicht voor jou geen groot nieuws zijn, dus is het ook geen blinde vlek meer.


Blinde vlek?

Om te groeien als mens kan het helpen om zicht te krijgen op je eigen blinde vlekken. Een blinde vlek is iets wat je ofwel zeer goed of nog niet zo goed kunt en waar je je niet van bewust bent. Over dat bewustwordingsproces schreef ik het artikel: leren is een bewustwordingsproces. 

Zelf heb ik uiteraard ook blinde vlekken. Via feedback tracht ik inzicht te krijgen in mezelf, en die dingen die ik van mezelf nog niet weet.

Enkele manieren om die feedback te krijgen (en te groeien als mens) zijn:

  • vraag elke dag feedback aan vrienden, klanten, collega's, ...
  • tracht zelf op een open en transparante manier te communiceren
  • geef zelf feedback aan anderen (je krijgt wellicht direct feedback terug)
  • werk samen met een coach
  • doe de online training: "Architect van je leven"
  • hou een dagboek bij en lees af en toe

Je hoeft niet alles te geloven wat mensen je vertellen. Goed omgaan met de feedback die je krijgt is belangrijk. Sommige feedback kun je ter harte nemen. Andere feedback mag je snel vergeten. Het verschil tussen de twee kennen is het begin van wijsheid ;-)


Op zoek gaan naar de blinde vlekken

Een blinde vlek is iet wat anderen weten over jou, maar wat onbekend is voor jezelf. Een model dat ontwikkeld is om communicatie beter te begrijpen, is het johari venster:

johari-venster


Open ruimte

De open ruimte is alles wat jij van jezelf weet en wat ook geweten is door jouw omgeving. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik erg leergierig ben, en anderen weten dat ook.


Verborgen gebied

Het verborgen gebied omvat alles wat ik over mezelf weet, maar verborgen is voor anderen. Hier is het natuurlijk moeilijke om een voorbeeld te geven, maar toch dit: wanneer ik het mandaat heb om leiding te geven, dan doe ik dat zeer graag. Wanneer ik dat mandaat niet krijg, dan ben ik eerder iemand die zal observeren (nu is dit open ruimte geworden ;-))


Onbekend gebied

Tja, het onbekend gebied is wat niemand over mij weet, en ikzelf ook niet... Dus, hier kan ik helaas geen voorbeeld van geven.


Blinde vlek

Mijn blinde vlek is dat wat heel veel mensen over mij weten, maar wat ikzelf nog niet heb ontdekt. Wie wil mij een voorbeeld geven?  


Wanneer was het de laatste keer dat jij een blinde vlek ontdekte en ... wat was het?

Geef jouw reactie:

9 berichten

Jef
 

Het model dat Jan hier heel mooi aanhaalt, wordt ook wel het Johari model (of Johari venster) genoemd. Kijk voor meer info op: http://hersenspinselsenbuikverzinsels.blogspot.com/2007/02/hoe-goed-ken-jij-jezelf.html
Lees verder
Lees minder
dirkslaager
 

leerzame site graag ontvang ik: 1. architect van je eigen leven 2. Leren reflecteren 3. andere interessante info
Lees verder
Lees minder
Pepijn
 

Heel interessant artikel, Jan! Bij het vragen naar feedback heb ik al meermaals gemerkt dat mensen moeite hebben om hier een eerlijk antwoord op te verschaffen. Ik veronderstel dat dit komt omdat ze zich in zekere zin kwetsbaar moeten opstellen ("Wat als hij niet blij is met de blinde vlek die ik hem laat zien? Zou hij kwaad worden?) en hun comfort zone moeten verlaten. Ik probeer mensen altijd vooraf op hun gemak te stellen, maar toch merk ik dat ze hier zichtbaar moeite mee hebben. Jammer, want de keren dat iemand me wel feedback gaf heb ik al heel interessante dingen over mezelf kunnen leren die mijn leven op een positieve manier beïnvloed hebben. Heb jij toevallig tips om hier beter mee om te gaan? Nog heel veel succes met je blog en andere projecten, wat ik tot nu toe gelezen heb was zeker de moeite waard :)
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Dank je wel!
Lees verder
Lees minder
Cosmaya Vorming
 

interessant en eerlijk wat je schrijft over de blinde vlek, net zoals Pepijn zegt hebben mensen moeite om simpelweg eerlijke feedback te geven. Met resonantie werken, (harmonische inductie tijdens gesprek volgen) kan echter ook verborgen informatie aan het licht brengen, net zoals rollenwissel : toen ik een wakkere klant coach liet zijn en de vraag stelde : "hou zou jij dit aanpakken moest je op deze stoel zitten," antwoorden ze meestal eerst wat we zelf -als coaches- nog niet écht in ons takenpakket of werkwijze opnemen. Feedback is goud waard, als we dit holistisch beschouwen trekken we niet zelden de ontbrekende skills aan in het -reeds uitgeleefde -potentieel van ons cliënteel. De specifieke problematieken kunnen we aanpakken door onze studies en ervaringen. De soms ludieke 'hints' kunnen info geven over onze blinde vlek. Dit is althans mijn ervaring. Bedankt, Jan voor de interessante werkboeken, en de mogelijkheden . Veel succes met al je ondernemingen, ook al heeft men er een resem studies opzitten : het blijft leerrijk en boeiend ! warme groet, Sonja
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
Staf
 

Hoi Inge, Dank voor je eerlijke reactie. Je reactie maakt wel wat los bij mij. Als ik het goed begrijp vind je dat ik niet vaak reageer op reacties van mensen? Heb je het dan over mijn blog of andere sociale kanalen, of nog andere plekken? Wie is voor jou iemand die dat wel goed doet en waar ik kan van leren? Thx!

Lees verder
Lees minder
Copysense
 

Hallo Jan, Ik bedoelde niet binnen jouw eigen plaatje, maar daarbuiten. Interesse tonen voor wat anderen (die jou volgen) brengen. Omdat daar echte interactie om draait, denk ik. Zelf blog ik ook zoals je weet en reageer ik ook op andere blogs. Daarnaast trek ik dat ook privé door op Facebook. Ik krijg likes/reacties, maar ik reageer/like ook posts van anderen. Mensen zijn daar gevoelig aan. Heel ruim gesteld zijn reacties/likes gelijk aan een beetje liefde onder de vorm van aandacht en bevestiging. En ja, grotendeels moeten we dat vooral uit onszelf halen, maar waarom zouden we iets delen als dat niets wakker maakt ... Loutere infokanalen zijn er al genoeg. Wat niet betekent dat het een soort mouwfrotterij moet worden en een like om een like hoeft te zijn zoals ik in mijn vorige reactie al opperde.
Lees verder
Lees minder
Jan Jacobs
 

Mooie tips Inge! Ik ga daar werk van maken :-)
Lees verder
Lees minder
Copysense
 

Chapeau Jan voor je grootmoedige reactie. Kan ik op mijn beurt weer van leren :-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter

Welk type ben jij?
Krijg meteen antwoord.

Beantwoord 18 vragen in slechts 2 minuten.
Krijg direct je resultaat en GRATIS waardevolle tips. 

Doe de test

Spreekt dit jou aan?


Of je nu je bestemming zoekt, obstakels wil overwinnen of jezelf wil overtreffen, ik sta voor jou klaar.
Bel +32 477 98 37 37 of contacteer mij.